Finala pe echipe din Garmisch – LIVE si cronica de dupa

Intr-un format nou, cu slalom urias paralel, calificarile din optimi s-au desfasurat deja, suntem la startul sferturilor. Detalii despre calificari voi da in pauze.

De cand FIS a introdus proba in calendar, ii tot cauta un format de succes. Pana acum se schia individual un super-G si un slalom, fiecare echipa avand in fiecare proba cate doua si doi baieti. Priza a avut doar la o parte din competitori, nu la toti, iar publicul cel mult a aruncat o privire spre intamplarile de pe partie. Si ah, da! Clasamentul era tinut cu creta pe o tabla! Asta mi-a placut.

Anul asta au mutat intrecerea pe taramnul slalomului urias si au facut-o paralela. O bila mare si colorata frumos pentru partea paralela. Parca a dat cu clei pe ochii spectatorilor. Daca m-ar intreba pe mine ce as schimba ar fi durata unei manse. A fost foarte scurta, organizata pe portiunea aproape plata de la finalul uneia din partiile obisnuite de concurs. Asta a inclus o variabila uriasa numita sansa in competitie. Cu startul fix, spre deosebire de cel variabil din concursurile obisnuite, multi schiori s-au impiedicat. Cand schiaza individual, au un interval de 10 secunde in care pot alege sa porneasca. Azi au avut o poarta ce a stat inchisa pana cand arbitrul a dat start. Cine a incercat sa plece chiar si o sutime mai devreme, cu elanul pe care il ia orice schior la pornire, mai ca n-a cazut peste poarta cu capul inainte. Eu as face mansele mai lungi, ca sa castige intr-adevar cel mai bun.

Intrecerea a fost deschisa primelor 16 echipe din Cupa Natiunilor, urmand a trece prin optimi de calificare, sferturi, semifinale, finale. Prima echipa cu ultima, a doua cu penultima si tot asa. Partea care  a ramas la fel ca in anii precedenti a fost numarul de combatanti pentru fiecare tara. Cel mult 6, cel putin 4, cel putin doi baieti, cel putin doua fete. Intr-o runda au intrat 4 dintre ei, putand fi schimbati in runda urmatoare.

S-au inscris 12, asa ca in optimi, numite calificari, s-au tinut patru dispute. Canada a invins Slovenia pe mana baietilor, la fel ca si Cehia in meciul cu SUA si asta desi americanii l-au avut pe Ted Ligety in echipa! Croatia a rezolvat lucrurile cu gazdele la fel de strans prin Tea Palic si Ivica Kostelic. Tea Palic e o pustoaica de care n-am auzit pana acum. Arata copilita de tot, dar e de o obraznicie fantastica atunci cand e vorba sa le bata pe partie pe fetele cu nume mari. Si in fine, a patra calificata a fost Suedia, singura care a invins suprinzator, dar clar, cu 3-1 echipa Norvegiei. Daca la fete a fost n-a fost de mirare ca au invins suedezele, neasteptatul a aparut cand Aksel Lund Svindal a pierdut dupa ce a ratat o poarta chiar inainte de finis.

De aici incolo se vede mai jos ce s-a intamplat. Scorurile s-au tinut pe victorii. La 2-2 a contat cine a avut cea mai rapida mansa, adica evolutiile baietilor au cantarit mai greu decat ale fetelor, e normal ca ei sa fie mai iuti de picioare. Situatiile mai complicate, gen egalitate, abandonuri simultane, sunt toate prevazute in regulament, dar nu a fost nevoie sa se apeleze decat la regulile pe care le-am enumerat deasupra.

Sferturi de finala

Austria contra Canadei.
Michaela Kirchgasser si Brigitte Acton. Pe rand conduce ba una ba alta, foarte strans se impune austriaca pe un final de mare lupta.
Marcel Hirscher si Manuel Osborne-Paradis. Hirscher porneste mai lent, apoi ataca si se apropie de canadian, Osborne forteaza si rateaza o poarta.
Kathrin Zettel si Britt Janyk la fel de strans ca si primele doua fete. Britt pare in avantaj pana in ultima sutime de secunda pe care i-o rapeste austriaca.
Romed Baumann si Erik Guay. Erik greseste si Baumann castiga fara probleme.
Austria merge mai departe.

Franta contra Cehiei
Tania Barioz si Sarka Zahrobska. Frantuzoaica incepe mai bine, ceha recupereaza si termina 9 sutimi inainte.
Thomas Mermillod-Blondin si Ondrej Bank. Cehul foarte bun, avantaj urias, dupa ce a condus de sus pana jos.
Tessa Worley si Lucie Hrstkova. Cursa stransa, ceha e o sutime inainte si duce Cehia in semifinale.
Steve Missillier si Krystof Kryzl. Tot cehul porneste mai bine, dar Missillier recupereaza pas cu pas si castiga cu o sutime.
Cehia va schia in semifinale contra Austriei.

