Sperietoarea din Kitz

O cheama Hahnenkamm sau Streif si se spune ca e cea mai dificila si periculoasa coborare din lume. Atat de periculoasa incat la start novicilor le ingheata sangele in vene. Si daca cifrele ar putea fi mai convingatoare, iata-le: sarituri de pana la 80 de metri, inclinatie de pana la 85%, viteze de pana la 140 km/h.

Anul acesta a ajuns la a 70-a aniversare, dupa o istorie inceputa in 1931, cu cativa ani sariti. Oricand de incredibil ar parea, pana la inceputul anilor ’60 schiau si fetele pe ea. Daca nu ma insel, ultima castigatoare (daca ma insel, una dintre ultimele) a fost Waltraud Hecher, mama fratilor Elisabeth si Stephan Görgl. De aproape jumatate de secol insa doar baietii mai schiaza acolo, asa cum se va intampla si sambata, in fata multor VIP-uri din Austria si din afara, coborarea austriaca fiind si evenimentul monden numarul 1 al schiului alpin.

Dupa ce in ultimii doi ani, doi Didier-i elvetieni – Cuche si Defago – si-au trecut numele pe cate o gondola pentru victorie, anul acesta s-ar crede ca austriecii vin chititi sa-si ia revansa. De fapt chititi sunt, putinciosi nu se stie daca. Favoritii lor, Michael Walchhofer si Mario Scheiber au terminat in antrenamente si ieri si azi cu veteranul imediat in spatele tanarului. Dar daca ieri doar Cuche i-a intrecut, astazi lui Didier i s-au adaugat si Bode Miller, Andrej Sporn si Svindal.

Astazi s-a pornit putin mai jos din cauza vantului de la startul original, iar cel mai rapid timp l-a avut Bode, dupa o coborare care n-a parut sa-i puna deloc probleme si in care a ramas cu schiurile strict pe traseu, lasand panourile publicitare neatinse. Fata de anii precedenti, doar saritoarea finala, cea pe care s-au accidentat Scott McCartney si Daniel Albrecht a fost modificata. Se pare ca acum e foarte joasa, cat exact nu stiu, azi in antrenament n-a sarit nimeni. Au trecut toti peste ea ca si cum n-ar fi fost acolo.

Daniel Albrecht a venit astazi in Kitzbühel, la aproape un an de la accident, pentru o conferinta de presa. A glumit, a ras si a anuntat ca revenirea sa nu va avea loc in acest sezon. Apoi a plecat, lasand revederea cu partia pentru atunci cand va fi in stare s-o supuna.

Deschiderea weekend-ului din Kitz va fi deja maine, cand ca incalzire pentru cea mai tare etapa din toata Cupa Mondiala, baietii se vor intrece intr-un super-G. De incheiat se va incheia duminica, cu un slalom special, ce va conta – impreuna cu coborarea de sambata si in clasamentul combinatei, aceasta fiind singura combinata din calendar – spre bucuria slalomistilor – ce se mai desfasoara inca in formatul clasic: o coborare si doua manse de slalom.

Hahnenkamm

2 păreri la “Sperietoarea din Kitz

Comentariile nu sunt permise.