Sa curga berea!

Nu stiu de ce, pentru ca adrenalina creste atunci cand relatezi si altora ceva pasionant, pentru ca publicul a fost mai numeros si a sustinut schiorii mai cu suflet, pentru ca ochiul meu a prins cu mai mare usurinta dramatismul, pentru ca memoria pune un voal peste lucrurile intamplate prea demult, pentru ca anul acesta la fiecare cursa deciziile s-au luat in ultimul moment, sau pentru ca chiar a fost mai frumos, finalele acestui sezon mi s-au parut mai palpitante si mai vii decat cele din ultimii ani. Iar cea de slalom n-a facut exceptie.

Mai intai a fost Ivica Kostelic. Amestecat dintr-o greseala a primei manse in plutonul celor ce n-au gasit inca drumul spre varf, croatul le-a oferit o mostra de schi curat, chiar daca nu perfect. A stat in frunte si i-a asteptat pe cei mai buni. Primii zece ar fi acestia, iar balul l-a deschis chiar Reifried Herbst, liderul pana la finala al slalomului. Timorat, emotionat, cu totul altul decat cel care a fost deasupra tuturor de patru ori in acest sezon, mai mult decat oricine altcineva. Pe ici, pe colo a mai aratat din sprinteneala picioarelor ce l-au purtat de atatea ori spre victorii, dar per total a pierdut 7 zecimi fata de croat. Noroc ca avusese aproape opt la start. Pentru el a inceput tremuratul.

Pentru Julien Lizeroux a inceput cursa. Ce mai poti pierde cand adversarul fata de care ai un handicap de 43 de puncte e pe primul loc? Nimic. Ori ataci uitand de orice altceva ca sa prinzi un loc cat mai sus, chiar si cu riscul de a iesi, ori poti sa pleci acasa. Fiuuuuuu! a trecut Lizeroux aproape suierand printre porti si a intins o plasa de o secunda si 29 de sutimi intre el si austriac, sperand sa se prinda in ea cat mai multi din cei ce urmau sa vina. De acum inainte cei doi au tremurat cot la cot.

Silvan Zurbriggen si Manfred Mölgg au schiat in favoarea francezului. Cu ei pe locurile 2 si 3, Lizeroux avea globul de cristal. Dar sus mai erau inca 6 concurenti. Benjamin Raich a calcat impartial o poarta. Felix Neureuther insa ii spusese lui Herbst dinainte de cursa ca a facut rezervare la un restaurant la care sa sarbatoreasca amandoi victoriile dupa cursa. Nu putea sa o anuleze. Mama era in tribune, tata era in tribune, tata care si el castigase aici, toti asteptau de la el sa fie cel mai bun. Si asa fost. Uite ca se poate schia si mai bine decat Lizeroux si a redus timpul mansei a doua cu inca 5 sutimi, adaugate la cele 40 cu care pornise de sus. Cu Lizeroux pe doi, avea din nou nevoie de ajutorul celorlalti.

Michael Janyk i-a intins mana. A schiat frumos, dar nu atat de rapid cat sa-l ia pe francez. A urmat Andre Myhrer. Suedezul cel mai constant si mai sigur in ultima vreme. Sorry, Julien, schiez pentru mine, nu pentru tine. Si i-a luat-o inainte, fixand clasamentul in ordinea in care fusese si pana la finala. Herbst termina in cel mai rau caz pe 9 si Lizeroux pe 3 in cel mai bun. Prea putine puncte recuperate pentru titlu. Camerele aproape au uitat ca mai sunt doi schiori pe partie. Din clipele urmatoare am ramas cu cateva instantanee. Toni Giger, antrenorul austriac strigandu-i ceva cu gura pana la urechi lui Herbst. Confuzia fetei lui in mainile puternice ale celuilalt barbat. Biberonul roz pe care l-a scos din geanta ca sa-l suga in fata camerelor de televiziune. Si daca nu stiti de ce, va spun eu. De cateva zile Herbst e tata pentru a doua oara. Sotia a nascut de data aceasta o fetita, pe Lili.

Ce a urmat n-a mai contat decat pentru localnici. Cousineau a mers apasat de sansa pe care ar putea-o avea si a ratat-o incheind pe 7. Stadionul a inghetat cand a pornit Manfred Pranger. Sus spectacol de artificii si avansul s-a micsorat insesizabil. Dar prea le-a dat drumul tuturor deodata, finalul a fost sec si plat, iar austriacul a ramas sa se bucure doar de locul secund. Apoi a curs berea in valuri. Neureuther, omul casei, invinsese.

Clasamentul etapei:

1. Felix Neureuther (GER) 1:43,63
2. Manfred Pranger (AUT) 1:43,92
3. Andre Myhrer (SWE) 1:43,98
4. Julien Lizeroux (FRA) 1:44,08
5. Michael Janyk (CAN) 1:44,18
6. Julien Cousineau (CAN) 1:44,33
7. Silvan Zurbriggen (SUI) 1:44,66
8. Manfred Mölgg (ITA) 1:44,92
9. Reinfried Herbst (AUT) 1:45,37
10. Ivica Kostelic (CRO) 1:45,43
11. Akira Sasaki (JPN) 1:45,70
11. Urs Imboden (MDA) 1:45,70
13. Jimmy Cochran (USA) 1:45,87
14. Steve Missillier (FRA) 1:46,13
15. Marcel Hirscher (AUT) 1:46,18
16. Mattias Hargin (SWE) 1:46,27
17. Axel Bäck (SWE) 1:46,41
18. Brad Spence (CAN) 1:51,13
Publicitate