Unde? In Moscova. Ce? Schi alpin. Cum? Pe o rampa. Cine? Cei mai buni slalomisti, Maria Riesch si inca alte cateva slalomiste bune. Cand? Aseara.
Da, aseara, pe o ploaie torentiala ce nu s-a lasat pana n-a muiat tot in afara de cheful de petrecere al celor 30000 de rusi stransi in fata „celei mai mari rampe de schi din lume”, pe zapada adusa in camioane timp de o saptamana tocmai din Siberia, 16 baieti si 8 fete s-au intrecut intr-un slalom iute ca fulgerul, onorandu-si publicul cu un spectacol complet.
Pe de o parte a fost schiul just for fun, fara presiunea punctelor sau medaliilor ce trebuie cucerite, intr-o atmosfera de sarbatoare amintind de etapele din Zagreb si Schladming. De cealalta parte a fost momeala financiara, invingatorii primind fiecare cate 30000 de dolari. Combinatia aceasta a adus pe scena uriasa jonglerii, victorii la mustata, dueluri aprige, eleganta si foarte multa bucurie, totul in ovatiile multimii.
Perechi de schiori au luptat direct in cate doua manse a cate 15 secunde fiecare pentru accesul in faza urmatoare. Cele 20 de porti, inghesuite pe doar 210 m, i-au dezavantajat pe schiorii masivi, ce au nevoie de spatiu pentru intrarea in ritm. Nici Manfred Pranger – locul 4 in final, nici Maria Riesch n-au aratat suveranitatea cu care cucerisera titlul mondial in februrie. Maria a reusit pana la urma sa termine a doua, dar la mare lupta, ea pornind cu o intarziere de cateva sutimi in fiecare mansa secunda, inclusiv in cea contra necunoscutei reprezentante a gazdelor, Lyaysan Rayanova, alaturi de care a schiat in sferturi.
In semifinale Maria a profitat de ratarea unei porti de catre oponenta ei, Frida Hansdotter. Suedeza a terminat pe 3, profitand de agatarea Sandrinei Aubert in portile de la start. Acestea au pus de altfel probleme multora, nedeschizandu-se decat pe verde, in concursurile oficiale startul fiind blocat de o simpla bara care declanseaza cronometrul si care permite schiorilor sa porneasca oricand fara a fi penalizati la timp. In finala in ciuda unui finis in forta, Maria a ramas la 3 sutimi in spatele invingatoarei, Therese Borssen.
Starul serii a fost insa fara discutie austriacul Marcel Hirscher. Cu campionul Cupei Mondiale – Jean-Baptiste Grange, eliminat inca din optimi, cu invingatorul din Levi – Reinfried Herbst, luandu-si ramas bun de la spectatori in sferturi, dar dupa ce ii cucerise in optimi cu o victorie reusita cu spatele pe ultimii metri, nimic n-a mai stat in calea impetuozitatii austriacului care nu stie sa nu riste. Si daca in Cupa Mondiala, pe trasee de cel putin 4 ori mai lungi, atata risc ii vine de hac, in Moscova partia scurta i-a permis sa se desfasoare furtunos. Cel mai palpitant duel a fost cel din sferturi contra francezului Lizeroux. Amandoi au tras de ei si cu mainile, doar, doar vor opri ceasul mai devreme. Norocul a fost de partea lui Hirscher propulsat direct in saltelele din fata liniei de sosire pe care a trecut-o cu 2 sutimi inaintea lui Lizeroux.
In finala Hirscher a castigat clar in fata altui francez, Steve Missilier, dupa ce in semifinale isi invinsese compatriotul Manfred Pranger. Acesta a pierdut finala mica dupa ce a ramas agatat la startul duelului sau contra canadianului Michael Janyk. Asa si-a tras caciulile rusesti pe urechile de premianti un trio surpriza, intr-o seara aflata sub magia maiestrei demonstratii de schi, pe care participantii si-ar dori-o repetata si in alte capitale.
frumos scris, felicitari 🙂
Ma bucur ca ti-a placut. Si mie imi place la tine. 🙂