Oale sparte

Nu mai departe decat saptamana trecuta sunt sigura ca l-am vazut pe  Mathias Berthold clatind din cap de la stanga la dreapta. Nu, nici nu se pune problema sa plece de la nemti! A cladit o echipa de vis la fete, in stare in curand sa le bata pe austriece si la general doar cu rezultatele din probele tehnice proptite pe rezultatele la viteza ale Mariei Riesch. Si nu-s doar trei-patru, ci mai bine de zece fete in stare sa se califice in orice zi in primele 30 dupa o prima mansa. O treime din elita, si asta e impresionant.

Ce i-or fi primis sefii federatiei austriece nu stim. Dar se intoarce acolo de unde plecase in 2002 cu coada intre picioare dupa ce nu reusise sa urce nici o austriaca pe podiumul olimpic al disciplinelor tehnice. De retinut ca pana acum s-a ocupat in principal de fete. Numai ca fetele cat de cat mai au un zvac in mai toate probele, pe cand baietii n-au castigat anul acesta nici macar o medalie olimpica. Asa ca lui Toni Giger i s-a spus multumesc pentru cei mai de succes 11 ani din istorie schiului alpin austriac si i s-a propus o pozitie noua, inventata pe loc cat sa-l faca sa-i lase lui Berthold scaunul ocupat pana acum.

Nici bine nu s-a instalat in noul birou, ca Berthold si-a si anuntat planurile. Va schimba din temelii structurile intepenite care nu promoveaza cum trebuie tineretul talentat. Cei de pana acum sustineau ca tineretul nu mai e talentat. Om vedea cine a avut dreptate. Telul e revenirea Austriei la carma schiului alpin masculin pana la Mondialele din 2013. Se tin in Schladming si austriecii nu vor sa riste sa le fie umbrita sarbatoarea.

Berthold nu-i singurul austriac ce renunta la legionarism, Christian Leitner incheindu-si si el contractul cu federatia finlandeza. 11 ani in care si-a legat numele in special de performantele lui Kalle Palander are acum in CV. Insa acum Kalle se retrage chinuit de accidentarile nevindecate optim din ultimii ani, iar viitorul lui Marcus Sandell, urmasul ramas fara un rinichi al lui Kalle, nu e foarte sigur. Asa ca Leitner s-ar intoarce acasa. Numai ca loc pare sa fie acum doar la fete, iar el s-a ocupat de baieti. Poate totusi va accepta o oferta mai indepartata. Zice ca are doua.

***

Nu doar la austrieci se sparg oale. Elvetienii au mers ceas la baieti. Mauro Pini, fostul antrenor al Larei Gut, trimis pe neasteptate in vacanta de accidentarea talentatei elvetience, a preluat echipa masculina parasita anul trecut de Patrice Morisod. Rezultatul a fost remarcabil. La fete insa, desi in Cupa Mondiala s-au perindat pe primele zece locuri vreo doua maini de fete crescute in cantoane, la JO a fost seceta totala. Asta pe langa disparitia Elvetiei de pe harta slalomului. Asa ca Hugues Ansermoz multumim ca ai facut o echipa solida de viteziste, dar la revedere. Au hotarat capii federatiei elvetiene.

Cand s-a anuntat insa inlocuitorul, mirare mare. Tot Mauro Pini. Ii lasa balta pe baieti, ca sa preia toata echipa de fete, inclusiv Lara Gut, revenita intre timp pe partii dupa luxatia de sold din toamna. Gasesc ciudata aceasta miscare, dar nu ma bag cu observatiile, or fi stiind ei ce fac. Si pentru ca la ei merg toate ceas, locul lui Pini e deja ocupat si el. Roland Platzer fiind deocamdata norocosul ce trebuie sa tina echipa acolo unde i-a lasat-o predecesorul. Si eventual s-o duca mai sus. Daca l-o lasa Berthold al austriecilor.

Publicitate

2 păreri la “Oale sparte

  1. Diplomat dl. Toni Giger. La GPK mi-a spus ca cat se poate de clar ca „nu vor fi schimbari”. Si nu cred ca nu a inteles intrebarea. Imi pare rau ca nu am folosit reportofonul.

    Am mai auzit-o pe asta cu tineretul netalentat. Este lait motiv la frsb.

  2. N-as zice diplomat. Nu avea ce sa faca. Nu cred ca i s-a dat de inteles ca va fi schimbat pana n-au avut inlocuitorul. El a zis mai degraba ca nu vor fi schimbari din punctul lui de vedere. Adica nu va taia capetele celor mai mici decat el. Si n-a facut-o.

    Dupa mine, oricat de multe ar fi facut Toni Giger pentru echipa, trebuia schimbat pentru ca anchilozase sistemul deja. Observasem deja de la mondialele din 2007 ca selectiile pentru intrecerile mari se faceau pe criterii sentimentale si daca vrei performanta nu merge asa. Insa sunt impresionata de felul in care au facut acum schimbarea. Lasand schioape adversarele principale ale fetelor lor. Desi o au pe Maria si Berthold chiar zicea ca Mariei poti sa-i pui ca antrenor si portarul federatiei, ca ea tot asa bine va merge. 🙂

Comentariile nu sunt permise.