Ca si la Renate Götschl, ceaunul cu zvonuri a facut bulbuci de atatea alternative fierband viitorul lui Hermann Maier. Se retrage sau nu? Chiar de cativa ani, de cand masina de victorii se defectase. „Mai continuati?” devenise laitmotivul reporterilor alergand dupa gloria efemera adusa celui ce ar fi anuntat primul evenimentul. Atat de mult incat suna deja a somatie: „Retrage-te acum si spune-mi asta doar mie, in exclusivitate!”
Nu are cum sa nu doara o astfel de intrebare repetata ad infinitum. Oglinda cruda ingrosand grotesc semnele imbatranirii. Hei, Hermann! S-au dus zilele tale, esti o relicva pe partii! Cu durerea celui retras in colt sa-si linga prea multele rani, venite ooooh din gurile lihnite hranite atatia ani cu propriile lui succese, Hermann a strans falcile, si a inghitit umilinta dupa umilinta. Dar cum sa renunti asa? Cu clasari pe locul 17, 23 sau 27? Tu, Herminator! Porecla adusa de implacabilitatea cu care ai invins in cursa dupa cursa, nelasand nimic adversarilor. Dar nimic.
Iar dupa toate astea, un sezon semimiraculos. Cu gustul de nectar al unei noi victorii. Cu gustul de cenusa al pierderii podiumului disciplinei favorite in cursa din finala. „Veti continua si sezonul viitor?” Obosit, prea obosit, amanand raspunsul. A avut de rezolvat mai intai o operatie. Recuperarea. Lungita. E bine sa poti sta. Uite asa, relaxat pe marginea piscinei, la soare sau la umbra. „Hermann, mai vii?” Intrebari de la Federatie. „Mai vin.” „Cand?” „Mai am timp, primele curse rapide sunt la sfarsit de noiembrie.” „Hai sa incerci schiurile noi.”
Si s-a dus. Saptamana trecuta a pus pentru prima data schiurile in picioare. „Cum te simti?” „Bine. Surprinzator de bine.” „Doare ceva?” „Nu, nu doare nimic.” Nu doare si asta e problema. Nu doare nici macar gandul de a sari azi peste antrenament.
La inceput a fost ambitia. Acum a ramas un gol. Un campion simte cand nu mai are sens sa continue. Nu atunci cand trupul il trage inapoi, cum l-a tras in ultimii ani. Atunci cand sufletul ramane pustiu dupa cristiana de oprire.
A convocat o conferinta de presa pentru astazi la ora 14:00. Si toata presa, care anuntase saptamana trecuta „Maier mai schiaza un sezon!”, a stiut. S-au strans tristi, au pornit reportofoanele si au inregistrat vorbele inecate in lacrimi: „Este momentul optim sa-mi iau adio…”

Lacrimi de campion
Cariera:
Medalii olimpice:
- 1998 – aur in super-G
- 1998 – aur in slalom urias
- 2006 – argint in super-G
- 2006 – bronz in slalom urias
Medalii mondiale:
- 1999 – aur in coborare
- 1999 – aur in super-G
- 2001 – argint in coborare
- 2001 – bronz in super-G
- 2003 – argint in super-G
- 2005 – aur in slalom urias
Cupa Mondiala:
- 54 de victorii de etapa: 24 in super-G, 15 in coborare, 14 in slalom urias, 1 in combinata (intrecut doar de Ingemar Stenmark – 86 de victorii)
- 4 globuri mari de cristal: 1998, 2000, 2001, 2004
- 5 globuri de cristal in super-G: 1998, 1999, 2000, 2001, 2004
- 3 globuri de cristal in slalom urias: 1998, 2000, 2001
- 2 globuri de cristal in coborare: 2000, 2001
Revenirile carierei:
- Favorit olimpic in 1998 in proba de coborare, in loc s-o castige, a cazut ingrozitor. Trei zile mai tarziu, in ciuda durerilor chinuitoare a castigat aurul in super-G, urmat apoi de cel in slalom urias.
