Sezonul cel nou

Antalia in iunie. Destinatia de vacanta unde capii schiului mondial s-au strans anul acesta pentru votat tot felul de lucruri importante, tras sfori si eventual un pic de relaxare. Ca altfel ce sens ar avea plimbarile acestea prin locuri exotice si fara legatura cu sporturile albe?

Punctele cele mai arzatoare si interesante din perspectiva privirii pe sub cearceafurile nepatate aruncate pe fetele publicului sunt doua: revenirea presedintelui federatiei austriece – Peter Schröcksnadel – in consiliul din nou primitoarei familii international federale si motiunea presedintelui federatiei elvetiene prin care in mod exceptional tara care da presedintele – obligat prin statut la neutralitate – sa aiba dreptul la un al doilea membru in consiliu.

Ambele puncte se refera indirect la Gian-Franco Kasper, cel care dupa 12 ani in fruntea schiorilor candideaza – fara adversar – pentru alti patru. Revenirea lui Schröcksnadel pare sa indice disparitia conflictului intre el si capul tuturor capilor, dupa un puci mascat in campionate europene si o demonstratie insolenta de forta prin alierea cu cele mai puternice federatii, despre care am povestit acum un an in cinci episoade.

Al doilea e un nou pas pentru Urs Lehmann pe calea recrearii unui imperiu elvetian, prin redobandirea puterii decizionale in interiorul federatiei internationale. Eternizarea functiei lui Kasper, desi aduce influenta tarii cu cantoane, le ia un vot ce ar putea fi decisiv de exemplu la alegerea locului Mondialelor din 2015. Cum insa chiar daca motiunea e acceptata, Lehmann va putea candida pentru consiliu abia peste 2 ani (inscrierea candidatilor se face cu cel putin 30 zile inainte de alegeri), St. Moritz-ul ramane doar cu sanse teoretice pentru a urma Schladming 2013. Favorita e „acasa” lui Lindsey Vonn – Vail, care a anuntat deja ca daca in 2015 are mondialele pe partia din curte, nu se retrage din activitate pana atunci.

Dar pana la alegerile care se vor tine maine si poimaine, federalii n-au stat degeaba, ci au batut cuie. In sezonul care surpriza! – va incepe in Sölden. Nu-i gluma partea cu surpriza. Caci nu incepe ca de obicei cu slalomurile uriase, acestea fiind in premiera precedate in 22 octombrie de o intrecere pe echipe. Cineva acolo sus nu lasa copilul acesta inca anemic sa moara.

Altfel, desi in fiecare an se vorbeste de o aerisire a programului competitional, va fi un sezon mai incarcat ca niciodata. Se va termina abia in 20 martie, mai tarziu ca niciodata. Va incepe in 20 octombrie, devenind mai lung ca niciodata. In calendar apar si cateva premiere. Baietii vor vizita pentru prima data Bansko. Statiunea aia din Bulgaria pe care noi nu ne permitem nici macar sa visam ca o vom avea. Fetele vor vizita tot pentru prima data Courchevel, statiune tradata de nume ca fiind in Franta. Caci altfel cine sa-si mai aminteasca ca Ingemar Stenmark a castigat aici in 1979 singura etapa de Cupa Mondiala organizata vreodata in acest loc?

Pentru mine vestea cea mai buna este strecurarea din nou a Hinterstoder-ului pe lista. Este statiunea unde de obicei sunt de gasit weekend de weekend. Austriecii au facut aici o partie neagra superba, care insa la inaugurarea din 2007 n-a putut fi folosita din lipsa de zapada, schiindu-se pe partia veche, aflata cu vreo 500 m mai sus. 5 si 6 ianuarie 2011 sunt zilele in care daca ne tineti pumnii sa nu dea vara peste noi in locul gerului Bobotezei voi aduce povesti direct de pe partie. Programul complet al Cupei Mondiale il voi actualiza in iulie.

Ca pregatire pentru sezonul pe care parca, parca am inceput sa-l astept, iata si niste tabele cu principalele miscari din intersezon: schimbari de echipament, de antrenori, retrageri din activitate. Chiar daca sunt in germana, cred ca se intelege fara probleme.

Publicitate

O părere la “Sezonul cel nou

  1. Hei, welcome back P:)

    Era de asteptat sa plece Geiger dupa sezonul slab. L-am intrebat exact asta la finala de la GPK. Mi-a blagat un bla bla cum ca au avut probl cu unii accidentati dar nu este nicio probl etc. Cami l-a mirosit insa din prima. „Ochii spun altceva” zicea ea.

    Cea mai tare stire mi se pare Leitner in Japonia. Pazea, pana in 2015 s-ar putea sa avem vreun pui de camion mondial cu ochi mijiti.

    Cat priveste alegerea statiunii, am zis ca pt schiori, StMoritz ar fi super, chiar daca e cam proasta vizibilitatea: http://radusavin.wordpress.com/2010/05/18/campionatele-mondiale-din-2015/

Comentariile nu sunt permise.