Prima vineri de concurs

De astazi Cupa Mondiala se ingrasa. Nu mai incape in weekend si pentru la sfarsit de saptamana cusaturile sunt mai firave, s-a labartat si peste vineri. Seara, deocamdata nu trebuie sa-mi mut munca spre miez de noapte din cauza schiului. Astazi avem doua coborari.

Lake Louise (azi 21:30, maine 21:30, duminica 20:00)

Fetele trec si ele la schiuri lungi, pentru prima data in acest sezon. In Lake Louise, acolo unde saptamana trecuta baietii s-au dezechilibrat mai des decat de obicei, din cauza ghetii numai buna de patinat. Eforturi pentru eliminarea ei s-au facut, dar chiar si asa, Lindsey cea care nu se plange niciodata de conditiile de pe traseu a zis: ” Pista e de la o zi la alta cu tot mai multa gheata, traseul e pur si simplu prea dificil pentru fete. E mult prea riscant”. Ta-dam. Celelalte insa nu se mira de pista, ci de ce spune Lindsey. Cea care in sezoanele trecute a castigat aici mai bine de o treime din coborarile castigate in toata cariera. Mai precis 7 din 18. In super-G n-a reusit inca sa termine prima, dar criticile le-a adresat dupa antrenamentele de coborare.

Fapt ce ne-a trezit curiozitatea ca o galeata de apa rece pe un somnoros. Mai ales cand sta alaturi de o clasare pe locul 19 in cel de-al doilea antrenament si a lasat si in celelalte 6 schioare inaintea ei. E drept totusi ca Lindsey nu trage tare in antrenamente. Cei mai rapizi timpi au fost reusiti in ordine in cele trei zile de antrenamente de: Marion Rolland – una dintre fetele accidentate urat in coborarea olimpica, acum la prima cursa de dupa Whistler, Julia Mancuso si Dominique Gisin. Frantuzoaica si americanca au avut alte doua antrenamente excelente, elvetianca a mers bine doar in ultimul.

Timpi buni in cate un antrenament au mai scos Maria Riesch (in ultimul) si Tina Maze in al doilea. In top 10 gasim numele a multor schioare din Austria si Elvetia, atat dintre cele considerate favorite, cat si din esalonul secund. Si continuand traditia trista a ultimilor ani, accidentarile continua. Dupa ce weekendul trecut doi schiori din echipa Germaniei – Carolin Fernsebner si Andreas Strodl, acesta din urma de loc din Partenkirchen – si-au luat adio de la Mondialele de la ei de acasa, ultima victima e Chemmy Alcott. Singura britanica din circuitul alpin a cazut rau in antrenamentul de aseara, fiind ridicata de elicopter de pe partie cu dubla fractura deschisa.

De la o zi la alta, partia a fost tot mai rapida. Toate trei antrenamentele au avut startul mai jos decat cel original, portiunea superioara nefiind buna de concurat in ciuda eforturilor organizatorilor. Asta inseamna ca si cursele vor porni tot de jos, insa cum partia din Lake Louise e una dintre cele mai lungi din programul fetelor, e suficient de solicitanta si asa.

Beaver Creek (azi 20:00, maine 20:00, duminica 18:45 si 21:45)

Baietii dau astazi piept cu prima coborare clasica. Beaver Creek nu numai ca taie respiratia cu altitudinea ridicata la care e plasata, ci nici nu lasa schiorilor o clipa de respiro pe unul din cele mai spectaculoase trasee de Cupa Mondiala.

Daca la antrenamentele fetelor s-a ridicat o singura voce carcotasa, in Beaver Creek oficialii FIS au fost pusi in fata unei rascoale. Primul antrenament, cel tinut marti in loc de miercuri de teama ninsorilor anuntate, a fost perfect. Vreme frumoasa, toti schiorii au ajuns jos, un antrenament suficient pentru aducerea coborarii de azi in legalitate. Miercuri a nins asa cum fusese anuntat. Partia s-a prezentat de fapt intr-o stare excelenta. Dar la vitezele de autostrada, toata ninsoarea in curs s-a lipit de ochelarii coboratorilor, lasandu-i orbi. Unii dintre ei au renuntat. Altii au zis sa nu se faca de ras si au continuat in ciuda riscului. De exemplu Aksel Lund Svindal, care lasa pe blogul personal sa se inteleaga ca daca ar fi stiut ca cei doi de dinaintea lui n-au terminat, n-ar fi completat nici el antrenamentul.

Dupa Svindal, Günter Hujara – directorul de curse masculine – a decis sa intrerupa si sa astepte imbunatatirea vizibilitatii. Dupa o ora a reluat antrenamentul, insa l-a intrerupt definitiv dupa al 45-lea schior. Si atunci vocile sportivilor s-au inaltat critice in cor. „Fara sens” si „periculos” au fost atributele cele mai des pronuntate. Cuche si Kröll au fost printre cei mai vehementi. Si l-au zgandarit pe Hujara intr-atat de tare incat acesta a ripostat dur. De acum inainte va aplica regulamentul si nu va mai permite ponegrirea competitiei pe care o organizeaza. Cine nu respecta regulile, se poate trezi chiar si interzis in competitii, asta pe langa o amenda consistenta. Pe care, atentie(!), vor trebui sa o plateasca inclusiv cei care nu sunt acreditati FIS, dar ridica vocea neregulamentar pe o raza de nu stiu cat in jurul locului de desfasurare a unei competitii. (Nod in gat.)

Lasandu-l pe Hujara sa-si umfle muschii, sa vedem ce au facut schorii in antrenamente. Cel cu cantec a fost castigat de Michael Walchhofer si Peter Fill. La egalitate. N-ar trebui insa se ne luam dupa el. In celelalte doua, rapizi au fost pe rand Didier Cuche si Hans Grugger. Austriacul sustinut in fiecare zi de un pluton puternic de compatrioti, nu mai putin de 5 austrieci (Walchhofer, Kröll, Streitberger, Grugger si Scheiber) terminand intre primii 10 in cel putin un antrenament.

Cuche in schimb e singur, elvetienii fiind retinuti in cele 3 zile de pana acum din Beaver Creek. E de asteptat totusi ca astazi sa-si dea drumul si Janka. Bode a terminat si el repetat in top 10, la fel ca si Aksel, dar si la fel ca si Adrien Theaux, francezul care azi ar putea sa joace rolul lui Clarey din Lake Louise. Poate chiar cu ceva mai mult succes. Si sa-l mai trecem si pe Christof Innerhofer, cel care l-a secondat ieri pe Grugger in ultimul antrenament, desfasurat ca si primul in conditii minunate.

V-am spus aproape tot, de acum nu ne mai ramane decat sa ne bucuram de trei zile de schi.