Lacrimi frumoase

Zi incarcata emotional astazi pentru baieti la finala slalomului super-urias din Garmisch-Partenkirchen. Cursa s-a tinut pe portiunea finala a partiei de coborare, cu caderea cea abrupta inclusa in traseu, si a fost greu de stapanit pe ninsoarea subtire care a asigurat decorul. A fost ca un cal naravas ce nu a suportat pe oricine in sa. La intrarea pe abruptul acesta o poarta a impartit concurentii in doua. La dreapta cei priceputi, la stanga cei ne. Dupa trecerea ei urma o saritura scurta spre stanga, dupa care directia trebuia schimbata imediat spre dreapta pentru prinderea urmatoarei porti. Ivica Kostelic a schiat genial aici. A reusit sa nu sara, ci sa intoarca schiurile elegant si firesc in directia dorita. Ceilalti au sarit, s-au trezit in aer prea la stanga si cine s-a priceput a intors in aer si a continuat apoi pe drumul bun. Atat despre cum s-a schiat, caci altele au fost punctele de interes.

Retragerea lui Marco Büchel. La el n-a tremurat nimeni de teama, dar toate inimile s-au strans. Schiorul din Lichtenstein a  insotit Cupa Mondiala timp de 20 de sezoane. In ultimele 12 nu a existat an fara el macar o data pe podium. Ca acesta va fi ultimul hotarase inca din toamna. A mai trecut o data prin toate locurile de care il leaga atatea amintiri. In Wengen a urcat inca o data pe podium si atunci la sosire, cand Werner Heel a ajuns jos si l-a vazut pe locul 3, cateva sutimi inaintea lui, s-a bucurat cu o caldura ce n-ar fi existat daca i-ar fi luat-o inainte. Marco Büchel e iubit. Inainte de cursa de azi, ultima, a cumpanit. Cum sa se imbrace? Ca un om batran, i-a venit ideea. Dar sotia lui a avut una si mai buna. Ca un gentleman. Si asa, cu costumul croit pe masura, un sacou lung, cravata si o pereche de pantaloni scurti, toate negre, constrastand cu ciorapii trei sferturi albi si claparii bleu, a coborat cronometrat pentru ultima data. Sortii i-au facut o reverenta si i-au dat ultimul numar de start. S-a oprit la oamenii de pe traseu, a dat mana cu ei, nu i-a pasat ca se strange o secunda intarziere, ci i-a onorat pe toti, voluntari ce intretineau partia, antrenori, medici. La sosire a primit o halba uriasa de bere si a savurat-o in aplauzele celor alaturi de care a concurat si ale publicului. O viata frumoasa, Marco!

Globul mic de cristal. Conducea Michael Walchhofer, 46 de puncte in fata lui Aksel Lund Svindal si 69 in fata lui Erik Guay. Canadianul care era clar in forma, dovedita de victoria din Kvitfjell si podiumul pe care urcase cu o zi inainte, dar astazi nu a avut decat o singura varianta de ales: victoria. Asa ca a mers pe cartea riscului, ori totul, ori nimic. Schiurile la vale si da-i bataie. Greseli? Nu-i bai, varfurile tot in jos. Asa a castigat. Svindal si Walchhofer au avut grija pe ce linie sa mearga, au mai ajustat-o pe ici, pe colo. Svindal mai bine decat Walchhofer. A terminat pe trei. Austriacului i-ar fi fost suficient un loc opt. Dar partia n-a tolerat pacalelile. Doar 15 a clipit pe tabela la final. Asa a ajuns globul de cristal al super-uriasului pe maini canadiene pentru prima in istorie. Nu numai Guay l-a sarbatorit, ci intreaga echipa.

Globul mare de cristal. Benjamin Raich nu s-a asteptat ieri ca Janka sa castige. Dar elvetianul a ramas cool si a trecut in avantaj. 54 de puncte nu e foarte mult, dar nici putin. L-a obligat pe Raich sa atace si ca de atatea ori in acest sezon, Benni a mai scos un loc in primii sase. Ultimul din primii sase, dar tot a recuperat 16 puncte, caci spre deosebire de ieri, Janka a fost azi nesigur. N-a mai taiat cu precizie linia cea mai rapida pana jos, ci a ezitat si a coborat pe locul 11. Mai are 38 de puncte avantaj si duelul continua maine cu slalomul urias.

Clasamentul etapei:

1. Erik Guay (CAN) 1:26,36
2. Ivica Kostelic (CRO) 1:26,75
3. Aksel-Lund Svindal (NOR) 1:26,99
4. Hannes Reichelt (AUT) 1:27,24
5. Georg Streitberger (AUT) 1:27,48
6. Benjamin Raich (AUT) 1:27,49
7. Didier Defago (SUI) 1:27,56
8. Mario Scheiber (AUT) 1:27,57
9. Didier Cuche (SUI) 1:27,59
10. Patrick Staudacher (ITA) 1:27,68
11. Carlo Janka (SUI) 1:27,74
11. Manuel Osborne-Paradis (CAN) 1:27,74
13. Tobias Grünenfelder (SUI) 1:27,76
14. Adrien Theaux (FRA) 1:27,81
15. Michael Walchhofer (AUT) 1:27,88
16. Ted Ligety (USA) 1:28,17
17. Christof Innerhofer (ITA) 1:28,24
18. Andrej Jerman (SLO) 1:28,96
19. Marco Büchel (LIE) 2:25,59

O părere la “Lacrimi frumoase

Comentariile nu sunt permise.