O intrecere cu parfum de vremuri apuse

De fapt are doar 4 anisori si exista motive serioase sa nu fie luata de nimeni in serios. De nimeni in afara de austrieci vreau sa zic, caci pentru ei tot ce are cea mai mica legatura cu schiul, tine loc de religie catolica, protestanta si orice alta confesiune o mai fi existand printre ei.

Pentru spectatori a aparut asa, fara sa se anunte. Oficialii insa au copt-o mult. S-au uitat o vreme in gradina schiului nordic si i-au invidiat pe oficialii de acolo abitir si cu pofta pentru succesul concursurilor lor pe echipe. Au clocit un pui modificat genetic, l-au testat o data in Cupa Europei si apoi la Mondialele din 2005 in Bormio m-am trezit urmarind un concurs de neinteles in care a castigat… Germania. Nu, n-a fost fotbal, acolo pricep totul.

A trebuit sa citesc caruta de reguli, dupa care totul a devenit limpede:

  • Echipele trimit in concurs 4-6 schiori.
  • Cel putin doua tre’ sa fie fete. Ei zic si ca cel putin doi tre’ sa fie baieti, dar regula asta e superflua deja, ca rezulta din total si fete. De fapt multe reguli pot fi lasate de caruta, deductibile fiind. De, nu m-au luat consultant pentru minimalizarea setului de reguli!
  • Concursul are 8 manse: 4 de super-G, 4 de slalom. Atat in super-G, cat si in slalom, doua manse sunt pentru fete, doua pentru baieti, si important, nici un schior nu poate concura de doua ori in aceeasi disciplina (aici am putea elimina si regula cu fetele de la punctul precedent, dar azi ma simt in dispozitie feminista).
  • Ordinea de start in fiecare mansa este cea inversa a clasamentului curent, in prima mansa clasamentul curent fiind cel din Cupa Natiunilor.
  • Dupa fiecare mansa, echipele primesc numarul de puncte dat de locul ocupat. Prima unul, a doua 2, a treia 3 si tot asa. Numai ghinionistii care ies de pe traseu sunt ghinionisti de doua ori, caci ei automat primesc punctajul ultimului loc (la 10 echipe – 10 puncte), chiar daca ajutati de solidaritatea in ghinion a altor echipe au terminat poate chiar pe pozitia a 2-a (asta ca sa nu fiu rea sau pesimista si sa-i elimin pe toti intr-o mansa).

Si uite-asa, castiga la final echipa cu cele mai putine puncte (la egalitate se numara locurile 1, la egalitate si aici se numara locurile 2 si tot asa). Se face un nou clasament si apoi se dau din nou puncte pentru clasamentul de la nivelul superior. Cel pentru care se munceste din toamna pana-n primavara. Aici echipele primesc de patru ori mai multe puncte decat se acorda la etapele individuale. Primul ia 400 de puncte, al doilea 320, al treilea 240, si apoi se merge de la 200 in jos cu diferente tot mai mici.

Iar daca nu i-am convins sa urmareasca schiul pe cei care cauta exercitii de dezmortire a unei minti anchilozate, care insa tanjeste dupa vremurile cand era sprintara, mai mentionez si ca la sistemul de cotare a schiorilor se calculeaza un coeficient dupa un algoritm suficient de complicat pentru a hrani cate o saptamana programatorul ce-l implementeaza pentru organizatorii diferitelor intreceri, coeficient care e 0.0 (da, da, zero punct zero, cu tot cu zecimale) pentru liderii mondiali.

Dar cu toata matematica asta sucita pe care se sprijina, concursul pe echipe are un farmec aparte. Aici se aduna si cei care si-au sters lacrimile dezamagirii sterse in pripa dupa ratarile din competitiile individuale, dar si cei mahmuri dupa cheful tinut aseara, dupa ultima victorie. Toti impreuna, tremura pentru coechipieri si le tin pumnii, dorindu-le sa scoata un timp mai bun decat au scos ei deja.

Aici oameni seriosi, cu fete varstate de viscole fara numar, cu obrajii inrositi de ger, incaruntiti in meserie, completeaza stangaci cu pixul (ia incercati sa scrieti purtand manusi sau dezbracandu-le la -15 grade!) numele schiorului nominalizat pentru mansa urmatoare, tragand cu ochiul la foaia vecinului. Sa-l puna pe cel mai bun schior al sau sau pe al doilea? Ce-ar mai vrea sa stie pe cine trimit ceilalti in cursa.

Si tot aici, tabela de afisaj e o tabla neagra clasica cu un tabel vopsit cu linii albe si rosii, in care se inscriu punctajele cu creta, sumele se modifica prin stergerea cu buretele si trecerea noii valori, iar ordinea curenta e indicata cu placute agatate in cuie, ce se muta manual la fiecare modificare in clasament.

Cumva, imi face pofta sa revad Sun Valley Serenade.