Cum stau

Ei, schiorii care astazi intra in finale. Nu-s multi, asa ca la etapele obisnuite. Doar primii 25 din clasamentul disciplinei, plus cei care au strans punct langa punct in cel general pana au trecut de 400 si asa de incurajare, desi de obicei e mai mult descurajare, juniorii campioni mondiali. De ce descurajare? De cele mai multe ori raman mult mult in urma celorlalti. Dar mai sunt si exceptii. Maria Riesch a fost una la vremea ei.

Revin la intrebarea din titlu. Unii stau foarte relaxati. Si-au indeplinit obiectivul, au prins finalele si rezultatele de azi mai conteaza doar pentru palmares. Da, ar fi frumos sa le iasa un loc in primele 15, caci astazi doar astea se puncteaza, ar fi si mai frumos sa scoata cel mai bun rezultat, dar incrancenati vor fi doar cativa. Cei care inca mai spera la un glob.

La fete, Lindsey Vonn il are pe cel din coborare deja, azi vom vedea una din cele mai relaxate etape din acest sezon (intrecuta poate doar de cea finala pe echipe si de cea din slalom fete, care nu va mai avea probabil nici o miza, globul fiind deja rezervat pentru Maria Riesch). Ce nu e inca batut in toate cuiele e globul mare de cristal, dar rezultatele de pana acum spun ca il ia Lindsey azi. Maine si poimaine insa vom vedea dueluri, globurile din uriase facand inca cu ochiul mai multor fete. Cel mai interesant e cel din super-urias, unde Fabienne Suter (376), Lindsey Vonn (361) si Nadia Fanchini (336) stau toate la panda sa le sufle globul celorlalte doua. In slalomul urias, lupta e in doua, asa cum a fost de-a lungul sezonului: Kathrin Zettel (469) s-ar multumi si cu un loc 3, Tanjei Poutiainen (428) s-ar putea sa nu-i ajunga nici macar o victorie.

La baieti e muuuuult mai complicat. Nu in coborarea de azi unde Michael Walchhofer (470) nu mai poatea fi ajuns decat cu greu de colegul lui Klaus Kröll, ci in general. Caci acolo, la capitolul general, sunt ca niciodata 5 baieti. Si nu asa, doar cu sanse in teorie, ci la distante de mai putin 100 de puncte: Ivica Kostelic si Benjamin Raich se inghesuie pe primul loc cu 837 de puncte, Aksel Lund Svindal doar ca nu-i descalta, asa de aproape le sta in spate cu 829, si asa, pentru marirea suspansului, Grange (777) si Cuche (763) incearca si ei marea cu degetul. Cine va avea castig de cauza? Cel cu nervii mai tari. Svindal ii are sigur tari, poate si Cuche? Pe hartie, Raich sta cel mai bine, ca el chiar a punctat in toate disciplinele in acest sezon. Cuche si Svindal au sanse mari in 3 dintre ele; tot in 3, dar nu chiar la fel de multe puncte ne-a aratat ca poate strange si Kostelic, iar Grange vede el. Specialist s-ar putea chema doar in probele tehnice.

Dintre celelalte trei globuri mici, cel mai ravnit pare cel din super-urias, acolo unde in ciuda tuturor pronosticurilor, Hermann Maier intra in finala imbracat in tricoul rosu pe care nu l-a dat jos din prima etapa. Cu 231 puncte ii va fi insa greu sa-l pastreze, caci Svindal (212) si Defago (210) pandesc flamanzi de trofee. Iar teoretic inca 4 schiori ar mai putea pleca cu globul acasa: Heel (156), Kröll (142), Kucera (138) si Cuche (136). Mmmm! Ce mai cursa ne asteapta maine!

Fata de inghesuiala din super-urias, slalomul urias pare o disciplina iesita din moda. „Doar” 3 candidati si-au ingrijit sperantele cu dedicatie in etapele de pana acum: Cuche (414), Raich (362) si Ligety (341). Daca i-ar lasa pe rivali in urma, americanul si-ar apara titlul de anul trecut. Si ca si slalomul urias sta si cel special, cu Grange (481), Kostelic (432) si Pranger (389) in rolurile principale. Desi al austriacului pare sa fi ramas totusi secundar.

Si inca ceva, rezultatele de azi pot fi influentate de intreruperea antrenamentului ieri. Cuche si Walchhofer sunt odihniti, ei fiind printre cei 14 norocosi ce au parcurs-o ieri inainte sa se indeseasca ceata, restul candidatilor avand la ora startului deja o coborare in picioare: cea din antrenamentul de azi dimineata scurtat cu 10 secunde.

Publicitate

6 păreri la “Cum stau

 1. De ce scuze? Iti multumesc ca l-ai citit cu atata atentie. 🙂
  M-am grabit ca incepea prima cursa. Fara tine n-ar avea sanse sa ajunga un blog perfect. 😀

 2. @pin
  Bine ai revenit!!!!!! 😉
  Am vazut si eu astazi coborarea! Lindsey e Lindsey si atat!
  Diseara e si biathlon, in Canada, cu Eva in prim plan!

  @judge
  Da imi faci publicitate, nu gluma!

 3. Am recomandat articolul mai departe, altor liceeni. 🙂
  Multumesc.

  mara
  Pai cum adica revenit? Vezi, stiam eu. Am muncit degeaba la mysport, ca m-a ingropat avalansa de declaratii din fotbal. 😉
  Am fost acolo, pe baricade, in permanenta!

  Ce-a facut Eva? Ai vazut-o si azi pe Lindsey?

Comentariile nu sunt permise.