Lindsey a inceput cursa doborarii recordurilor

Ar fi putut sa nu mai schieze. Asa o sfatuise doctorul dupa vizita – devenita de-acum rutina – la spital de dupa inca o cazatura in timpul slalomului urias. In Lienz se accidentase, in Whistler se accidentase, de ambele dati la mana, ieri s-a accidentat, la genunchi de data aceasta. Sortii i-au dat ultimul loc la start. A aflat ca Maria Riesch nu o mai poate depasi in clasament si ca are trofeul de campioana absoluta a Cupei Mondiale. Dar o campioana adevarata isi onoreaza numele pe partie. Durerea la genunchi aparand doar la atingere s-a pregatit pana la capat si a incheiat triumfator sezonul de viteza pe care l-a dominat categoric.

A patra victorie in super-urias, disciplina in care nu a lipsit deloc de pe podium e doar una dintre bornele numerice ale celui mai bun sezon al ei de pana acum. A fost a 11-a victorie de Cupa Mondiala din aceasta iarna, ceea ce nu numai ca o plaseaza in fruntea schiorilor americani, fiind prima cu aceasta performanta, dar o aduce si alaturi de Annemarie Moser-Pröll si Anja Pärson, in mitul celor care au reusit performanta inaintea ei. Singura cu si mai multe victorii intr-un singur sezon e legendara Vreni Schneider: 14.

Trofeul cel mare, acordat celei mai bune schioare in toate disciplinele, e castigat clar de Lindsey pentru a treia oara la rand. Pana la ea, tot de trei ori l-au mai cucerit numele mari ale schiului: Vreni Schneider, Petra Kronberger si mai de curand Janica Kostelic. Doar sextupla campioana de Cupa Mondiala Annemarie Moser-Pröll a fost mai buna.

Iar cu cele 33 de victorii totale l-a lasat pe Bode Miller pe locul secund in topul celor mai buni schiori americani. Pe lista celor mai bune schioare ale tuturor vremurilor a egalat-o deocamdata pe Hanni Wenzel, campioana de demult a Liechtenstein-ului, nimeni alta decat mama Tinei Weirather. Aici deocamdata e depasita inclusiv de una din adversarele ei directe, Anja Pärson triumfand de 41 de ori in cariera.

Cu Anja revenim la cursa. Suedeza a schiat minunat in portiunea de alunecare de sus. Odata cu curbele tehnice a inceput si chinul ei, fiind in clar dezavantaj fata de lidera, dar facandu-si loc pe pozitia a cincea, intre sutimile ce le-au despartit pe Maria Riesch si Tina Maze. Schioara germana a schiat din nou la victorie si a fost buna. Dar nu perfecta si o eroare neobservabila la terminarea abruptului a costat-o mult timp pe final. De aceasta eroare au profitat nu numai Lindsey, ci si Elisabeth Görgl, propulsata ca de obicei de racheta inimii si Nadia Styger ce a lasat schiurile la vale, icnind de cateva ori cand viteza a impins-o la limita. Cele trei fete aflate pe podiumul cursei, au urcat apoi in aceeasi ordine si pe podiumul final al disciplinei.

Spectacolul total a cuprins si parcursurile Juliei Mancuso si al campioanei olimpice Andrea Fischbacher, amandoua cu timpi intermediari foarte buni, amandoua iesite din cursa dupa ce au cazut, austriaca chiar foarte periculos. Din fericire nimeni n-a patit nimic.

Clasamentul etapei:

1. Lindsey Vonn (USA) 1:19,30
2. Elisabeth Görgl (AUT) 1:19,46
3. Nadia Styger (SUI) 1:19,87
4. Maria Riesch (GER) 1:19,89
5. Anja Pärson (SWE) 1:19,95
6. Tina Maze (SLO) 1:19,97
7. Nadja Kamer (SUI) 1:20,33
8. Fabienne Suter (SUI) 1:20,34
9. Andrea Dettling (SUI) 1:20,36
10. Marie Marchand-Arvier (FRA) 1:20,41
11. Britt Janyk (CAN) 1:20,56
12. Jessica Lindell-Vikarby (SWE) 1:20,67
13. Lucia Recchia (ITA) 1:20,91
14. Ingrid Jaquemod (FRA) 1:20,95
15. Emily Brydon (CAN) 1:21,14
16. Dominique Gisin (SUI) 1:21,22
17. Chemmy Alcott (GBR) 1:21,50
18. Anna Fenninger (AUT) 1:21,79
19. Marine Gauthier (FRA) 1:21,91
Publicitate

4 păreri la “Lindsey a inceput cursa doborarii recordurilor

 1. Totusi, overall, Annemarie Moser-Proll a dominat schiul alpin multi ani, cred ca cel putin vreo 7-8, poate chiar mai autoritar decat Vreni Schneider. Erau alte vremuri, numai 3 probe plus combinata, cred ca si programul era mult mai sarac in Cupa Mondiala.
  Acu m-ai facut sa-mi aduc aminte de anii mei de „debut” in ale schiului alpin: Annemarie Moser, Franz Klammer, Ingemar Stenmark, Gustavo Thoni.
  Ptii, ce vremuri!

 2. Nu comparam fetele cu baietii. Daca nu pentru altceva macar pentru ca in general au mai multe curse pe sezon. 😉

  De Annemarie Moser-Pröll exact asta am zis si eu. Are 6 globuri mari, de doua ori mai multe decat urmatoarele. Dar dintre cele care au ars mai iute, a fost una care a facut-o mai intens.

  Pe vremuri mai era ceva, lipsea perfectiunea partiilor si schiurile nu ajutau pe oricine. Era mai usor sa te detasezi. Lucrul asta se vede clar la o Lindsey sau la o Marlies. Pe partii usoare nici nu castiga tot timpul. Cu cat e partia mai dificila, sau conditiile mai potrivnice, cand celelalalte nu mai tin pasul, abia atunci arata ce diferenta e intre ele si restul lumii.

 3. Pingback: Record egalat! | Schi alpin. Deocamdata.

Comentariile nu sunt permise.