A inceput!

Prima etapa a noului sezon, cea de slalom urias a fetelor, a inceput direct cu o amanare. Doar de jumatate de ora, din fericire, necesara indepartarii de pe partie a stratului de 10 cm de zapada noua cazuta peste noapte in Sölden. Prima cursa este un test pentru toate schioarele, ce le arata unde se afla in raport cu concurenta. Pana la ea pot sti doar daca merg mai bine decat coechipierele.

Cum nu s-a simtit la nivelul de acum doua sezoane, Denise Karbon nu era inca multumita de performantele antrenamentelor. Cursa insa i-a aratat altceva. Desi mici inexactitati s-au strecurat in evolutia ei, le-a corectat de fiecare data rapid, dovedind o tehnica excelenta. Singura concurenta ce a aratat agresiva pe partia extrem de abrupta a ales o linie perfecta cu care a reusit sa o intreaca pe colega de echipa Manuela Mölgg. Aceasta, a fost trasa in urma de pozitia usor defensiva pe care a compensat-o cu o tehnica foarte buna.

Peste jumatate de secunda au de recuperat in mansa secunda protagonistele duelului din sezonul trecut, Tanja Poutiainen si Kathrin Zettel. Finlandeza, cu acelasi stil linistit, cursiv, cu viraje abordate rotund, ce reprezinta de acum marca ei, a avut o cursa frumoasa, stricata de o eroare ce a scos-o mult in afara liniei ideale exact la primul punct de control al timpului. Austriaca in schimb a facut o cursa de siguranta reflectata corespunzator in intarziere.

Toata lumea a asteptat-o curioasa pe Lindsey Vonn. Din doua motive. Primul, deoarece este singura care a schimbat in aceasta vara complet echipamentul: schiuri, clapari, legaturi. Al doilea, pentru ca unul din telurile declarate ale sezonului este un podium in cea mai slaba disciplina a campioanei absolute. Ce am vazut, este lipsa instinctului care o conduce atat de bine pe linia cea mai rapida in celelalte 3 discipline. Insa pentru prima cursa cu echipamentul nou, in proba in care nu a stralucit niciodata, pozitia 8-a ocupata la finalul primei manse, este multumitoare.

Prima etapa a adus din pacate si prima accidentare. Dupa un sezon ratat in urma unei accidentari la genunchiul stang, Nicole Hosp a pornit azi pe partie plina de incredere. Timpul excelent inregistrat dupa prima treime, i-a confirmat asteptarile, insa apoi la o eroare de alunecare pe schiul de la interior, a derapat si a cazut, incercarile de oprire afectandu-i se pare din nou acelasi genunchi ca si anul trecut. Inclinatia de 65% a partiei a facut dificil transportul ei in conditii optime, fiind la final ridicata direct de pe partie pe cablull elicopterului pregatit pentru interventii de urgenta. Nu se cunoaste inca gravitatea accidentarii celei care ar fi trebuit sa fie lidera echipei austriece in acest sezon.

Deoarece partia pare sa nu reziste sub soarele bland de octombrie, clasamentul primei manse ar putea suferi modificari in partea a doua a intrecerii, ce va incepe la 14:15, jumatate de ora mai tarziu decat fusese programata initial.

Clasamentul primei manse:

1. Denise Karbon (ITA) 1:11,52
2. Manuela Mölgg (ITA) 1:11,76
3. Tanja Poutiainen (FIN) 1:12,14
4. Kathrin Zettel (AUT) 1:12,40
5. Maria Pietilä-Holmner (SWE) 1:12,56
5. Michaela Kirchgasser (AUT) 1:13,01
7. Tina Maze (SLO) 1:13,01
8. Lindsey Vonn (USA) 1:13,30
9. Kathrin Hölzl (GER) 1:13,32
10. Anja Pärson (SWE) 1:13,34