Vara campioanei

Iarna stim cam tot ce face Lindsey. Sute de jurnalisti noteaza harnicuti, sa aiba ce sa spuna mai departe. Azi la 7:25 a inspectat partia. La 8:04 si-a indreptat caciulita ca-i cazuse in ochi. La 8:05 scurt interviu cu televiunea austriaca, la 8:12 cu cea germana. Intre ele si-a suflat nasul de 4 ori. La 8:53 intra pe mana masorului. La 9:02 porneste in prima mansa. La 9:59 face poza cu Tiriac. Asta am scos-o din burta, Tiriac nu merge decat la Kitzbühel si acolo se pozeaza cu Hermann, Aksel si Didier. Iarna aflam despre Lindsey ce mananca in pauza dintre manse, la care soba isi incalzeste mainile si de cate ori isi pune sotul pe hold cand o suna Maria. Dar si lucruri mai serioase. Fiecare minut ii e planificat de altii, iar noi stim cu ce l-a ocupat. Pretul succesului.

Si vara? Vara e aproape liniste si pace. Fata de iarna. Dar pe ici pe colo tot mai rasufla cate o noutate. Dupa sezon, care nu s-a incheiat atunci deodata cu Cupa Mondiala, ci hat la sfarsitul lui aprilie, dupa nationalele americane si ceva concursuri demonstrative, si-a luat familia aparent numeroasa, pe Maria si au zburat in Mexic. S-a intors acasa si nu i-a placut frigul de acolo. Si-a luat zborul spre zone mai calde, de data asta in State. A filmat cateva reclame printre picaturi.

Inainte de vacante a fost nominalizata la premiile Laureus, ca si anul trecut, dar e outsidera, sanse reale va avea poate anul viitor, daca va castiga destule  medalii olimpice.

Dupa vacante a reinceput antrenamentele, usoare in prima parte. A jucat mult tenis cu antrenorul ei, care o cam bate. Ea e multumita cand ii ia unul-doua game-uri. A si privit mult tenis si asa cum sportivi din alte sporturi sunt prezenti la cursele ei, s-a dus sa-si vada favoritul la Roland Garros si la Wimbledon. Iar favoritul a castigat si colo, si colo, a facut poze cu ea si a invitat-o la o cina in familie.

Deoarece furnizorul de schiuri Rossignol i-a cerut sa-si stranga la jumatate cureaua salariului, pare-se ca au batut-o ceva ganduri de trecere pe Atomic. Umbla vorba ca la antrenamentele din iunie – deja mai serioase – pe care le-a facut in Austria ar fi purtat si niscai tratative. Dar astea-s zvonuri. Sigur e ca daca tot s-a dus acolo, a raspuns invitatiei celor de la emisiunea Willkommen-Österreich.

E in germana, cei care inteleg pot descoperi o fateta neobisnuita a celei mai talentate schioare a prezentului. Emisiunea combina seriosul cu amuzantul, iar Lindsey foarte relaxata nu se supara cand se glumeste pe seama ei, ba uneori raspunde pe masura si se complace in joaca de oameni mari a moderatorilor. Cateva extrase (adaptate) mai jos, dar sunt mai savuroase urmarite impreuna cu filmuletul:

– Ai primit aplauze desi nu esti austriaca.
– Ba,  aproximativ pe jumatate.
(N-are pic de sange austriac, insa a fost adoptata de fanii schiului din Austria ca una de-a lor.)

– Cum de stii sa vorbesti asa bine germana?
– Am invatat la scoala, desi atunci nu s-a prins nimic de mine.
– Germana ta e fantastica! Pe cuvant, mai buna decat engleza mea.
– Da, asta cred.
😆
(E singura din echipa SUA care vorbeste fluent germana,  pentru ca i se pare normal din moment ce asta e limba schiului.)

– La un antrenament de coborare umbla zvonul ca ai fost doar 1.2 secunde mai inceata decat Benni Raich. La o intrecere cu Armin Assinger , cine ar fi mai rapid.
– AA: Ea.
– Chiar?
– Sigur.
– El ar fi inca pe telescaun, iar ea ar fi deja jos.
(Armin Assinger e celalalt invitat al emisiunii, fost schior de performanta, castigator a 4 etape de Cupa Mondiala in probele de viteza.)

– Ce te face tot timpul un pic mai rapida decat celelalte (diferentele sunt de sutimi de secunda).
– Nu stiu, muncesc mult, sunt puternica, dau la fiecare cursa totul.
– Celelalte fac la fel, nu?
– Da, dar… (ridicat din umeri)
– Nu ajunge.
– Poate ca merg pe o linie mai directa pentru ca sunt mai puternica.
– Cum adica mai puternica?
(Arata muschii de la mana.)
– Da, dar nu cari schiurile in mana.
– Nu… doar betele.

– Ai castigat cam tot ce se poate in schi, in afara de o medalie olimpica. Vine Vancouverul, reprezinta asta acum o prioritate pentru tine?
– Pentru mine e mai importanta Cupa Mondiala, acolo se vede cine e mai bun. Dar ca sa ajung cunoscuta in America, trebuie sa castig la jocurile olimpice. E si ce am visat in copilarie. Numai ca la cursa olimpica se pot intampla multe. Poate fi vant, sau zapada…
(Hohote)
– Moderatorul: Sa speram ca nu va fi zapada pe partie.
(Referirea lui Lindsey a fost la zapada in exces 😀 )

– In America schiul nu e foarte important, asa-i?
– Asa-i, acolo nu exista decat baschet, fotbal american, baseball…
– Ai nevoie de o poveste suplimentara. Sa supravietuiesti prabusirii unui avion, sa salvezi 3 oameni din flacari si sa schiezi pe langa asta. Nu esti dezamagita ca in Europa esti o stea si acasa nu?
– E cool, cred ca…
(Stupoare la moderatori)
– E NEcool.
– Nu, gasesc ca e cool sa fiu cunoscuta undeva, oriunde…

– Noi te iubim, aici in Austria. De ce nu te faci austriaca? Sau cel putin de ce nu te-ai maritat cu un austriac? De ce cu un norvegian?
– E jumatate norvegian, jumatate neamt.
– Asta-i chiar mai rau. 😀

– Maria (Riesch) si-a cumparat un R8. Si un RS6. Nebunie ce viteze prind masinile astea.
– Ce viteze?
– Thomas, sotul meu, a condus cand am mers impreuna la o programare, nu stiu daca am voie sa zic la televizor…
– Sigur ca ai voie.
– A condus cu 290 km/h.
– Unde?
– In Elvetia.
– Stii, daca mergi in Elvetia cu 290 km/h, nu ramai prea mult acolo.

– Aveti toti schiorii mania asta a vitezei? Trebuie sa faceti totul repede? Spalatul pe dinti, imbracatul?
– Lindsey: Da. /Armin: Nu.
– Armin: De-aia ai castigat tu asa multe curse si eu nu.

Asta a fost acum aproape o luna. Ce face insa Lindsey acum, chiar acum? Bagajele! Maine zboara in Noua Zeelanda si abia asteapta antrenamentele pe zapada. S-a cam saturat de sala. Asa ca… have fun, Lindsey!

Publicitate

O părere la “Vara campioanei

Comentariile nu sunt permise.