- In 2001 un accident de motocicleta l-a dus la un pas de amputarea piciorului drept. Medicii nu i-au acordat sanse nici macar pentru revenire la mers normal. El a revenit pe partii si a cucerit inca doua globuri de cristal in 2004 la primul sezon complet dupa accident, un titlu mondial in 2005 si alte doua medalii olimpice in 2006.
pin:
Cred ca noi astia care ne uitam la fotbalul american o sa avem acelasi sentiment cand o sa se retraga definitiv Brett Favre. O simpla cautare pe google o sa-ti dovedeasca validitatea paralelei… cred. 😀
wiki zice ca la 15 ani a fost trimis acasa de la academia de ski. i s-a spus ca nu poate castiga datorita staturii firave. ca urmare, in ’96 isi incepe cariera internationala. avut un accident la o coborare. in ’98. cateva zile mai tarziu castiga 2 medalii de aur. a mai avut un accident urat de motocicleta. in 2001. aproape sa-si piarda piciorul. in 2003 era inapoi pe partie. la cata ambitie a avut omul asta, cum sa nu-i dea lacrimile cand a trebuit sa renunte?
N-am crezut ca ar putea exista oameni care sa nu fi auzit de Hermann Maier. Hai ca adaug revenirile lui. Cine e slab de inger sa nu se uite la filmulet!
Povestea despre inceputul carierei este perfecta pentru un film de Hollywood. Dar o zic la urmatorul articol despre el. Ca unul singur nu are cum sa fie de ajuns. 🙂
doc
Nu stiu. Pur si simplu nu stiu sa compar doua lucruri diferite. A fost un schior perfect timp de foarte multa vreme. Insa impresia mea e ca statura de urias si-a format-o abia in ultimii ani. Cei in care n-a vrut sa plece pe usa din dos.
pin:
Hai bey ca pana si eu am auzit de Herminator!:D Mai stiu doar o fata draguta din US care se da cu schiurie. O cheama Lindsey Vonn. Nu stiu cat de buna e, dar am vazut niste fotografii cu ea si imi place 😀 Evident ca pe Edit o cunosc mai bine, dar ea e alta poveste 😀
The same story, different sport. Brett a implinit 40 de ani acum cateva zile. Cand nu o sa mai poata o sa intre direct in legenda.
doc
Ai putea incerca si filmuletul de la vara campioanei. Nu vei intelege poate, dar raspandeste un optimism revigorator. 😀 Merita!
Pin
Da, frumos ai scris! Lui Hermann i-ar mai da inca o data lacrimile! 🙂
„Atunci cand sufletul ramane pustiu dupa cristiana de oprire.”
Alex
Ma sfatuiesti sa i-l trimit? 😀
salut!
DD are dreptate pinguinule. am observat demult ca marii campioni, indiferent de sportul pe care l-au practicat sau il practica, au ceva in comun. n-as putea sa spun exact ce anume. dar stiu ca munca, suferinta si bucuriile, infrangerile si victoriile slefuiesc caracterul omului intr-un mare fel. cred ca e la fel in cazul actorilor, muzicienilor, doctorilor, profesorilor etc. ma refer la cei care merita. intr-o zi, cineva le va spune „maestre”. cu tot respectul.
doc
Uitasem. Lindsey Vonn e deocamdata cea mai buna. 🙂
judge
Sunt subiectiva, stiu. Dar e ceva mai mult parca la schiori. Care vine din impletirea de talent, sudoare si chin. Chinul asta e muuuuult mai mare decat in alte parti. Am mai zis si la Renate. Ce nu pot uita legat de ea e momentul cand ajunsa din nou la spital, i s-a luat un interviu. Si a dat patura la o parte sa ne arate genunchiul, ca sa explice ce problema are acum. Era tot numai cicatrici. Brazdandu-i-l in toate partile. Ca un nod important de cale ferata. Oamenii astia trec prin operatii peste operatii si apoi se intorc iar pe partie sa-si riste sanatatea. Asa, la prima vedere pare inconstienta, dar nu. E altceva. Daca stai si ii urmaresti sezon dupa sezon, asa ca mine, vezi ca au ceva in plus fata de alti campioni. Acum eu n-am ca unitate de masura decat campionii romani. Se poate sa ma insel. 🙂
salut 🙂
sunt de acord cu ce a spus the junde 🙂
imi place pasiunea ta de sufletele sportivilor si viata lor
succes in continoare
Herminator a fost idolul meu, daca-l pot numi asa. Dupa cel care m-a facut sa ma indragostesc de schi, Franz Klammer.
