Pestisorul de aur

Orgia abandonurilor a continuat aseara si in ultima proba rapida, super-uriasul fetelor, pe aceeasi partie cu zapada dificila. Si de parca partia si zapada n-ar fi fost provocari suficiente, antrenorul Austriei a asezat portile pe un traseu tehnic, imposibil de parcurs fara greseala, dar la care secretul a fost acceptarea erorilor fara corectarea lor prompta. Cine a lasat schiurile sa lunece, ajustand fin si din mers linia desenata de viteza mare ceva mai larg decat ar fi fost de dorit, a avut castig de cauza.S-a vazut cu ochiul liber care fete au avut avantajul startului in coborarea speciala sau din super-combi. Cele care abia ieri au facut cunostinta cu partia s-au lasat suprinse de denivelarile suprafetei, ca si de portile ascunse dupa damburi. Insa nici cele obisnuite de-acum cu zapada canadiana nu s-au incumetat cu toatele la atac vitejesc. Asa a reusit Julia Mancuso (SUA), dubla medaliata cu argint in precedentele probe, sa ramana mult timp pe primul loc dupa ce a deschis concursul cu o coborare salbatica, dar pe o linie prea ocolita pentru a-i aduce aceeasi rasplata ca si coborarile. A stat si s-a bronzat in soare din pozitia liderei pana la Maria Riesch (Germania). Nemtoaica a inceput defensiv, exact ca si in coborarea speciala. Au aparut ezitarile si abia asta a parut s-o trezeasca. Un finis excelent pe aceeasi portiune pe care americanca pierduse timp cu infloriturile a adus-o pe prima pozitie unde a ramas pana la startul favoritelor.

Prima dintre ele a plecat in cursa Elisabeth Görgl (Austria). O cursa curajoasa similara celei ce-i adusese miercuri medalia de bronz, pe o linie extrem de riscanta de la care nu s-a abatut nici o clipa i-a permis sa preia conducerea. O singura hachita a avut performanta ei. Chiar la start si-a agatat un bat si n-a accelerat la fel de repede ca adversarele. A pierdut trei-patru zecimi de secunda acolo, zecimi ce au privat-o de o noua medalie. Caci imediat dupa ea a intrat Lindsey Vonn (SUA) in competitie. Pe zapada moale de sus campioana olimpica a coborarii s-a simtit din nou in largul ei si a crescut diferenta intre ea si Görgl pana la sapte zecimi. Apoi, tot la fel ca in coborare, suprafata dura din a doua jumatate a traseului nu i s-a potrivit la fel de mult si a risipit cu nepasare timp pretios, risipa ce nu a impiedicat-o totusi sa-si vada la sosire numele in varful clasamentului.

Dar pe care a regretat-o doua schioare mai tarziu. Cu toata frustrarea adunata dupa pierderea medaliei de bronz in coborare pentru niste biete 3 sutimi, Andrea Fischbacher (Austria) a aratat pe partie leit varul ei mai faimos. Chiar daca nu-i plac comparatiile cu el, Andrea a fost la fiecare poarta atat de aproape incat le-a dat la o parte cu umarul, in stil Hermann Maier in anii lui cei buni. In prima saritura s-a dezechilibrat si s-a redresat din mers dupa aterizare fara sa apese o clipa frana. Apoi nimic n-a mai oprit-o dintr-o cursa in care a fost clar ca nu mai are cum sa fie depasita. Cele sapte zecimi avantaj fata de Lindsey Vonn doar au confirmat aceasta convingere.

Dupa ea, cursa buna a Nadiei Styger (Elvetia) a trecut neobservata. La fel ca si cele ale italiencelor Lucia Recchia si Johanna Schnarf. Aceasta din urma este probabil singura olimpica fericita sa fi terminat la un pas de podium, un rezultat mult peste oricare altul al carierei. Doar Tina Maze (Slovenia) a mai reusit sa captiveze atentia. Avantata si hotarata, exact asa cum a cerut partia, slovena a controlat pista si si-a jucat perfect atuurile tehnice. Nu a fost surprinzator ca a castigat o medalie, ci ca aceasta este mai pretioasa decat cea a reginei vitezei. Care dupa un aur si un bronz ramane totusi Lindsey Vonn si aureoleaza cu atat mai mult performanta invingatoarelor ei de ieri, golden-Fischi si argintia Tina.

Clasamentul etapei:

1. Andrea Fischbacher (AUT) 1:20,14
2. Tina Maze (SLO) 1:20,63
3. Lindsey Vonn (USA) 1:20,88
4. Johanna Schnarf (ITA) 1:20,99
5. Elisabeth Görgl (AUT) 1:21,14
6. Nadia Styger (SUI) 1:21,25
7. Lucia Recchia (ITA) 1:21,43
8. Maria Riesch (GER) 1:21,46
9. Julia Mancuso (USA) 1:21,50
10. Ingrid Jaquemod (FRA) 1:21,77
11. Anja Pärson (SWE) 1:21,98
12. Andrea Dettling (SUI) 1:22,03
13. Fabienne Suter (SUI) 1:22,16
14. Elena Fanchini (ITA) 1:22,17
15. Gina Stechert (GER) 1:22,21
16. Anna Fenninger (AUT) 1:22,30
17. Britt Janyk (CAN) 1:22,89
18. Leanne Smith (USA) 1:23,05
18. Carolina Ruiz-Castillo (SPA) 1:23,05
20. Chemmy Alcott (GBR) 1:23,46
21. Mona Löseth (NOR) 1:23,97
22. Aurelie Revillet (FRA) 1:24,08
23. Agnieszka Gasienica-Daniel (POL) 1:24,31
24. Elena Prosteva (RUS) 1:24,43
25. Alexandra Coletti (MON) 1:24,56
26. Jessica Lindell-Vikarby (SWE) 1:24,83
27. Georgia Simmerling (CAN) 1:25,21
28. Viktoria Rebensburg (GER) 1:25,23
29. Klara Krizova (CZE) 1:26,46
30. Jelena Lolovic (SRB) 1:26,67

2 păreri la “Pestisorul de aur

 1. Si cand treci de la soare la umbra , or invers, totul paleste !
  Spectacular , spectacular !
  bravo Austria, ( it run in the family );)
  bravo Slovenia ( you did it)
  bravo Lindsey( atta girl)
  iar fairplay ul e un cuvant inventat pentru toate fetele grozave !!!luv’em all
  I can’t wait 4 hockey: Ca-USA 🙂
  hug, cy , j.

 2. Eu nu stiu cum poti sa scrii slalomul asta minunat de articol care la mine ar fi fost doar, citez: „In proba de slalom-urias clasamentul final arata in felul urmator:…..”

  Trebuie sa ma duc in mod cert sa mai vad o data coborarile, acum cu un ochi de expert (!). Thanks Pin! 🙂

Comentariile nu sunt permise.