Fereastra catre maretie

Echipa aparte, asta de schi a americanilor. Crescuti in spiritul american „totul pentru succes”, l-au obtinut in spatele zidului sporturilor populare. Croiesc legende ce nu uimesc ochii compatriotilor lor. Raman niste uriasi anonimi la ei in tara.

Aparte e si stilul. Urmaresti concurentii pe rand si cate unul iti atrage atentia. Hm, ce americaneste schiaza. Ca un acrobat pe sarma, sfidand legea gravitatiei. Pui pariu – acum cade – si-l pierzi. Raman in picioare in unghiuri imposibile, dezechilibrarile doar propulsandu-i mai rapid spre finis. Rebeli pe partie, rebeli in afara ei. Si inconstanti. Azi surprind cu o victorie, maine cu un intreg sezon prost. Sau cu o tampenie in care-si risca viata.

Julia Mancuso, Jules, n-a lasat anul trecut sa se mai vada nimic din pisica medaliata cu aur in Sestriere. A mers din anost in mai anost pana cand s-a pierdut in plutonul tinerelor sperante americane, ce s-au putut mandri ca schiaza mai bine ca Jules. A mai atras atentia doar pozand provocator cu prietena Chemmy Alcott. Cruce carierei insa ar fi prematur sa-i punem. Din cate povestesc cei din sanul echipei, merge iar bine. E in forma optima si are chef de viteza. Bine, pana la startul sezonului, nu se poate sti cat de buna e acum, dar in antrenamente e cam ca Lindsey.

Campioana testeaza. Dupa ce Rossignol i-a cerut intelegere fata de dificultatile din vremuri de criza, reducandu-i salariul la jumatate, Lindsey s-a mutat in tabara Head, dupa tot tipicul. Tratative secrete, rumori rasuflate prin incheieturile mai guralive din angrenajul-anturajul americancei, cica-stiri prin presa, dezmintiri-mintiri si contractul cel nou si lucios. A probat schiurile noi in Chile si de aceea nu stim daca ea, singura din echipa SUA pe care te poti baza ca nu te va dezamagi, doar atat poate. Cat a aratat. E genul care in antrenamente se joaca fara rachete, pe care le aprinde doar in concurs. Dar stim ca arde dupa un titlu olimpic.

Exact ca si Bode. Da, Bode cel care plecase acum doi ani tunand si fulgerand din echipa americana tot mai strambatoare din nas la vederea escapadelor nocturne desenate cu cearcane adanci in calendarul de concurs, ca sa-si faca una numai a lui. A anuntat acum o saptamana intr-o conferinta de presa ca vine inapoi. Alaturi de antrenorul echipei. Adica e oficial, Bode mai sugerase antrenorului o reluare a antrenamentelor in august, in periplul nou-zeelandez. Schiurile s-au imbarcat in avion si apoi l-au asteptat degeaba pe insula sudica. E atat de oficial incat intre timp a reintrat si in programul de antrenament. N-a mai inceput in nici un an atat de tarziu. Oare se va descurca? Oricum, pana in Lake Louise, la sfarsitul lui noiembrie, nu-l asteapta nimeni in concursuri. Mai are ceva timp.

Asta e aproape tot despre cei mari. Stirile celorlalti se amesteca intr-un amalgam putin confuz. Cu exceptia lui Cody Marshall, care se poate de-acum prezenta la propriu drept „cazut in cap” dupa cascadoria pe niste scari rulante aflate in odihna pe care si-a dat drumul  la miez de noapte deiulie ca sa se opreasca drept in cap dupa o tumba de la 6m inaltime. Cateva operatii si saptamani de nesiguranta mai tarziu, se reface cu jocuri de antrenat toate zonele creierului si exercitii in sala de fitnes. Miroase a zapada la el acasa, dar inca nu se gandeste la prima zi de schi.

Colegii lui in schimb incearca sa nu se gandeasca la zilele acasa. Nu le iese intotdeauna. Ted Ligety numara de la mijlocul lui septembrie de cate ori se mai poate scula in patul lui din camera lui din casa lui pana la Craciun. De 7 ori. Putin.

Si atunci te intrebi. Ce inseamna pentru ei tot efortul pe care-l pun in urmarirea unui vis? Asa, in termeni simpli, contabili. Talerul cu avantaje si talerul cu dezavantaje. Hoinari din octombrie pana in aprilie, cu oceanul intre ei si acasa aproape juma’ de an, acasa le lipseste cel mai mult. Zapada virgina spulberata cu prietenii dupa prima ninsoare. Si merita, ii intrebi. „Pot schia acasa cu prietenii pentru tot restul vietii. Dar fereastra mea spre maretie in Cupa Mondiala e mica” spune Marco Sullivan si isi ia zborul spre locurile din care ar putea sa o deschida.

Publicitate