Edit

Articol vechi publicat initial pe mysport.

Schi alpin. Denumire exotica pentru un sport practicat de romani la nivel de performanta. Ca n-ar fi bani. Ca n-ar fi partii. Ca n-ar fi echipament. Si toti se complac in caldurica adapostului oferit de multimea de pretexte ce pot fi gasite pentru inexistenta rezultatelor, refuzand sa-si arunce privirea in ograzile fratilor de oropsire comunista. Nici croatii, nici cehii nu au fost pe vremuri etalon in sportul alb. Dar si unii si altii se pot lauda acum cu campioni mondiali.

Poate insa ca nu ajungem cu privirea asa departe. Ia sa tragem cu ochiul la vecinii nostri de la sud, chiar mai saraci decat noi daca e sa ne luam dupa statistici. Ei n-au campioni. Au ce-i drept un participant in Cupa Mondiala, dar e imprumutat de la austrieci. Poate-poate iesim bine din comparatia cu ei. Parcurg in fuga listele cu schiorii activi inregistrati la Federatia Internationala si… diferenta e flagranta. La bulgari, pe langa Killian Albrecht mai sunt insirate inca 98 de nume. La noi sunt 24 cu totii. Atat. Bulgaria are cam 7 milioane de locuitori. Romania cam 21. Si ca sa nu ramanem cu vreo iluzie nedestramata, le-am putea vizita statiunile de iarna. Sau poate e mai bine sa nu ne amaram vazand partii ca in Austria la preturi sub cele din „tara schiului”, in vreme ce la noi partiile sunt mult sub, iar buzunarele se usureaza muuuult mai repede.

Blazarea si resemnarea se simt si la mana de fete si baieti ce participa la concursuri in numele Romaniei. Cei sprijiniti de federatie se bat cu pumnul in piept pentru ca i-au zarit pe Hermann Maier sau pe Tanja Poutiainen antrenandu-se pe aceeasi partie. Intrebati de rezultate susura a neputinta „banii”. Ceilalti isi agata visele in cui la varste fragede, acceptand ca eforturile parintilor nu sunt suficiente pentru a deveni mari campioni. Invata mult prea devreme sa renunte si sa dea vina pe universul ce conspira setand alte prioritati in agendele celor ce i-ar putea sprijini.

In acest peisaj cu zapada flescaita de un cenusiu apos ce inghite alte culori, o pata alba izbeste retina. Poate astrele s-au aliniat intr-o conjunctura favorabila la nasterea ei. Poate ursitoarele au fost mai darnice cu ea decat cu altii. Cert este insa ca nu s-a speriat nici de munca, nici de accidentari. Rauri de sudoare s-au uscat pe tricourile purtate in sala de forta si in combinezoanele purtate pe partii in ore de antrenament nenumarate. Lacrimi de durere si neputinta s-au uscat pe obraji dupa ce o fractura a impiedicat-o sa participe la olimpiada torineza. Nu s-a descurajat.

Nu o cunosc decat din listele seci cu rezultate si din poze. Am in fata tabelele ultimelor doua concursuri. Sunt din super-G, a doua proba preferata. E prima in unul, a patra in celalalt. Paradoxal, locul 4 e mai bun. A avut adversare mai puternice. Printre invinse, campioana mondiala de junioare la aceleasi campionate la care dupa ce a terminat a sasea in coborare, Romania a auzit de ea.

Din poze zambeste o fata cu privirea dreapta si increzatoare. Sta bine infipta pe picioarele ce o poarta in curse cu viteze nebunesti, suficient de puternice sa se opuna uriasei forte centrifuge din virajele luate cu 100km/h. Raspandeste un optimism molipsitor fara sa scoata un cuvant. Nu conteaza ca s-a nascut in Romania unde nu sunt nici bani, nici partii. Ea va munci si va participa la concursuri. Va munci si va merge in Cupa Europei anul acesta. Va munci si va merge din nou la Campionatele Mondiale de juniori. Va munci si daca va fi sanatoasa va merge in Cupa Mondiala, poate chiar la anul. Va munci si poate va lua o medalie la olimpiada. O cheama Edith Miklos si va implini 20 de ani la sfarsitul lui martie.