Surori

Uneori ma intreb. Sa fie genele? Sau totusi pregatirea? Faptul ca o iei de mic, cu un drum clar in fata si muncesti ca sa-i atingi capatul, sa ajunga oare pentru a fi remarcat de un cautator de talente? Iau alte domenii si caut frati. Parca nu se intalnesc la fel de des ca in schi. Si atunci nu-s genele. Poate doar simplul fapt ca scot pe partie competitia fireasca dintre copiii unei familii, ii motiveaza suficient cat sa exceleze. Si ar mai putea fi si sperantele antrenorilor. Daca cineva din familie a stralucit, or fi stele si fratii sau surorile.

Sa luam clasamentul din Courchevel. Le lasam la o parte pe Manuela Mölgg si Sarka Zahrobska. Ii au pe Manfred si Petr, fratii care concureaza in intrecerea paralela a baietilor, si desi motivul pentru care schiaza toti e probabil acelasi ca la surori, lipseste totusi o componenta. Nu ajung sa fie oficial adversari. Cum n-au ajuns in Courchevel nici Sabrina Fanchini si surorile mai mari, Nadia si Elena. Ele sunt specialiste de viteza, doar mezina inca nu si-a ales o specialitate, desi rezultatele indica o inclinatie spre cele tehnice.

Patru perechi de surori insa s-au aflat marti simultan la startul slalomului. Faimoasele (prin exotism, sfidarea imposibilului, singuratatea si unicitatea demersului) surori argentiniene Macarena si Maria Belen Simari-Birkner, münchenezele Katharina si Lena Dürr, gazdele mondialelor din februarie Maria si Susanne Riesch, si maestra cu invatacica ei, Marlies si Bernadette Schild. In mod normal, daca oricare dintre ele ar fi singura la start, cealalta s-ar bucura sau ar suferi alaturi de ea pentru rezultatul final. Dar asa, sentimentele li se impart aproape de fiecare data in ceea ce simt pentru sora si pentru adversara.

Macar de data aceasta Macarena si Maria Belen n-au trecut prin aceasta dilema. Au abandonat impreuna in prima mansa si au suferit fiecare pentru ea, dar si pentru cealalta. Pentru Katharina si Lena a fost mai dificil. Sora cea mare a schiat mai bine si s-a calificat in mansa a doua, mezina nu.

La Maria si Susanne a fost invers decat de obicei. Susannei ii lipseste constanta. E un soi de campioana a iesirilor de pe traseu. Daca nu in prima mansa, atunci in cea de-a doua, cum s-a petrecut si in Whistler cand esecul ei i-a innorat Mariei bucuria titlului olimpic. Dupa trei absente consecutive in clasamentul final, Susanne a hotarat sa mearga incet, dar sigur. In prima, dar si in a doua mansa. Si in timp ce sora ei isi gasea alinarea in bratele prietenei ce-i impartasise soarta, atat Maria Riesch cat si Lindsey Vonn abandonand in prima mansa, Susanne a mai schiat inca o data, terminand mai jos (12) decat la jumatate (9), dar castigand totusi niste puncte. Bucurandu-se probabil de ele mai mult decat i-a parut rau de Maria.

Norocul a suras cu ambele colturi ale gurii unei singure perechi. Marlies si Bernadette au avut sansa rara de a se bucura nestavilit pentru amandoua. Intre cele doua e o diferenta mare. Si la abilitati, dar si de varsta. Aproape noua ani a crescut Marlies fara tovarasa de copilarie. Cand Bernadette a ajuns la aceeasi varsta, Marlies pusese bazele vitrinei cu trofee. De acolo, de la inaltimea celor 9 ani, Bernadette s-a straduit sa creasca, fara a recupera distanta dintre ea si sora cea mare. Dimpotriva, aceasta s-a marit cu fiecare medalie, cu fiecare podium si mai ales cu fiecare dintre cele 23 de victorii in slalom ce au ridicat-o pe Marlies la rangul de a doua slalomista din istorie, dupa Vreni Schneider.

