Si totusi se poate

Astazi ar mai fi avut Maria Riesch sanse reale sa se apropie de Lindsey Vonn in clasamentul general. Cu un program in care probele tehnice mai apar doar in finalele din Garmisch, super-combinata de astazi din St. Moritz ar fi fost ideala. Un super-urias in prima mansa, proba in care Lindsey pare mai usor de intrecut decat in coborare si unul relativ usor pe deasupra, adica in care Lindsey nu ar putea sa cladeasca un avantaj la fel de mare ca in coborare. Numai ca a avut o poarta invizibila de dupa dambul de unde apareau schioarele. Poarta ce a trebuit bine tinuta minte, pentru a intra pe abrupt in directia corecta. Iar Maria nu si-a amintit de ea. Schiurile s-au dus prea direct in jos si a iesit sub poarta.

Lindsey a schiat asa cum stim deja: bine. In frunte era cea care deschisese concursul, schioara germana Gina Stechert, nu chiar un nume asteptat intre primele. Dar pana la Lindsey nimeni nu mai reusise sa ia virajele la fel de fin, iar in St. Moritz, o curba mai larga inseamna multe zecimi suplimentare la timpul final. Lindsey Vonn insa a fost mai rapida pe fiecare pasaj si cu sase zecimi avantaj s-a instalat in frunte, intarind convingerea tuturor ca e imbatabila.

Apoi s-a petrecut incredibilul. Cu numarul 26 a luat perfect startul Andrea Fischbacher. Primul timp de control: 3 zecimi in fata. Al doilea timp de control: 4 zecimi avantaj. Finalul nu l-a mai avut la fel de bun dar timpul a clipit verde: 0.33  secunde mai mai rapida decat Lindsey. Care nu e atat de invincibila pe cat pare.

Si pe cand scriam deja la cronica, eliminand posibilitate schimbarii clasamentului din minte, cu numarul 50 ca urmare a rezultatelor din ce in ce mai slabe din ultimii ani, a luat startul Julia Mancuso. Sus mai rapida chiar decat Fischbacher! Pe mijloc a pierdut mult, dar cum intre Vonn si Stechert era loc berechet, s-a infipt ea pe locul 3.

Fischbacher nu are sanse reale sa-si pastreze primul loc si dupa slalom, disciplina in care numeroasele abandonuri au clatinat increderea in fortele proprii si ale campioanei absolute Lindsey Vonn. Americanca insa are resurse sa faca fata principalelor adversare: Marusa Ferk, pe locul 4 la 0,71 in spate, Anja Pärson – poate cea mai indreptatita la postura de favorita, locul 9 cu 0,82 intarziere, Michaela Kirchgasser – sanse mari la podium, locul 12, avand de recuperat 1,07 secunde. Si sa nu o uitam pe Julia Mancuso, care in vremurile bune nu putea fi neglijata in slalom.

Reprezentanta Romaniei, Edit Miklos, desi a avut un numar mare la start, 58 din 63 de sportive inscrise, dezavantajata fiind astfel de luminozitatea scazuta ce a micsorat vizibilitatea la nivelul partiei a terminat pe un excelent loc 30. Cum nu straluceste in slalom nu o va ajuta probabil la obtinerea de puncte, dar ne da sperante pentru cursele de viteza de maine si poimaine. Ea va deschide mansa a doua, care incepe la 14:30.

Clasamentul mansei de super-urias:

1. Andrea Fischbacher (AUT) 1:16,28
2. Lindsey Vonn (USA) 1:16,61
3. Julia Mancuso (USA) 1:17,15
4. Gina Stechert (GER) 1:17,19
5. Marusa Ferk (SLO) 1:17,32
6. Marie Marchand-Arvier (FRA) 1:17,38
7. Nadja Kamer (SUI) 1:17,39
8. Nadia Styger (SUI) 1:17,42
9. Anja Pärson (SWE) 1:17,43
10. Nadia Fanchini (ITA) 1:17,50
11. Fabienne Suter (SUI) 1:17,50
12. Michaela Kirchgasser (AUT) 1:17,68
13. Ingrid Jaquemod (FRA) 1:17,77
14. Anna Fenninger (AUT) 1:17,87
15. Nicole Schmidhofer (AUT) 1:17,97
30. Edit Miklos (ROU) 1:18,58