Razzoli trece primul prin ciurul slalomului olimpic

Daca ieri a fost zapada grea in Whistler, azi a fost aproape imposibila. A nins peste noapte, ninsoare uda ce strica orice partie, apoi a inceput sa ploua si a continuat sa ploua si la ora startului. Voluntarii au dat la lopata, au maturat, au spritat cu apa si presarat cu sare partia incercand s-o salveze pentru ultima proba a schiului alpin: slalomul masculin.

In conditii complet diferite de orice au intalnit in Cupa Mondiala, pe un traseu ce a permis o linie directa si care a avut cateva combinatii de porti stranse, nu numai „exoticii” acestui sport si-au impotmolit schiurile, ci si multi specialisti. Din primii 30, 10 nu au ajuns la linia de sosire, pana la final ramanand in cursa 54 de concurenti din cei 102 inscrisi la start. Din pacate schiorul nostru Ioan-Gabriel Nan se afla pe lista eliminatilor, dupa un timp intermediar ce-l situa in apropierea slalomistilor de Cupa Mondiala.

Lista pe care se afla si Felix Neureuther, Bode Miller, Ted Ligety, e deschisa de campionul mondial Manfred Pranger (Austria) care a ramas pe spate intre doua porti unde ar fi avut nevoie de picioare sprintare. El a lasat astfel loc de desfasurare italianului Giuliano Razzoli, unul dintre favoritii cei mai vehiculati. De ce el si nu Reinfried Herbst (Austria), castigatorul a patru etape din cele 8 ale sezonului? Pentru ca acesta din urma, la fel ca multi alti favoriti – slalomul este disciplina cu concurenta cea mai puternica – prefera partiile abrupte rau si inghetate tare. Herbst de altfel a fost pasiv si porneste in mansa secunda de pe locul 12.

Razzoli n-a avut rival. A spulberat toti timpii de pana atunci, neperturbat de urmele lasate de cei 12 ce schiasera inaintea lui. In spatele lui una din cele doua surprize mari: Mitja Valencic (Slovenia) a tasnit sprinten si compact printre toate portile si l-a facut pe Benjamin Raich (Austria) sa regrete singura lui eroare, cand s-a sprijinit putin cu dreapta in zapada. Dar in ciuda erorii, austriacul a intrecut cu o cursa activa si agresiva adversari care au schiat curat. La doar patru sutimi in spatele lui se afla Ivica Kostelic (Croatia). Ceva mai in urma asteapta sa atace Manfred Mölgg (Italia), Silvan Zurbriggen (Elvetia), Julien Lizeroux (Fratnta), Marcel Hirscher (Austria). Intre ei, surpriza cea mai mare a primei manse. Ondrej Bank a fost al 37-lea la start, nu e specialist al acestei discipline si totusi va porni in mansa secunda de pe pozitia a 6-a.

Clasamentul primei manse:

1 Giuliano Razzoli (ITA) 47,79
2 Mitja Valencic (SLO) 48,22
3 Benjamin Raich (AUT) 48,33
4 Ivica Kostelic (CRO) 48,37
5 Manfred Mölgg (ITA) 48,64
6 Ondrej Bank (CZE) 48,69
7 Silvan Zurbriggen (SUI) 48,78
8 Julien Lizeroux (FRA) 48,82
9 Marcel Hirscher (AUT) 48,92
10 Andre Myhrer (SWE) 49,03
11 Michael Janyk (CAN) 49,18
12 Reinfried Herbst (AUT) 49,23
13 Mattias Hargin (SWE) 49,27
14 Akira Sasaki (JPN) 49,41
15 Steve Missillier (FRA) 49,49
16 Maxime Tissot (FRA) 49,52
17 Trevor White (CAN) 49,53
18 Kjetil Jansrud (NOR) 49,54
19 Julien Cousineau (CAN) 49,59
20 Sandro Viletta (SUI) 49,85
21 Thomas Mermillod-Blondin (FRA) 49,90
22 Marc Gini (SUI) 49,94
23 Natko Zrncic-Dim (CRO) 50,01
24 Killian Albrecht (BUL) 50,08
25 Patrick Thaler (ITA) 50,13
26 Axel Bäck (SWE) 50,25
27 Alexander Horoshilow (RUS) 50,50
27 Jens Byggmark (SWE) 50,50
29 Nolan Kasper (USA) 50,66
30 Stefan Georgiev (BUL) 50,86

4 păreri la “Razzoli trece primul prin ciurul slalomului olimpic

 1. Din pacate Benny a comis-o si in mansa a doua. Pacat!
  A fost unul dintre cele mai frumoase concursuri de slalom pe care le-am vazut in ultima vreme. S-a schiat f bine, chiar daca partia le-a dat batai de cap.

 2. Pin
  Parerea mea, per ansamblu, e ca s-a vazut clar o abordare diferita a competitiei, atat la fete, cat si la baieti.
  Adica, in timp ce in Cupa Mondiala se schiaza mai degraba prudent, pentru a nu rata iesirea din puncte, la Olimpiada s-a jucat cartea „Totul sau nimic”, cine a riscat mai mult a castigat. A mai si pierdut, daca ne gandim la iesirile in decor ale lui Bode Miller si Lindsay Vonn, insa si ei s-au galonat la randu-le.
  Corecteaza-ma daca gresesc. Pacat ca n-a fost si zapada, ca in rest olimpiada a fost reusita 🙂

 3. Stii, convinsa ca ai scris mesajele astea doua la mansa a doua, am incercat sa-ti raspund si n-am gasit articolul. Abia acum am descoperit ca am uitat sa-l fac public. 🙂

  Da, partia a fost cumplita, multi au zis ca au facut schi nautic. S-a si vazut de altfel, toti stropii aia mari din viraje n-au fost zapada.

  Si intr-adevar s-a schiat cu mult mai multa ambitie. Cupa Mondiala e si intrecere de andurata. Acolo merge sa schiezi tactic. Aici nu. A fost fain. Nu numai Bode si Lindsey au pierdut riscand. Ieri la slalom, si Pranger si Benni au riscat prea mult. Dar asta face sportul frumos si asa ies in evidenta si mai mult adevaratii campioni. Nu ma refer la aparitiile efemere pe podium, ci la cei care buni in Cupa Mondiala au stralucit si aici. Unii inca o data. 🙂

 4. Cu alte cuvinte, pentru prima oara cand cititorii au luat-o inaintea autorului 😀

  Pin,
  Merci pentru articole si comentarii, fara ele n-as fi reusit sa „vad” olimpiada cum trebuie. Daca pun si diferenta de fus orar de 12 ore fata de Vancouver, iti inchipui cam ce-am putut vedea la TV: mansa 1, iar a doua in rezumat a doua zi. That’s it!
  Bine ca ne „mutam” in Europa 🙂

Comentariile nu sunt permise.