Insa poate tocmai inaltimea acelor 9 ani e cea care a transformat-o intr-o ferventa adoratoare a surorii ei. Iar visul ei suna simplu. Sa-i calce pe urme. Pe toate. Si daca pana acum cariera de Cupa Mondiala inceputa cu un abandon in finala din Bormio, unde se calificase datorita titlului de campioana junioara, a continuat cu prea putine confirmari – pana la slalomul din Courchevel Bernadette castigase puncte doar in doua etape, la acest slalom din urma, Bernadette a stralucit pentru prima data alaturi de Marlies. A fost a 18-a dupa prima mansa si a gasit dozajul perfect de risc si cutezanta in cea de-a doua. Timpul ei din aceasta mansa, cu care a urcat pentru prima data in top 10 (pe locul 7), a rezistat asalturilor tuturor veteranelor slalomului, pana a coborat Marlies.

Unii mentori isi motiveaza ucenicii lasandu-i cand si cand sa castige. Pentru Marlies acesta a fost un lux pe care nu si l-a putut permite. Dimineata, in timpul inspectiei, cazuse rau pe un umar si nu indraznise sa atace de la bun inceput in cursa. Iar de pe locul doi nu ai prea multe strategii la indemana daca vrei cu tot dinadinsul victoria. Asa ca austriaca a oferit acolo unde majoritatea aratase chin si lupta, o demonstratie de eleganta si arta. Din nou. Cele 74 de sutimi lipsa fata de timpul surorii ei, ii arata mezinei cat mai are de muncit. Dar si restului schioarelor.

Tanja Poutiainen, care o fi crezut timp de o mansa si o pauza ca victoria poate lua si drumul ei, a schiat bine. Dar dupa evolutia lui Marlies a aratat ca un peste campion la inot, trimis sa inoate pe uscat. Cum Nastasia Noens n-a facut fata presiunii posibilitatii unui podium in fata propriului public, Tina Maze a insfacat oportunist locul 3, in timp ce frantuzoaica s-a scufundat tacut in anonimatul locului 9. Austria a putut sarbatori nu numai rezultatul surorilor, ci si intoarcerea fetelor de baza – Kathrin Zettel si Nicole Hosp, ce au primit mentiuni, la fel ca si suedeza Maria Pietilä-Holmner.

Clasamentul etapei:

1. Marlies Schild (AUT) 1:34,95
2. Tanja Poutiainen (FIN) 1:35,73
3. Tina Maze (SLO) 1:36,93
4. Maria Pietilä-Holmner (SWE) 1:37,20
5. Kathrin Zettel (AUT) 1:37,21
6. Nicole Hosp (AUT) 1:37,41
7. Bernadette Schild (AUT) 1:37,49
8. Manuela Mölgg (ITA) 1:37,51
9. Nastasia Noens (FRA) 1:37,53
10. Sarka Zahrobska (CZE) 1:37,71
11. Katharina Dürr (GER) 1:37,79
12. Susanne Riesch (GER) 1:37,80
13. Kathrin Hölzl (GER) 1:38,13
14. Therese Borssen (SWE) 1:38,14
15. Nicole Gius (ITA) 1:38,17
16. Ana Jelusic (CRO) 1:38,63
17. Irene Curtoni (ITA) 1:39,14
18. Wendy Holdener (SUI) 1:39,21
19. Rabea Grand (SUI) 1:39,24
20. Anne-Sophie Barthet (FRA) 1:39,26
21. Julia Mancuso (USA) 1:39,53
22. Marusa Ferk (SLO) 1:39,59
23. Resi Stiegler (USA) 1:39,62
24. Jessica Pünchera (SUI) 1:39,64
25. Nina Perner (GER) 1:39,72
26. Anna Swenn-Larsson (SWE) 1:39,87
27. Fanny Chmelar (GER) 1:40,14
28. Sabrina Fanchini (ITA) 1:40,32
29. Denise Feierabend (SUI) 1:40,44
Publicitate