Ce-au zis fetele dupa coborare

Lindsey Vonn (USA) – castigatoarea coborarii din Cortina, lidera clasamentului general: „Ma bucur enorm. Intotdeauna inainte de start incerc sa-mi induc emotii, ca sa ma obisnuiesc cu presiunea mare pe care o voi avea de suportat la Jocurile Olimpice. De fiecare data imi spun ca trebuie sa castig neaparat. Astazi am stiut de la start ca trebuie sa dau totul ca s-o bat pe Maria.”

„Nu poti doar sa cobori cu o prestatie solida si sa termini prima. Trebuie sa risti si in acelasi timp sa schiezi inteligent. Cred ca am gasit balanta corecta si stiu ce sa fac. E atat de bine sa ai suficienta incredere in fiecare zi incat sa stii ce ai de facut. Ajuta enorm.”

„Asta e lucrul cu sariturile aici. Toata lumea sare destul de departe in antrenamente, dar abia in ziua cursei toata lumea ataca, ai si ceara mai rapida pe schiuri si atunci in saritura respectiva te duci mai departe decat te asteptai. Eu sigur am sarit peste ce stiam.”

Maria Riesch (GER) – locul 2 si in cursa si in clasamentul general: „Este pur si simplu imposibil s-o bati acum pe Lindsey in disciplinele rapide. Am riscat totul si sunt multumita de locul doi, in moment nu se poate mai mult. Am avut o cursa aproape perfecta si totusi… pana la ultimul timp intermediar se parea ca Lindsey e poate mai lenta. Dar patru zecimi in portiunea inferioara… (cu atat a fost Lindsey Vonn mai buna) nu stiu cum reuseste asta. Nu am facut nici o greseala, am fost mai rapida decat toate celelalte fete si apoi vine ea. Nu am nici o explicatie. E frustrant cand devine atat de greu sa castigi curse.”

„De la globul mare de cristal mi-am luat gandul. Daca totul merge normal, n-am cum sa-l castig. Nu stiu daca voi incerca si eu schiuri ale baietilor. Nu-mi pot permite sa improvizez inainte de Jocurile Olimpice. Dar poate voi testa inainte de cursele din St. Moritz si daca ma simt confortabil cu ele, poate si in primul antrenament. Dar daca nu merge, renunt pe loc, altfel doar ma framant degeaba.”

„Saritura a fost uriasa, am fost putin socata. Cand eram mai tanara, nu saream deloc bine. Intotdeauna ramaneam pe spate sau schiurile mi-o luau in sus si acum incerc tot timpul sa stau corect incordata cand sunt in aer. Intotdeauna imi ridic putin picioarele pentru ca atunci cand imping in jos nu gasesc locul potrivit si simt un recul. Uneori zbor mai sus si mai departe, dar sunt tot timpul compacta.”

Anja Pärson (SWE) – locul 3: „Sus am spus unuia dintre antrenori ca sansele sunt jumi-juma sa ies in plasa sau sa termin. Am incercat sa fiu agresiva, dar am avut emotii la saritura aceea. Dupa cum ati vazut astazi, toata lumea a sarit trei-patru metri deasupra partiei si atunci involuntar iti indrepti corpul pentru ca vrei sa aterizezi. Uneori ai alte lucruri in cap si nu vezi clar linia si nu aplici perfect planul cu care ai pornit. Sunt fericita ca am ajuns jos astazi si ca sunt pe podium.”

Nadja Kamer (SUI) – locul 3: „Ma bucur ca imi merge tot mai bine in coborare. Increderea in mine in aceasta disciplina a crescut si mai mult. Indraznesc mai mult decat la inceputul sezonului, cand uneori imi era chiar teama. Inainte sa ma gandesc la Jocurile Olimpice, abia astept cursele de saptamana viitoare din St. Moritz. Va veni multa lume sa ma vada. Va fi o sarbatoare a schiului. Partia din St. Moritz are un loc special la mine in suflet. Voi incerca sa dau pe ea tot ce am mai bun.”