Prietenele si restul lumii

De pe ghetar, Cupa Mondiala s-a mutat dincolo de Cercul Polar, fetele intrecandu-se in a doua etapa intr-un slalom la -10 grade, pe o partie atat de tare incat zapada artificiala inghetata a permis obtinerea de timpi buni pana la ultima concurenta. Doar de pricepere a fost nevoie si multe nume noi au prins unul din cele 30 de locuri ce asigura calificarea in mansa secunda.

Multe ar fi de povestit despre ce s-a intamplat, cursa ramanand interesanta pana in ultima clipa. Curiosi cat de bine stau Lindsey Vonn si Maria Riesch, fanii s-au lamurit ca cele doua prietene, dominatoarele sezonului trecut de Cupa Mondiala, o vor face si anul acesta. Cu un schi cursiv pe prima jumatate, cea plata, a parcursului, cele doua s-au detasat de restul concurentei. Un usor avantaj are Maria, stralucitoare si pe abrupt, acolo unde Lindsey nu stie inca sa-si adapteze perfect tehnica de vitezista.

La jumatate de secunda in spatele americancei este reprezentanta gazdelor, finlandeza Tanja Poutiainen. Schiul calm este marca ei si ca intotdeauna, cu o evolutie atat de lina incat a parut data cu incetinitorul, Tanja a pus temelia celui de-al doilea podium al sezonului.

Doua zecimi mai in urma, un trio inghesuit intr-un interval de doar 3 sutimi, Anja Pärson, readucand in sfarsit o evolutie solida pana dupa linia de sosire, Michaela Kirchgasser, austriaca ce in ciuda multelor erori pe abrupt a suplinit foarte bine absenta liderelor echipei (Zettel are gripa, Hosp e accidentata) si Susanne Riesch, surprinzatoare sora a Mariei, care in sfarsit face proba filonului de talent al familiei.

Inca doua zecimi intarziere si de acolo porneste Marlies Schild. Austriacei revenita dupa 20 de luni de absenta din curse, ii lipseste inca increderea totala in fortele ei, dar ce a aratat astazi promite sa se apropie de liderele clare.

Nu trebuie uitate din aceasta relatare componentele echipei Germaniei. Nu mai putin de 5 vor lua startul in mansa secunda ce va incepe de la 14:00 si va fi transmisa pe Eurosport, 3 dintre ele in top 10, a doua surpriza placut dupa Susanne Riesch, fiind Katharina Dürr. La surprize neplacute, ar putea fi trecute necalificarea in primele 30 a campioanei europene Veronika Zuzulova (Slovacia), ca si rezultatul slab al uneia din favoritele finalului trecut de sezon, frantuzoaica Sabrine Aubert.

Clasamentul primei manse:

1. Maria Riesch (GER) 53,92
2. Lindsey Vonn (USA) 54,14
3. Tanja Poutiainen (FIN) 54,64
4. Anja Pärson (SWE) 54,86
5. Michaela Kirchgasser (AUT) 54,88
6. Susanne Riesch (GER) 54,89
7. Marlies Schild (AUT) 55,10
8. Ana Jelusic (CRO) 55,17
9. Katharina Dürr (GER) 55,38
10. Sarka Zahrobska (CZE) 55,40