Ce-au zis fetele dupa super-urias

Lindsey Vonn (USA) – castigatoarea super-uriasului din Cortina, lidera clasamentului general: „Sunt foarte fericita. Mai bine de atat nu mi-ar putea merge in disciplinele rapide. E bine sa recastig increderea in mine si sa am o cursa mai buna dupa cele tehnice de saptamana trecuta. Din fericire cursele tehnice nu ma pot tine in urma. Simt ca in sfarsit mi-am intrat in ritm. Voi continua sa lupt in super-G si coborare. Stiu ce am de facut acum. Sa schiez agresiv si sa am incredere in linia pe care o aleg. Sunt optimista acum. Nu au mai ramas de disputat prea multe etape tehnice, asa ca daca ma tin de treaba inca o saptamana-doua, sper ca situatia va arata mai bine.”

„Secretul meu? Am muncit mult toata vara, ma simt fizic foarte bine si am forta necesara in picioare pentru ca sa intru in curbe cu viteza maxima. Pe deasupra mai am bineinteles si incredere in mine.”

„Am facut o cursa foarte buna, dar nu perfecta. Am schiat agresiv, dar am si gresit de cateva ori, mai ales in portiunea inferioara, unde am iesit de pe linia ideala si n-am pus presiune perfect. Am avut ceva emotii, nestiind daca voi fi in stare sa raman rapida in ciuda greselii, dar din fericire am continuat sa merg agresiv. Au fost foarte multe porti oarbe (n.t. – care nu se vad in coborare si trebuie memorate la inspectie) si e si o pista rapida, asa ca trebuie sa stii exact pe unde s-o iei si sa potrivesti corect presiunea si momentul apasarii pe schiuri.”

„Fiecare victorie e speciala, dar aici in Cortina, unde am obtinut in 2004 primul meu podium de Cupa Mondiala, victoria e cu atat mai frumoasa. Am mai multa incredere aici. Imi place partia, are intotdeauna zapada perfecta, vremea e in fiecare an perfecta si anul acesta este exact la fel ca si pana acum. Nu-mi mai ramane decat sa fac si maine ce am facut astazi.”

Intrebata daca i-ar placea sa aiba o concurenta mai puternica in disciplinele rapide: „Categoric nu. Sunt fericita asa cum stau lucrurile acum. Pe vremea cand castiga Renate (Götschl) am simtit ca e de neatins. Si cand pari asa tot trebuie sa continui sa lupti si sa schiezi cat de bine poti. Nu poti sa fii niciodata satisfacuta. Nu poti sa te gandesti niciodata ca ai castigat inainte sa iei startul. Pentru mine provocarea este sa am constant curse din ce in ce mai bune si sa invat din greselile pe care le fac, sa merg permanent mai departe si mai departe. Oricum mi se pare ca am destula concurenta de la foarte multe fete. De exemplu Anja Pärson… ea tot timpul iese pe partie ca sa atace. Si stiu ca e foarte, foarte flamanda de victorie.”

Fabienne Suter (SUI) – locul 2: „Sunt incantata sa revin pe podium astazi. In afara de o imagine mentala clara a pistei dupa o singura inspectie, pentru succes pe aceasta partie, ca si pe orice alta partie din circuitul de super-G, e nevoie de instinct. Dar oricum trebuie sa ai traseul in cap. Super-uriasul e intotdeauna o pendulare intre prea putin si prea mult risc. De aceea ai nevoie de instinct in cursa. E cel mai important lucru si astazi a functionat.”

Anja Pärson (SWE) – locul 3: „Am tinut mult sa castig astazi, dar am stiut ca Lindsey va fi mai buna. Nu greseste niciodata. Daca vrei sa castigi o cursa, nu-ti poti permite sa gresesti. Asa de puternica e in momentul de fata in super-G si coborare. Nivelul este atat de ridicat incat trebuie sa fii perfecta de sus pana jos. Iar eu m-am balbait pe schiuri. Am avut o cursa pana la ultima traversa. Acolo am facut o greseala uriasa.”

Andrea Fischbacher (AUT) – locul 5 dupa ce a cazut la ultima saritura: „La sosire mi-am pipait genunchiul, multumesc lui Dumnezeu ca nu a patit nimic. Desi cateva pasaje nu mi-au iesit cum trebuia, nu sunt totusi nemultumita. Un rezultat intre primele 5 e un progres. Sper sa continui de aici si in coborare. Dar daca nu, imi doresc sa termin macar in primele 10.”

Despre Lindsey Vonn: „De fapt nimeni nu este imbatabil, dar Lindsey are in momentul de fata o incredere nebuna. Trebuie sa-ti iasa absolut tot ca sa o poti invinge”.

Maria Riesch (GER) – locul 15, a doua in clasamentul general: „Daca luam toate fetele care schiaza in toate disciplinele, cred ca de fapt eu ma descurc cel mai bine. Dar cand domini in doua discipline, asa ca Lindsey, atunci nu conteaza ca mergi mai slab in celelalte, pentru ca faci cate 100 de puncte la fiecare cursa de viteza. Eu sunt buna in toate, dar nu suficient de buna.”