Din tabara elvetiana

Anul trecut in Sölden, Daniel Albrecht castiga in fata colegului de echipa, Didier Cuche. Un an si un accident ce aproape l-a costat viata mai tarziu, Daniel Albrecht a facut ce a putut pentru revenirea in competitii. S-a antrenat alaturi de colegi in Argentina, s-a reobisnuit cu schiurile, dar desi anuntase ca va hotari daca se prezinta la start doar cu o zi inainte, programul incarcat l-a obosit atat fizic, cat si psihic atat de mult incat saptamana trecuta deja a cerut pauza. Una mai lunga, de cel putin doua saptamani.

Apararea rezultatului a ramas astfel doar pe umerii lui Cuche, castigatorul globului de cristal al slalomului urias sezonul trecut. Veteranul elvetian ar fi trebuit sa fie secondat de multi dintre colegii sai, dar acestia, parca urmariti de un blestem, au fost loviti de suferinta unul dupa celalalt.

Primul a fost Carlo Janka. Inca din primavara, campionul mondial al disciplinei din actul inaugural al Cupei Mondiale s-a plans de oboseala cronica. Cum nici o cauza clara n-a putut fi detectata, medicii au decretat: e virus. Un virus necunoscut, tratamentul a dat totusi roade. Chiar daca nu stie daca va rezista pana la incheierea sezonului, acum Janka se simte in forma si duminica e unul dintre pretendentii la victorie.

Marc Berthod sufera de dureri cronice la coloana. Si pentru ca in echipa Elvetiei cineva „e fie sanatos, fie accidentat”, neexistand varianta suferind apt de concurs, a decis sa copieze modelul Bode Miller. Sezonul acesta, cu rulota din statiune in statiune, Berthod va fi insotit permanent de un fizio-terapeut, cu ajutorul caruia spera sa fie competitiv in ciuda problemelor de sanatate. Si din cand in cand, prietena i se va alatura si ii va tine de cald in noptile prea friguroase. Lucru pe care nu l-ar fi putut face in cantomentul echipei.

In urma cu o luna, la doar o saptamana distanta, Tobias Grünenfelder si Didier Defago si-au fracturat cate un deget de la mana, intrand astfel intr-o pauza fortata ce nu le permite participarea in etapa de poimaine.

Lista accidentatilor se incheie cu Sandro Viletta, care a facut pauza o saptamana si s-a antrenat in ultimele zile cu piciorul umflat.

Lista accidentatilor nu se limiteaza la baieti, caci ea continua cu fetele si aici ghinionul le-a lovit exact pe cele care au adus sezonul trecut victorii Elvetiei: Lara Gut si Fabienne Suter. Dupa ele a urmat si Rabea Grand, care va reveni pentru cursele de peste Ocean.

In timp ce Fabienne Suter, a revenit deja pe partie dupa lovitura la cap ce a lasat-o inconstienta pe partie din timpul unui antrenament de acum o luna si va lua maine startul in Sölden, pentru Lara Gut vestile medicilor au fost mult mai proaste. Luxatie de sold adica pauza pana in ianuarie pentru dubla medaliata cu argint din Val d’Isere. Singura consolare pentru Lara ramane speranta participarii la Jocurile Olimpice din februarie. Cat va reusi sa recupereze fata de avansul de forma al adversarelor in doar o luna de antrenament e dificil de estimat acum.

Publicitate

2 păreri la “Din tabara elvetiana

  1. E ceva ciudat cu elvetienii. De vreo 10 ani, de la accidentul lui Silvano, talentele lor sunt parca decimate. Fuez, campion mondial de juniori si un mare talent la DH a disparut dupa o cazatura cu rupere de ligamente. Ce sa mai spun de Dani. Acum Lara Gut. Sa fie antrenamentele de vina? Elvetienii se antreneaza pe nationalitati. Si au fost ceva schimbari pe la loturi.

  2. Nu e numai cu elvetienii, ci cu toti. Cam de 10 ani intr-adevar, umbla vorba ca materialul ar fi de vina. E prea rapid, e nevoie de mai multa masa musculara ca sa apere ligamentele fragile. Apropo de Feuz, a revenit in Sölden, dar nu s-a calificat pentru mansa a doua. Sa-l vedem in probele rapide.

    Esti sigur de informatia cu antrenamentele pe nationalitati? De Lara Gut stiam ca se antreneaza separat, dar asta numai pentru ca acum 2 sau 3 ani, nu fusese admisa la lot. Si atunci tatal i-a facut echipa pe banii lui, pentru ca a crezut in talentul ei. 🙂

Comentariile nu sunt permise.