Schiuri

Cu o intarziere de aproape saptamani (sorry) iata si rezultatele WorldSkiTest 2010.

Aparut in 1996 pentru un articol dintr-o revista editata intr-una din statiunile austriece, testul a trecut la faza internationala in 2000, initial cu un nume national (AustrianSkiTest) si rebotezat in 2006. Suficient de interesant, desi de mica anvergura la inceput, testul a prins rapid la toata lumea implicata – pasionati de schi, schiori de performanta, producatori de schiuri – si asta in toata lumea, WTS fiind acum „The Test” cand vine vorba despre calitatea  ultimelor aparitii pe piata de schiuri. Rezultatele sunt publicate intr-o revista, care conform aprecierilor ar fi citita de 30 de milioane de interesati, plus inca cel putin la fel de multi cititori pentru varianta online.

Despre ce-i vorba. In aprilie, la incheierea fiecarui sezon, cei mai mari 10 producatori isi aduc materialul cu care spera sa convinga in sezonul urmator. O echipa neutra de testare le ia in primire si sistemul a functionat pana acum datorita onestitatii ireprosabile a celor ce au facut parte din aceasta echipa. Schiurile sunt toate acoperite cu folie neagra pentru a sterge orice urma a originii. Pe partie, schiurile sunt pregatite de specialisti neutri. Fiecare tester ia o pereche in primire, o incearca pe toate partile si cand o preda inapoi completeaza un formular in care da note de la 1 la 10 pentru tot felul de categorii: priza la canturi, echilibru, viraje lungi, viraje scurte, efort necesar. Apoi se fac multe socoteli si iese un punctaj final, cu cat mai mare, cu atat mai pe placul testerilor fiind schiurile.

De testat testeaza si schiori profesionisti, dar si amatori. Utilizatori de toate felurile, cu abilitati schioriste de toate nivelurile. Cam acum un an Edit era fericita ca o solicitasera si pe ea. N-a mai testat din cauza accidentarii de la JO. In schimb am gasit numele altei romance printre cele care au testat allrounderele doamnelor. Gabriela Vardaj. Numele ar putea fi gresit, apare ca fiind jurnalista de sport, dar domnul Gugal n-o cunoaste decat in contextul testului.

Din rezultate public aici doar schiurile care au obtinut calificativele cele mai inalte la fiecare categorie. Rezultatele complete se gasesc pe site-ul oficial. Iar de documentat despre test si istoricul lui am facut-o pe Skionline. De unde am luat si poza.

Allround doamne (schiurile allround sunt cele gandite pentru schiorii amatori) –  cotate ca foarte bune:

1. Völkl Attiva Estrella
2. Atomic Cloud

Allround domni – foarte bune:

1. Völkl Sensor 3
2. Head Icon TT 60
3. Atomic D2 VF 73
4. Fischer Motive 76
5. Salomon 24 Daytona
6. K2 Shockwave

Slalom (performanta) domni – cotate ca excelente:

1. Atomic D2 Race SL
2. Völkl Racetiger SL
3. Elan SLX Waveflex
4. Salomon 3V Race Powerline

High performance doamne – foarte bune:

1. Head Power One
2. K2 Burnin Luv
3. Nordica Dobermann Spitfire XBI CT
4. Salomon 24 Hours
5. Völkl Attiva Fuego
6. Dynastar Exclusive Elite Fluid
7. Fischer Progressor 8 + Powerrail

All Mountain (bune de mers pre peste tot, adica si pe langa partii) doamne si domni la un loc – foarte bune:

1. K2 Rictor
2. Salomon XW Tornado Ti PI
3. Völkl AC30
4. Elan Waveflex 78 Ti

Twin Tip – doar bune:

1. K2 Revival
2. Atomic Panic
3. Völkl Wall
4. Elan Puzzle
5. Salomon Twenty Twelve
6. Fischer Addict

GS juniori (copii) – foarte bune:

1. Atomic D2 Junior
2. Fischer RC4 Worldcup GS JR.
3. Elan RCG

Twin Tip juniori – foarte bune:

1. Fischer Villan Pro
2. Atomic Punx
3. Salomon Threat + N L 10
4. Völkl Ledge Junior
5. Nordica Double Six
6. K2 Silencer
7. Elan Twist

Spor la cumparat!

Publicitate

4 păreri la “Schiuri

 1. Interesante rezultate, dar mi se par destul de irelevante, de fapt. Incepand cu faptul ca sunt doar 10 producatori, chiar daca sunt cei mai mari. Sau poate tocmai de aia. In ultimii ani inovatiile au venit din zona producatorilor independenti, mici, care au mai mult curaj si mai putine de pierdut.

  E irelevenat pentru ca testul da verdicte in categoria twin-tip fara 4front, Armada, Coreupt, Line, in carve-performance fara Stockli. Ca sa nu mai zic ca tot ce inseamna freeride/backcountry e complet ignorat. Adica segmentul cu cea mai mare crestere in ultimii 3 ani.

  Singura parte buna e anonimitatea schiurilor. Se intampla f des ca brandul sa te influenteze major fie negativ/fie pozitiv. Sa ti se para ca un schi merge mai bine decat altul doar din cauza numelui.

 2. Scrie-le. Sunt sigura ca sunt deschisi la sugestii. 🙂

  Cat priveste partea ignorata, nu uita ca cea mai mare crestere nu inseamna automat un segment de piata major. Aici mi-e greu sa cred ca dominatia allround-elor va fi amenintata prea curand.

 3. Evident, e vorba de procente, nu de cifre absolute. Dar dpdv business, cresterea poate fi mai importanta decat cifrele absolute.

  Ce inseamna „prea curand”? :D. Cred ca in 5 ani vor fi mai multe twinuri pe partie, asta daca nu cumva mai apare vreo traznaie.

  Da, o sa le scriu. Sunt curios daca raspund sau nu :).

 4. Te-ai putea autopropune si ca tester. 🙂

  Adevarul e ca o discutie despre schiuri e dincolo de cat ma tine priceperea. Dar la centrele de inchirieri, daca mergi si zici ca esti realtiv incepator si-ti trebuie schiuri, nu te incalta cu twinuri. Iar pe partii, din cate am putut observa cu ochiul liber, grosul e format din cei cu skills mult sub mediu. Cu media calculata intre minimul posibil si maximul posibil. Dar poate ca cei nesiguri ies mai usor in evidenta din cauza efortului evident, iar eu ma aflu in eroare totala. Vom vedea peste 5 ani.

Comentariile nu sunt permise.