Cine vine dupa Edit?

Nimeni.

De o saptamana incerc sa zic mai multe, dar mi se inchide mintea cand vad haul cascat in spatele ei. De o saptamana pentru ca atunci am vazut primele rezultate ale alor nostri la mondialele de juniori. Alea unde acum doi ani Edit Miklos termina pe 5 si acum trei ani pe 6.

Anul acesta s-au tinut in Franta in trei statiuni diferite – Les Houches (urias), Megeve (viteza), Les Planards (slalom) – toate cu Mont Blancul deasupra. Tot anul acesta au pasit pentru prima data in lumina reflectoarelor. La propriu. Slalomurile au fost in nocturna si le-a transmis Eurosportul. Nu le-am vazut, daca mentin obiceiul promit sa le vad la anul.

La fete au fost multe dintre cele care au punctat deja in Cupa Mondiala, mai ales la probele tehnice si s-a cam vazut experienta. Aproape au monopolizat prima parte a clasamentului. Impresionante nordicele care au luat cinci medalii prin Mona Löseth (2xaur, 1xargint) si Lotte Smiseth Sejersted (1xargint, 1xbronz). ROU nu s-a regasit in listele finale decat in interiorul numelui dublei medaliate in probele de viteza Jeromine Geroudet din Franta. Iar la noi n-a fost ca la altii cu juniori calificati la Jocurile Olimpice care au sarit peste aceste mondiale. La noi doar nu s-a gasit nici o fata ca sa ne reprezinte.

Am avut in schimb doi baieti. N-au fost chiar ultimii, dar i-au intrecut reprezentanti ai multor tari complet lipsite de traditie. Cateva exemple: Uzbekistanul, Islanda, Olanda. Un pic mai multe despre ei gasiti la Radu, care-i cunoaste.

Intrecerile baietilor n-au avut deloc vedete. O multime de anonimi (deocamdata) intre care s-au remarcat italianul Mattia Casse si norvegianul Espen Lysdahl. Ambii dublu medaliati. Ca si la fete, gazdele au luat doua titluri.

Combinatele nu s-au desfasurat ci s-au socotit adunand diferentele coeficientilor FIS fata de primul clasat in slalom, slalom urias si coborare.

Pentru posteritate iata si medaliatii (in ordinea desfasurarii probelor), rezultatele lor si rezultatele alor nostri. Ca sa stim exact unde sta schiul alpin romanesc.

Juniori:

Slalom urias
1. Mathieu Faivre (FRA) 2:17,55
2. Stefan Luitz (GER) 2:18,32
3. Espen Lysdahl (NOR) 2:18,51
64. Kund-Laszlo Kopacz (ROU) 2:32,28
Super-G
1. Maxence Muzaton (FRA) 1:29,71
2. Espen Lysdahl (NOR) 1:29,94
3. Mattia Casse (AUT) 1:30,18
Slalom
1. Reto Schmidiger (SUI) 1:30,97
2. Lukas Tippelreither (AUT) 1:31,80
3. Sergei Maitakov (RUS) 1:32,01
49. Ionut Achiriloaie (ROU) 1:50,28
Coborare
1. Mattia Casse (ITA) 1:19,32
2. Frederic Berthold (AUT) 1:19,43
3. Bostjan Kline (SLO) 1:19,45
Combinata
1. Colby Ganstrom (USA) 35,04
2. Jacopo di Ronco (ITA) 62,50
3. Kelby Halbert (CAN) 62,63

Junioare:

Super-G
1. Marine Gauthier (FRA) 1:32,21
2. Jeromine Geroudet (FRA) 1:32,29
3. Michelle Morik (AUT) 1:32,58
Slalom
1. Christina Geiger (GER) 1:34,47
2. Mona Löseth (NOR) 1:36,04
3. Sara Hector (SWE) 1:36,82
Coborare
1. Jeromine Geroudet (FRA) 1:20,89
2. Jessica Depauli (AUT) 1:21,88
3. Lotte Smiseth Sejersted (NOR) 1:22,05
Slalom urias
1. Mona Löseth (NOR) 1:38,34
2. Lena Dürr (GER) 1:38,71
2. Federica Brignone (ITA) 1:38,71
Combinata
1. Mona Löseth (NOR) 38,85
2. Lotte Smiseth Sejersted (NOR) 44,56
3. Jessica Depauli (AUT) 63,34
Publicitate

5 păreri la “Cine vine dupa Edit?

  1. Salutare tuturor.
    Am fost schior de performanta pana in 1987, am fost multi ani prin loturile natinale, pana in ultimul ani de juniori mari. Dupa ce am renuntat la sportul de performanta am urmat un cu totul alt domeiu de activitate, mi-am vazut de noul drum, m-am dat pe schiuri bineinteles in fiecare an, dar ca turist si am pierdut complet legatura cu tot ce s-a petrecut in acest timp (lung, dar nu stiu cand a trecut) in schiul alpin de la noi. Am ajuns sa citesc articolele despre ski alpin intamplator, de fapt cautand un loc unde sa protestez fata de stupiditatea comentariilor auzite la Eurosport la probele de ski, perorate de actualii comentatori. Am fost atat de iritat incat am consumat ceva timp si energie pentru a duce la bun sfarsit demersul meu.

    Si asa am ajuns sa citesc cele cateva articole, postari, bloguri (din pacate mult prea putine) legate de skiul alpin de la noi. Al doilea motiv pentru care am inceput scotocirea „goagalului” este ca fiul meu cel mare a trecut de 3 ani jumatate, l-am pus putin pe schiuri si nici nu ma gandesc ca peste 3-4 ani sa nu mergem impreuna la ski prin Austria sau oriunde sunt statiuni de schi aflate din pacate la ani lumina inaintea noastra.

    Si tot citind, am avut un sentiment ciudat pe care acum l-am inteles. Este un deja-vu!!! Constat cu stupoare ca in 22 de ani nu s-a schimbat nimic!!!
    Cand concuram „afara” pe la cehi, sarbi sau bulgari ne-o luam tot „cu ceasul de la gara”, de la 10 secunde in sus, pe la olimpiade , universiade etc se plimbau tot capii federatiei care evident nu aveau legatura cu schiul, ba chiar se tineau cu greu pe schiuri, nici atunci nu aveam bani, si atunci singura „scanteie” era Miki Fera care a fost cat de cat sprijinita de federatie si a si adus ceva rezultate, in rest…liniste.
    Apoi am dat de site-ul federatiei, de rezultatele concursurilor din sezonul trecut si am fost curios sa vad daca mai stiu vre-un nume de pe liste. Am gasit probabil cativa din copiii fostilor competitori acum antrenori, dar ce m-a frapat au fost alte aspecte. La toate campionatele nationale (juniori si copii) dupa primii 5 clasati, intarzierile sunt de peste 5 secunde – adica ce e mai jos nu mai conteza. Nici ce e peste peste 2 secunde nu mai conteaza…Iar ce pare cel mai ingrijorator, din fiecare an de nastere se bat maxim 2 sportivi. Doar 2…In rest…ceasul de la gara…
    Asa ca, indiferent de motivele acestei lipse totale de concurenta (la vremea mea eram cam 4-5 din fiecare generatie care intram in prima secunda si tot mi se parea ca suntem putini),consider ca „scanteia” Edit Miklos este numai un accident fericit.

    Subscriu cu amaraciune primului rand din articol.
    Nimeni.

    PS Cred ca acest comentariu s-ar fi potrivit si articolului cu cele 8 secunde…cat un veac. Asa e. Deja-vu.

  2. Buna Radu si bine ai venit printre comentatori. Nu cred ca lumea care comenteaza la 8 secunde vede ce ai scris. Acolo si-au lasat cerere de notificare, aici doar tu ai comentat. Sa-ti copiez comentariul si dincolo?

    Sa raspuns pe puncte.
    1. Am auzit si altii plangandu-se de comentariul de la Eurosport. Ati incercat cu o plangere oficiala la OPC? Nu stiu daca a facut-o cineva vreodata, dar e de domeniul lor. Lumea plateste serviciile posturilor de televiziune, detin drepturi exclusive, adica nu le poti obtine din alta parte, ar fi interesant de vazut ce se intampla daca mai multi oameni protesteaza legal.

    2. Pentru junior nu va fi o problema invatatul, mai ales daca schiati in Austria. Intre timp se tin si la noi tabere frumoase de schi. Vezi la Radu Savin si mai stiu un grup care le face la Muntele Mic. 🙂 Daca insa te gandesti la mai mult de atat, atunci da, sunt motive de ingrijorare. In caz ca esti interesat de un program de pregatire de performanta, te voi tine la curent daca reusim sa intram in legatura cu vreun club de aici dispus sa ajute.

    3. Cum toata lumea a cazut pana acum de acord ca de la federatie nu se poate astepta nimic, sau daca da, doar la bete in roate, ramane sa ne suflecam manecile toti cei intristati de soarta schiului alpin romanesc. Mai tii legatura cu fosti schiori? Aveti avantajul anilor petrecuti in interior, stiti mai bine de ce este nevoie. Cu cat se aduna mai multa lume care vrea sa schimbe ceva, cu atat cresc sansele sa si reusim. 🙂

  3. Buna seara,
    Bineinteles ca sunt de acord cu copierea comentariului meu si la celalalt articol unde intr-adevar am citit mai multe replici extrem de realiste.
    Legat de junior ma tenteaza taberele lui Radu cu care am reluat legatura acum, dupa 15 ani…Ne intalnisem la Cupa anilor 1 la Sinaia si le-am cam stricat bucuria proaspetilor studenti, eu venind din zona performanta… Pentru asta acela a fost ultimul concurs de amatori la care am participat. (In acelasi an participasem la Natinale-primul an de seniori- fara nici o zi de stat pe schiuri tot sezonul (invatam pt admiterea la medicina) si venisem pe locul 7 la 2 secunde de primul loc). Insa de schi bineinteles ca nu am uitat, Si nici tehnic nu simt ca s-au schimbat multe. Doar ca nu ma mai tin la fel „macaroanele”.
    Despre legatura cu fostii colegi, am pierdut-o complet, cu o singura exceptie. Din 2 motive: Primul este ca niciodata nu am castigat vre-un concurs de popularitate, eu fiind bucurestean. Si nici unui brasovean, sinaian, ciucar nu i-a convenit sa fie batut (la timpi evident) de un bucurestean. De inteles. Iar al doilea motiv, desi pot fi acuzat de snobism, ca nu prea avem cu cine… In anul dinainte sa ma las de performanta am numarat la unul din colegii de generatie cuvantul p…a rostit de 32 de ori in timpul unei urcari de la 1500 la 2000 :). Daca aveam indoieli cu privire la viitorul meu in zona sportiva, atunci s-au risipit!
    Am inteles ca n-am gresit in prima mea iesire la ski la Ischgl, dupa multi ani de cand am renuntat la performanta, cand am vazut in sfarsi cu ce visam noi sa ne comparam: cu acea uriasa industie care este schiul alpin din tarile cu resurse infinit mai mari legate de infrastructura si cu o cultura si traditie remarcabile legate de sporturile de iarna. Atunci iam vazut ca pe partii, nivelul a 80% din turstii de pe partie era bun spre foarte bun. Pe partiile noastre: poate 5%…
    In alta ordine de idei apreciez mult ca acum exista oameni de calitate carora le pasa de ceea ce se intampla in schiul alpin de la noi. Din pacate nu sunt in Federatie…Cred ca rezultate internationale vom avea aunci cand la nationale vor fi cel putin 10 concurenti de aceeasi generatie(an de nastere) in primele 2 secunde…Pentru asta ne-ar trebui cluburi scolare seriase, care sa aiba bani suficinti pt cantonamente, echipament, promovare, pentru ca acest sport sa devina atractiv pentru cat mai multi posibili competitori. Greu…
    Mi-ar fi placut sa vad si romani la Finala de saptamana viitoare de la Garmish (la care din pacate nu pot asista, dar vorba lui Radu-vor mai fii ocazii de iesit in lumea buna). Dar mai e mult de munca pentru asta.
    Cu bine tuturor.

  4. @Pinguilde
    Am urmat sugestia si am copiat ceea ce am scris si la articolul cu cele 8 se. Acum ca s-a terminat sezonul este mai mult timp pentru reflectii.
    Nu in ultimul rand multe felicitari pentru calitatea articolelor de pe site. Iar pentru comentariile de la Garmish…jos palaria! Am putut simti de acasa din pacate frumusetea, tensiunea si importanta evenimentului.
    Este un site care da dependenta!

  5. Multumesc frumos, Radu. Si pentru ca ai copiat acolo si pentru vorbele frumoase. Eu sunt genul caruia daca ii spui ca-ti place ceva, atunci mai face. 🙂

    Deocamdata ma odihnesc. Sunt foarte, foarte obosita. Dar voi reveni in forta intr-o saptamana sau doua cu povesti noi si cu atacuri la ce nu-mi place cum se invarte in schiul romanesc.

Comentariile nu sunt permise.