Spectacol moscovit

Se numeste pompos Cupa Campionilor si e deja la a doua editie. Prima s-a tinut la inceputul anului si a strans lume mai ceva ca la circ. Atunci, in noaptea geroasa s-au strans in plina Moscova 30000 de spectatori ca sa-i vada pe cei 16 schiori, prezentati ca fiind cei mai buni 16 lume. Afirmatie usor inacurata, dar celui ce nu se pricepe ii poti vinde zucchini sub numele de castraveti. Prezenti au fost si Didier Cuche si Aksel Lund Svindal, insa sa-i pui sa schieze pe cei doi vitezisti un slalom nu are prea sens. Chiar daca slalomul a fost scurt si a avut porti duble, ca de slalom urias. Pana la urma a castigat un neamt, Felix Neureuther, care in finala l-a invins pe Grange.

Sezonul acesta, organizatorii, la recomandarea FIS, au mutat-o in ultimul weekend fara Cupa Mondiala, adica azi. Si aproape s-au fript, caci noiembriele acesta e cald nu numai la noi, ci si la rusi. La 12 grade e greu sa faci zapada pe rampa. Dar rusii au Siberia. Cu zapada asigurata, injectata incepand cu miezul noptii trecute ca sa tina, nimic nu mai sta in calea evenimentului mai mult monden, decat sportiv. De data aceasta fara americani, fara elvetieni – Cuche a zis ca pentru 10000 de dolari, cat primeste fiecare participant, nu are sens sa-si dea peste cap programul de Cupa Mondiala ce continua cu etape de viteza in Canada incepand de weekendul viitor, fara campionul en-titre, fara Svindal, dar cu o distributie ce aproape se suprapune peste cea a celor mai buni slalomisti ai sezonului, cursa promite sa fie interesante. Iar pentru slalomisti, care au urmatoarea etape de Cupa Mondiala abia peste o luna, o buna ocazie de a ramane in priza concursurilor.

Partia, desi mai lunga decat cei 170m din ianuarie, e inca scurta. Are 210m, la o inaltime a rampei de 66m (in ianuarie a fost 56m). Si cu toate acestea e cea mai mare rampa de schi din lume. Concursul ii va pune unul langa altul pe cate doi schiori (primul cu ultimul, al doilea cu penultimul, etc.) in doua manse de slalom paralel, pe ambele trasee. In mansa a doua, cel ramas in urma e blocat la start exact intarzierea pe care a avut-o in prima mansa, dar nu mai mult de 0.5 secunde. Asta cu intarzierea nu-i prea corect – intarzierile pot fi mult mai mari dupa o greseala simpla. Dar partea cu startul intarziat e cooool. Ca se vede cu ochiul liber la linia de sosire cine castiga. Din primii 16 raman 8, apoi 4, care schiaza si semifinale si finale. Mare si mica, primii trei primind in plus 30000, 20000, respectiv 10000 de dolari.

Noutatea editiei de azi e ca pe langa baieti, schiaza si fetele. Doar 8 si nu chiar cele mai bune – pentru ele Cupa Mondiala continua tot cu etape tehnice in State, dar Maria Riesch si Sandrine Aubert vor striga prezent. La premii, doar pentru Maria suma e egala cu cea a baietilor 😉 – daca va castiga bineinteles, insa e favorita detasata – locurile 2 si 3 fiind recompensate cu 10000, respectiv 5000 de dolari. Ca doar schiaza mai putin.

Ora de incepere e 19:00, in Romania spectacolul demonstrativ din capitala Rusiei putand fi urmarit in reluare pe Eurosport de la 20:15.

Publicitate