Ce e mai trist e ca in teribila scoala de schi austriaca se simte un gol, nu numai dupa retragerea lui Maier, insa nici Hans Knaus nu mai e asa tanar, fratii Strobl la fel, la fel si Walchoffer. Nici Mario Matt nu prea rupe gura targului.
Ma rog, tu fiind mult mai aproape de fenomen, atat ca atitudine cat si ca pozitie geografica s-ar putea sa ai alte elemente de comparatie care sa ma contrazica.
adriana
Pe tine te cred si legata la ochi. 🙂
Emiru
Hermann Maier a fost un schior rar. Pe la inceputul anului a declarat ca daca n-ar fi fost accidentul de motocicleta, hat de mult era retras iar Stenmark se uita acum in sus la palmaresul lui. Oricat de aroganta ar trada asa afirmatie, nu stiu daca nu e doar recunoasterea sincera a propriei valori. Ce vreau sa zic e ca nu numai in scoala austriaca, ci in toate celelalte scoli, va dura pana sa apara un nou Maier.
Mai sunt insa si alte aspecte. Tehnica implicata acum in producerea schiurilor le face atat de rapide, incat toti pot merge repede. Riscul de accidentare creste enorm si de aceea masurile de protectie se iau la nivelul reducerii periculozitatii partiilor. Asta ii avantajeaza clar pe cei multi si nu atat de talentati. E mult mai dificil acum sa te desprinzi din pluton, asa cum a facut-o Hermann.
Hans Knaus e retras de o vesnicie, cei doi Strobl care nu sunt frati au renuntat si ei de cativa ani buni. Walchi e singurul vitezist din garda veche. Talente exista inca in echipa austriaca, dar merg din accidentare in accidentare. Si nu numai ei, ce a patit echipa Elvetiei in intersezon seamana de-a dreptul cu un blestem.
Mario Matt nu mai e cel mai bun slalomist al Austriei, Herbst si Pranger au mers mai bine decat el sezonul trecut. Si din urma vine Hirscher, un schior fantastic. Ii tin pumnii sa ramana sanatos.
Si sa nu-l uitam pe the good old Benni. Raich. 🙂
pin,
n-m nicio legatura cu oprirea lui Hermann Maier. 🙂
recunosc ca in materie de ski am ajuns abia la stadiul in care deosebesc probele de slalom special de cele de slalom urias(e drept ca uneori imi sufla comentatorii 🙂 ) . cel mai greu mi-a fost la inceput, cind trebuia sa fac diferenta intre slalom si coborire. 🙂
insa cind vine vorba de sarituri cu schiurile lucrurile se s chimba radical:ii recunosc chiar si indaratul ochelarilor si castii de protectie pina si pe schiorii japonezi. 🙂
cris
Pari invatacelul ideal. 😀
Intre coborare si super-G poti face diferenta? Aici e cel mai greu.
ce-o mai face amicul nostru? poate ai un raspuns pana luni, cand ma intorc pe aici. din pacate iar nu vad cursele, insa voi citi cronicile cand le pui
Bine face. E mare aventurier, aventurile lui fiind din cele ce te poarta pe glob, nu prin iatace de domnite. L-am vazut in Flachau si planul e sa povestesc la istorisirea de acolo despre el. Dar nu ma intreba cand ajung si la ea. :sigh: