Grange si Zuzulova, primii campioni europeni

Astazi in Amneville s-a scris o pagina inedita a schiului alpin, cand la finalul unei competitii de slalom in sala cu finale desfasurate in sistem KO, s-au incoronat primii campioni europeni.

Intrecerea fusese anuntata abia cu o luna in urma de catre Peter Schröcksnadel, presedintele noii Federatii Europene de Schi, infiintata in luna mai de catre Austria, Elvetia, Franta si Italia. Desi a starnit multe controverse, participantii fiind amenintati inclusiv cu banarea de la Jocurile Olimpice de catre Federatia Internationala de Schi, ai carei membri sunt toti sportivii in activitate, cele patru natiuni fondatoare au trimis echipe conduse de vedetele lor. Intre celelalte natiuni campionatele europene au fost totusi intampinate si cu scepticism, Germania, Norvegia, Suedia, Finlanda netrimitand nici un concurent.

Dupa doua sesiuni de calificari in urma carora au fost alesi cei mai buni 16 slalomisti atat la fete, cat si la baieti. Acestia, concurand in paralel, doi cate doi s-au eliminat reciproc pana in finala pe micuta si lina partie pe care traseul a putut fi strabatut in jumatate de minut.

In cea masculina, favoritul local, Jean-Baptiste Grange s-a impus asa cum era de asteptat in fata surprizei echipei Italiei, Christof Innerhofer. Medalia de bronz a revenit unui alt italian, Manfred Mölgg invingand in cursa contra celui de-al patrulea semifinalist, elvetianul Marc Gini.

La fete, in lipsa campioanei Maria Riesch, a castigat o alta favorita. Slovaca Veronika Zuzulova si-a strivit practic adversara directa din finala, surprinzatoarea Nastasia Noens (Franta), obtinand un timp mai bun cu o secunda(!). Franta a consolidat succesul de la aceste intreceri cu bronzul lui Marion Pellissier, aparitie la fel de neasteptata in semifinale ca si cea a coechipierei sale medaliate cu argint. Perdanta din duelul direct a fost italianca Denise Karbon.

Echipa Austriei a inregistrat esec dupa esec, nedepasind faza sferturilor de finala, in care s-au calificat doar Katrin Zettel, Alexander Koll si Thomas König. Presedintele federatiei austriece, care este si presedinte al federatiei europene, desi dezamagit de insuccesul sportivilor sai, s-a declarat incantat de desfasurarea primelor campionate europene pe care le-a tutelat institutia condusa de el.

Publicitate