Pariul pe vechiul duel

Schiul alpin nu este un sport la care sa ajungi in varful ierarhiilor de Cupa Mondiala catapultat direct din anonimat, oricat de mare ti-ar fi talentul. Partiile trebuie simtite sub picioare in conditii de cursa macar de doua, trei ori pana sa ai incredere ca poti lasa schiurile drept la vale, fara macar umbra unui curmezis strecurat de siguranta atunci cand urmatoarea poarta se apropie prea repede.

Asa ca pariul pe continuarea rivalitatii dintre Lindsey Vonn si Maria Riesch pare sigur pentru inca cel putin un an. Daca raman sanatoase, vom asista din nou la duelul prietenelor. Adversare care sa le ameninte cu adevarat nu se prefigureaza. Poate ca daca as fi scris analiza aceasta inainte de deschiderea sezonului din Sölden, as fi fost mai prudenta in afirmatii, nestiind de unde pornesc doua foste pretendente, revenite dupa accidentari. E vorba de Nicole Hosp si Lara Gut. Amandoua au inca nevoie de timp pentru a atinge nivelul anterior de competitivitate si intrecerea se anticipeaza monopolizata din nou de cele doua protagoniste principale ale spectacolului ultimelor ierni.

Pentru prima data insa se anunta o lupta stransa. Lindsey a progresat constant de 6 ani incoace, sechestrand trofeul suprem in ultimii 3 ani. Maria, dupa un inceput de cariera fulminant, concretizat intr-un loc 3 la 19 ani (atentie, locul 3 in clasamentul general la final de sezon!), a trecut prin calvarul unui sir de accidentari, ce i-au barat ascensiunea la fiecare revenire. Dar din 2008 roata s-a intors cu norocul in sus, ultimii ani gasind-o de fiecare data pe podium la final de sezon. Scorul competitiei dintre cele doua prietene a pornit de la 1403-1146 in 2008, continuand cu 1788-1424 in 2009 si reducandu-se la 1671-1516 anul trecut, toate in favoarea americancei.

Care ar fi atuurile si punctele slabe ale celor doua?

Lindsey este puternica in probele de viteza – coborare si super-G, Maria in coborare si slalom, aceasta oferindu-i teoretic un avantaj si in super-combinata. Spun teoretic pentru ca peste tot unde slalomul isi strecoara virajele scurte si iuti, se poate intampla ca o poarta sa taie calea schiurilor sau sa fie sarita in graba zig-zag-ului. De aici si avantajul americancei, care a putut conta pe cel putin un podium la fiecare cursa in probele favorite. Maria nu.

Daca luam la bani marunti cele doua discipline mai slabe ale fiecareia dintre ele, nemtoaica e avantajata. Maria si-a antrenat mult slalomul urias, proba ei vulnerabila pana acum, si in acest sezon ar putea termina constant intre primele 5 in oricare disciplina. Lindsey in schimb, dupa ce acum doua sezoane surprinsese o lume intreaga castigand un slalom, a pierdut din nou teren tehnic sezonul trecut. Cateva curse cu erori ce au obligat-o sa abandoneze au fost suficiente pentru subminarea increderii in stiinta imbarligarii portilor apropiate. Iar traseele de slalom urias au semanat intotdeauna pentru ea cu o vale a plangerii. Desi are potential. Dar cand crezi ca in sfarsit va supune schiurile pana dupa linia de sosire, ele se razvratesc si o arunca in stanga sau dreapta suficient de mult incat sa rateze o clasare de top.

Interesant e ca stilul acesta, care sta la baza esecurilor ei la slalom urias, e cel care ii aduce victorii in probele rapide. Desi la o prima vedere ar parea ca intre Lindsey Vonn si Maria Riesch nu e mare diferenta cand stau pe schiuri, la o cercatare mai amanuntita a liniei de coborare, reiese ca nu pot exista doua schioare mai diferite.

Pentru Maria acuratetea pare telul principal. O cursa fara greseala e ceea ce o multumeste. Linie perfecta, pozitie perfecta, alunecare perfecta, balans perfect. Spre asta tinteste. Lindsey nu. Pentru ea important e sa aiba viteza. Mare, cat mai mare. Viteza aduce automat devieri de la socoteala de-acasa. Si aici apare atingerea de geniu din schiul lui Lindsey.

Cine isi gospodareste chibzuit resursele de cursa, tine cu dintii de strategia initiala, corectand pe loc orice abatere. Asa fac marea majoritate a schioarelor, daca nu chiar toate minus una. Lindsey in schimb, arunca planul vechi la gunoi in clipa in care ce face ea, nu se mai suprapune perfect pe el. Si schiteaza din mers unul nou si optim. Fara corecturi care sa reduca viteza, care la ea creste permanent. Coborarea si super-G-ul, cu distanta lor mare intre porti ii lasa timp pentru adaptarea dinamica la intamplarile de pe traseu. Uriasul si slalom insa nu. Acolo deciziile trebuie luate in fractiuni de secunda, care se scurteaza cu cat e viteza mai mare si acesta e motivul pentru care Lindsey greseste capital de aproape fiecare data in aceste probe.

Cu Maria puternica in toate disciplinele insa, nu se stie daca podiumurile la viteza ii vor fi suficiente pentru inca un glob mare. Mai ales ca Riesch mai are un atu puternic. Motivatia. In vreme ce Lindsey aproape ca nu mai are pentru ce lupta in Cupa Mondiala, Maria e hamesita. Toti anii in care Lindsey a depasit-o in ciuda logicii – pana la urma schioarea completa, conform oricarei definitii, este Maria – sunt un combustibil puternic pentru ambitia nemtoaicei. Daca ar fi doar ele in concurs, as paria sezonul acesta pe Maria.

In practica insa, intervin restul adversarelor. Marlies Schild o poate priva cu usurinta pe Maria de victorii in slalom. La urias coechipierele Mariei, Viktoria Rebensburg si Kathrin Hölzl isi vor umple tolba cu puncte ce i-ar fi de folos Mariei. Nici Tina Maze nu-i de neglijat. La coborare si super-G, austriecele si elvetiencele vin cu contingente puternice. Plus din nou Tina Maze, plus Anja Pärson, plus Julia Mancuso. Dar pentru Maria ar fi nesabuit sa calculeze ca toata aceasta armata de viteziste vor atenta la zestrea de puncte a lui Lindsey. Caci e foarte posibil ca ele sa se interpuna intre americanca si nemtoaica.

Daca vrea globul mare de cristal, Maria trebuie sa castige ea personal des. Asa cum a facut Lindsey pana acum (11 victorii sezonul trecut, 9 in cel de dinainte). Pentru ca in epoca in care tehnologia a nivelat valorile, permitand tuturor schioarelor suficient de indraznete sa castige puncte, globul de cristal nu e castigat de schioara completa. Ci de cea care face dovada excelentei.

Articolul a fost publicat si pe sportibus.ro.

Publicitate

2 păreri la “Pariul pe vechiul duel

Comentariile nu sunt permise.