Studiu in alb

Articol scris pentru campania „Cautam oameni mari”, initiata in 2009 de BRD.

Aceasta este o poveste simpla.

O fetita s-a apucat in Romania de un sport lipsit de performante. De schi alpin. O mai facusera si alti copii inaintea ei si e greu de deosebit calea ei de inceput de caile urmate de ceilalti.

Cand s-a dus la club pentru inscriere, tinandu-l strans de mana pe tatal ei, habar n-avea ce-i schiul. A stat lipita de el, privind in sus de la inaltimea celor 6 ani spre oamenii necunoscuti ce discutau cu el, zambindu-i si ei. Cand a ajuns pe partie, boncanind din claparii grei, mai ca s-ar fi intors din drum, dar cu schiurile in picioare si la vale, corvoada s-a transformat rapid in joaca.

Visul a fost la inceput mic, ca de desen animat fara buget, cu personaje schitate in creion. Sa vina odata urmatorul antrenament, sa ninga, sa nu se desfiinteze grupa ce se micsora ca stratul de zapada primavara, sa o laude antrenorul, sa ii intreaca pe cei cativa colegi ramasi la grupa de performanta.

Dupa ce la 12 ani a ajuns la antrenamente in Austria, s-a inaltat firav si visul. Sa aiba partii ca acolo si acasa, sa se mute pe probele rapide, sa-i vajaie vantul la urechi de iute ce aluneca. Era acolo cu cateva fetiscane de-o seama, toate timorate de aura a doua fete mari. Nu atat cei 10 ani in plus intimidau, cat experienta. Cele doua aveau zeci de concursuri in picioare, si nu orice fel de concursuri, ci internationale. Asa ca Melinda o sa ajung eu, zicea una din colege cand se strangeau la cina. Eu ca Simona, raspundea alta. Eu o sa fiu mai buna decat amandoua, plusa Edit.

Cand esti intr-un film alb-negru, n-ai cum sa visezi curcubeul. Nu stiu de unde a facut Edit rost de culori. Poate din primul succes, un loc 3 intr-un super-urias in Franta. Era 2003, avea doar 15 ani si acolo a inceput ascensiunea. Cu multa truda si durere – in 2004 a tinut-o pe loc o ruptura de ligament si de menisc – s-a strecurat printre miile de schiori legitimati din tarile cu traditie, pana pe un loc ce i-a adus calificarea la jocurile olimpice torineze.

O luna inainte de deschiderea lor, s-a inscris la etapele de Cupa Europei si Cupa Mondiala din St. Moritz. N-a apucat sa incheie prima cursa. A cazut si a urlat de durere. Fractura de tibie, opt luni pe tusa.

Cand revii la antrenamente dupa o accidentare, nu pornesti de unde te oprisesi. Ai de recuperat si conditia fizica si increderea in fortele tale, in timp ce cari in spate sacul cu tandarile visului spart la o palma de a-l atinge. Punand in balanta ce au avut adversarele ei si ce a avut ea, de o parte sta materialul bun, conditiile de pregatire excelente, profesori cunoscatori ai tehnicii optime de alunecare. De partea lui Edit sta curajul. Doar cu neinfricarea din inima a scos locul 5 la mondialele de juniori, locul 4 intr-o etapa de Cupa Europei, un dublu loc 18 la mondialele de seniori si a scris istorie pentru Romania obtinand in decembrie primul punct in Cupa Mondiala. Toate in probe de viteza, favoritele ei.

In martie i-au lipsit 2000 de euro ca sa-si incheie sezonul. Nu stie daca va avea bani pentru cel ce vine. Dar Vancouverul ii face sagalnic cu ochiul din program. Asa ca saptamana trecuta, si-a scos economiile din cont si a plecat in Austria. Se antreneaza singura, sa aiba in picioare kilometri facuti pe partie. Nu i-au mai ajuns banii si de antrenor, desi ce bine i-ar prinde sa o indrume cineva. Dupa cum la fel de bine i-ar prinde macar inca un cantonament de vara pe zapada. Caci e din nou calificata la jocurile olimpice.

Un loc intre primele 10, asta spune ca ar vrea. Dar cand inchide ochii seara, uneori se viseaza cu medalie la gat. Doar putin, cat sa n-o prinda nimeni. In Romania, o medalie olimpica la schi alpin nu e un vis, ci o himera. In Romania nu exista nici macar o singura partie de coborare sau super-urias. Dar daca in ciuda tuturor lucrurilor ce nu exista si nu se pot in Romania, Edit s-ar inalta deasupra, pe curcubeul pe care doar ea il poate visa, atunci cateva fetite, ce vor merge intr-o zi tinandu-si strans de mana tatal sa se inscrie la un club de schi, vor avea in buzunarele costumelor de schi paleta de culori cu care sa-si coloreze visele.

Publicitate