Italia contra Croatiei
Manuela Mölgg si Tea Palic. Stransa de tot, necunoscuta croata castiga la o sutime.
Manfred Manuela Mölgg si Ivica Kostelic. Fretele Manuelei e si el invins, dar mult mai clar decat sora.
Denise Karbon si Ana Jelusic. Italianca e suverana.
Giuliano Razzoli si Natko Zrncic-Dim. Razzoli prea direct si a doua surpriza.
Croatia avanseaza in semifinale.

Elvetia contra Suediei
Nadia Styger si Maria Pietilä-Holmner. Elvetianca nu are probleme, caci suedeza rateaza o poarta.
Marc Gini si Andre Myhrer. Gini rateaza startul, Myhrer ramane clar in fata pana la capat.
Fabienne Suter si Jessica Lindell-Vikarby. Suter se agata, dar suedeza merge pe o linie prea larga si pierde timp. Suter e cu trei sutimi mai rapida.
Sandro Viletta si Hans Olsson. Suedezul se impiedica rau la start, apoi rateaza o poarta in incercarea imposibila de a recupera handicapul.
Elvetia va intalni Croatia in semifinale.

Semifinale

Austria contra Cehiei
Kathrin Zettel si Sarka Zahrobska. Zettel porneste foarte bine, dar apoi pierde ritmul si are tot mai mult de luptat cu partia.
Benjamin Raich si Ondrej Bank. Pornesc la fel, apoi Raich greseste, urmat de Bank, sunt din nou la egalitate. Pe final Raich greseste capital si pierde urmatoarea poarta.
Elisabeth Görgl si Lucie Hrstkova. Austriaca nu porneste bine, lupta pana jos, o depaseste pe ceha, dar numai cu 10 sutimi.
Romed Baumann si Krystof Kryzl. Austriacul porneste rau de la bun inceput si nu isi mai ajunge adversarul.
Prima finalista e Cehia.

Elvetia contra Croatiei
Nadia Styger si Tea Palic. Styger merge bine de sus pana jos, prima victorie elvetiana.
Sandro Viletta si Ivica Kostelic. Croatul pierde linia si trece direct printr-o poarta.
Fabienne Suter si Ana Jelusic. Croata nu are nici o sansa.
Marc Berthod si Natko Zrncic-Dim. Croatul merge excelent, asa cum a mers din calificari.
Elvetia va schia in finala contra Cehiei.

Finala mica

Austria contra Croatiei
Michaela Kirchgasser si Tea Palic. Austriaca incepe mai bune, dar Palic schiaza exceptional si o intrece detasat.
Marcel Hirscher si Ivica Kostelic. Hirscher porneste primul. Kostelic insa risca totul il ajunge, Hirscher mai stoarce doi stropi de energie si castiga cu o sutime.
Elisabeth Görgl si Ana Jelusic. Liz rateaza din nou startul, dar mai departe e de neoprit. Castiga clar.
Benjamin Raich si Natko Zrncic-Dim. Raich ia startul prost si in ciuda eforturilor nu-l mai prinde pe croat
Austria ia bronzul datorita celui mai bun timp, pe care l-a scos Marcel Hirscher.

Finala mare

Elvetia contra Cehiei
Nadia Styger si Sarka Zahrobska. De la start, Styger e clar mai buna.
Marc Gini si Ondrej Bank. Bank e cel mai rapid dintre toti schiorii de pana acum. Gini lupta cot la cot pana la punctul in care rateaza o poarta.
Fabienne Suter si Lucie Hrstkova. Experienta isi spune cuvantul, elvetianca invinge clar.
Sandro Viletta si Krystof Kryzl. Incredibil! Kryzl e mai bun de la start, Viletta risca prea mult ca sa-l ajunga si rateaza.

Cehia castiga pentru prima data o intrecere intre echipe. La inscrierea in concurs fusese cotata ca cea mai slaba!

Clasamentul final:
1. Cehia
2. Elvetia
3. Austria

Performanta Cehiei este cu atat mai surprinzatoare cu cat au avut o mana moarta: pe Sarka Zahrobska. Cea mai bine cotata schioare a lor a mers fara zvac. A mai si castigat, dar mai mult pe greselile adversarilor, nu s-a luptat ca cei trei outsideri: Lucie Hrstkova, Ondrej Bank si Krystof Kryzl. Cei trei au fost lei pe partie si au invis atat Elvetia, cat si Austria, natiunile ce au dominat anul acesta intrecerile, fiecare in felul ei. Elvetienii prin excelenta, austriecii prin constanta.

Intrecerea pe echipe nu a mai schimbat clasamentul final. Austria a castigat cu emotii la fete, clar la baieti si la total. Daca la fete Germania a fost aproape de producerea surprizei, in rest adversarul cel mai sacaitor a fost de departe Elvetia.

Publicitate

O părere la “Finala pe echipe din Garmisch – LIVE si cronica de dupa

Comentariile nu sunt permise.