Cat dureaza o sutime de secunda?

Greu de imaginat cand e o marime atat de mica incat nu o putem raporta la nimic. Un clipit de ochi? Ai timp sa te si plictisesti in intervalul lui daca traiesti la nivelul sutimilor de secunda. Una singura fuge inainte ca mintea sa o poata intelege. Mintea noastra, a celor care nu ne luptam cu ele. In schimb cei care practica schiul, le inteleg dimensiunea de fiecare data cand sunt biciuiti usturator de pierderea lor.

Timpul invingatoarei. Plus o sutime, locul 2. Plus inca o sutime, locul 3. Plus inca 4, locul 4. Adica nimic. Sa pierzi totul pentru 6 sutimi, care nici macar stranse toate una-n alta nu fac un clipit. Dureros pentru concurente, fabulos pentru spectatori. Caci ce ar putea surclasa o cursa dificila, cu rezultatul pe muchie de cutit?

Mansa secunda a fost de la bun inceput captivanta. Susanne Riesch a pornit tare, a mers ceva, a cazut. Veronika Zuzulova a pornit, nu la fel de tare, a ajuns la locul cu pricina, a abandonat. Radiotransmitatoarele au intrat in functiune si au impanzit eterul cu acelasi mesaj. Atentie! Poarta cu probleme!

Degeaba. Sau pe-aproape. Pe un traseu cu portile puse mult mai strans decat in prima mansa, un pasaj ingust plasat undeva inainte de mijlocul partiei, a oprit avantul multor concurente. Viteza mare acumulata pe un abrupt, lipsa spatiului de manevra, un viraj prea strans ca sa nu necesite dozare anterioara, si iata reteta simpla a cresterii spectaculozitatii. Sase concurente au abandonat, multe altele au pierdut secunde intregi acolo. Sau de acolo mai departe, caci portile apropiate au facut imposibila corectarea unei greseli initiale. Un viraj intarziat s-a propagat in intrarea tarzie in fiecare din urmatoarele viraje.

De data aceasta scenariul favoritelor s-a inversat. Daca in prima mansa Kathrin Hölzl a gresit, iar Viktoria Rebensburg a stralucit, in mansa a doua au schimbat locurile. Nu inainte ca lidera probei sa faca dovada clasei sale in prima jumatate a traseului, unde a taiat maiastra virajele peste santurile adanci lasate de antecoboratoare. Daca n-ati observat acum, urmariti-o pe Viktoria in urmatoarea cursa, ca sa vedeti cat de sus le ataca si ce directa e linia ei. Din pacate pentru ea, a gresit undeva mai jos si de acolo mai departe intarzierea a tot crescut pana a ratat cu o sutime a doua victorie.

Care ieri a ajuns in Franta, prin Tessa Worley. N-a avut o cursa perfecta, singura care a reusit asa ceva a fost Margret Altacher prima concurenta ce a trecut linia de sosire, profitand si de zapada intacta, ce i-a permis obtinerea celui mai rapid timp si un salt de 16 pozitii in clasament, de pe 28 pe 12. Tessa Worley a avut al patrulea timp al mansei. Dar a fost suficient sa depaseasca la limita dubletul german Rebensburg, Hölzl, aceasta din urma fiind singura concurenta dintre cele care n-au mai avut o partie virgina, ce s-a apropiat de timpul lui Altacher.

Perdanta cu cele 6 sutimi a fost Elisabeth Görgl, care desi a crezut inca de dinainte de cursa in podiumul ei de ieri, si l-a vazut suflat din fata ochilor. Cu sentimente impartite, a trebuit sa se considere totusi norocoasa. Ea macar si-a pastrat clasarea primei manse, lucru cu care nu s-au putut lauda nici Julia Mancuso, nici Tanja Poutiainen. Amandoua s-au aflat pe podium dupa prima mansa, amandoua au gresit prea mult si au picat in clasament. Pe locurile 8, respectiv 10. Au lasat loc la festivitatea de premiere altor doua mentionate: Frederica Brignone – la al doilea rezultat bun in Aspen si Andrea Fischbacher, fata de care FIS si-a cerut scuze dupa ce in prima mansa unul dintre oamenii ce niveleaza partia i-a taiat calea cateva porti inainte de finis.

Clasamentul etapei:

1. Tessa Worley (FRA) 2:06,81
2. Viktoria Rebensburg (GER) 2:06,82
3. Kathrin Hölzl (GER) 2:06,83
4. Elisabeth Görgl (AUT) 2:06,87
5. Federica Brignone (ITA) 2:07,24
6. Andrea Fischbacher (AUT) 2:07,28
7. Nicole Hosp (AUT) 2:07,39
8. Julia Mancuso (USA) 2:07,51
9. Maria Riesch (GER) 2:07,63
10. Tanja Poutiainen (FIN) 2:07,80
11. Anemone Marmottan (FRA) 2:07,87
12. Margret Altacher (AUT) 2:07,89
13. Lara Gut (SUI) 2:08,02
14. Tina Maze (SLO) 2:08,08
15. Taina Barioz (FRA) 2:08,31
16. Maria Pietilä-Holmner (SWE) 2:08,35
17. Lena Dürr (GER) 2:08,55
18. Sarah Schleper (USA) 2:08,80
19. Sara Hector (SWE) 2:08,85
20. Kajsa Kling (SWE) 2:08,98
21. Anja Pärson (SWE) 2:09,14
22. Stefanie Köhle (AUT) 2:09,19
23. Michaela Kirchgasser (AUT) 2:09,61
24. Irene Curtoni (ITA) 2:10,42

O părere la “Cat dureaza o sutime de secunda?

Comentariile nu sunt permise.