In ros-alb-rosu

Partia din Schladming impune si daca o vezi intr-o seara oarecare. Intunecata se ridica abrupt deasupra parcarii care in seara slalomului nocturn devine stadion, completat de tribune ridicate in trepte prin padure pentru a aduce spectatorii cat mai aproape de actorii show-ului atat de asteptat de zecile de mii de oameni. Clipe impresionante, pe care isi doreste sa le traiasca orice schior profesionist.

Cu atat mai mult un austriac. Ca si anul trecut, dupa prima mansa trei dintre ei se afla intre primii patru. Asa au si luat startul. Manfred Pranger primul, Reinfried Herbst al doilea, Benjamin Raich al patrulea. Pentru Pranger rezultatul de astazi poate hotari participarea la Jocurile Olimpice. Dupa trei abandonuri in sase curse, n-a venit timorat, ci mai montat ca niciodata si ramanand permanent stabil si activ, a coborat pana jos de parca ar fi avut pulver sub schiuri.

Ceea ce la urmatorii concurenti a devenit vizibil ca nu e cazul. O pista mult mai inghetata decat a parut la inspectie, desi zapada proaspata s-a depus fara oprire toata seara, a obligat multi concurenti la o abordare defensiva. Sau i-a impins spre greseli. Herbst a estimat gresit unghiul de intoarcere la portile de intrare pe panta vizibila din zona de finis dupa un scurt prolog dupa un palc de copaci si de acolo nu a mai prins perfect ritmul. A ramas la 6 zecimi de coechipierul sau. Raich a avut o coborare relativ curata, dar lipsita de explozivitatea care i-a adus pe vremuri atatea victorii. Intre cei doi austrieci, a prins un locsor in extremis si elvetianul Silvan Zurbriggen. Lipsa agilitatii aratate de Pranger si Herbst e cea care l-a tras inapoi, la o sutime in fata lui Raich.

Dintre ceilalti schiori evidentiati in acest sezon, Lizeroux n-a parut sa aiba echipamentul potrivit, el mai mult certandu-se cu partia decat armonizand cu ea, Kostelic a fost mult prea prudent, in timp ce Felix Neureuther a calcat o poarta chiar la inceput. Doua-trei porti si-a dat timp de gandire. Sa se opreasca sau nu? Dar nu ratezi sentimentul unic al schiatului in menghina entuziasmului privitorilor chiar daca te asteapta o amenda jos. Care nu ustura asa de tare dupa ce ti-ai consolidat contul in Kitzbühel cu un premiu consistent de 70000 de euro.

In ultimii trei ani victoriile aici au apartinut in exclusivitate gazdelor. Anul acesta au pus din nou o baza solida pentru repetarea acestei performante, dar cat de mult conteaza ea vom vedea in mansa secunda, de la 21:45.

Clasamentul primei manse:

1. Manfred Pranger (AUT) 52,14
2. Reinfried Herbst (AUT) 52,73
3. Silvan Zurbriggen (SUI) 53,05
4. Benjamin Raich (AUT) 53,06
5. Manfred Mölgg (ITA) 53,45
6. Julien Cousineau (CAN) 53,66
7. Andre Myhrer (SWE) 53,78
8. Julien Lizeroux (FRA) 53,95
9. Mattias Hargin (SWE) 54,11
10. Wolfgang Hörl (AUT) 54,12
11. Ivica Kostelic (CRO) 54,22
12. Jimmy Cochran (USA) 54,34
13. Krystof Kryzl (CZE) 54,40
14. Filip Trejbal (CZE) 54,52
15. Urs Imboden (MDA) 54,54
Publicitate