Slalomul urias masculin din Adelboden – prima mansa LIVE

Majoritatea etapelor clasice din circuitul baietilor sunt in ianuarie. Adelboden, Wengen, Kitz, Schladming acopera toata gama disciplinelor si sunt batute in calendar de atatia ani incat sunt mai batrane decat schiorii. Chuenisbärgli, pista din Adelboden, gazduieste slalomuri uriase internationale din 1958 si e in Cupa Mondiala chiar de la infiintare. Unii mai spun ca aici are loc cel mai dificil slalom urias. Poate nu, dar ce-i sigur e ca ofera o priveliste unica atat pentru schior, cat si pentru spectator, cu panta finala iesita dintr-o gatuitura exact deasupra stadionului si pravalindu-se peste cei ce casca gura jos. E de neratat si o putem urmari impreuna de la 11:30.

Foarte cald astazi in statiunea elvetiana, 4 grade la start.

1. Aksel-Lund Svindal (NOR) porneste bine, in plat (care e doar mai plat decat restul) derapeaza de cateva ori si incheie in forta.

2. Massimiliano Blardone (ITA) la fel, cu probleme pe mijloc, mai mari chiar caci ramane in urma. Locul 2.

3. Kjetil Jansrud (NOR) pana dupa mijloc perfect, un timp excelent, avans de peste jumatate de secunda inainte de ultimul abrupt. Acolo insa se dezechilibreaza si puf, dispare tot ce acumulase. Locul 2 la 9 sutimi.

4. Benjamin Raich (AUT) fara greseala. Nu ataca asa ca Jansrud, de aceea e si mai lent in partea superioara cu 2 zecimi, care inseamna totusi 3 in fata lui Svindal. Pastreaza acuratetea si pe mijloc si apoi si pe final. Pierde o zecime, dar nu conteaza, e primul.

5. Marcel Hirscher (AUT) are cateva viraje mai largi, altele prea directe, viteza ducandu-l prea tarziu in urmatoarele si toate adunate, il trimit pe ultimul loc.

6. Carlo Janka (SUI) face cursa palpitanta. Sus e usor mai lent decat austriacul. Pe mijloc insa accelereaza si i-o ia inainte cu 16 sutimi, din care nu pierde decat 5 pe panta finala, desi intra pe ea cu un viraj mai larg decat ar fi ideal. Si ce daca, specatorii sunt incantati.

7. Ted Ligety (USA) superb. Schiaza ca programat. Viraje perfecte, fara ezitari, fara dezechilibrari, de parca schiul ar fi cel mai simplu lucru din lume. La ultimul timp intermediar are peste jumatate de secunda avans. Intra pe abrupt foarte strans si la schimbarea unghiului pantei se intampla ceva, caci schimba directia prea tarziu, aceasta avand urmari si in urmatoarele viraje. Pierde 2 zecimi, dar trece cu alte 36 in frunte.

8. Thomas Fanara (FRA) sus cu probleme, jos excelent recupereaza jumate de secunda daca am retinut bine timpul intermediar. Locul 4.

9. Davide Simoncelli (ITA) pasiv si cu probleme. Ultimul loc.

10. Romed Baumann (AUT) nemultumit de cum a mers. Nu foarte rau, dar nici foarte bine. Locul 7.

11. Cyprien Richard (FRA) sus si pe mijloc nu merge rau, pierde totusi timp, pe final insa derapeaza si e ultimul.

12. Philipp Schörghofer (AUT) sunt 3 puncte de control, impartind partia in patru. Pe portiunile impare pierde timp, din care recupereaza partial pe cele pare. Ultimul abrupt ii iese foarte frumos. Locul 5!

13. Manfred Mölgg (ITA) prea direct in prea multe viraje. Locul 11.

14. Didier Cuche (SUI) harmalaia publicului anunta ca urmeaza un elvetian. Schiaza intr-o pozitie mai ridicata decat mi-l amintesc din celelalte sezoane, are si cateva erori mici, dar in principal lipsa de agresivitate e cea care il trage o secunda in urma. Locul 9.

15. Alexander Ploner (ITA) e tot mai greu pentru schiori sa faca fata provocarii lui Ligety. Locul 11.

16. Jean-Baptiste Grange (FRA) na ja. Ultimul, ca cineva trebuie sa stea si pe locul acela.

17. Ivica Kostelic (CRO) locul 14.

18. Daniel Albrecht (SUI) merge curat, cu exceptia pantei finale unde derapeaza. Dar nu ataca, doar se bucura de tot. De cursa, de aclamatiile publicului, de soare, de atmosfera, de schi. Ultimul loc si probabil nu se va califica, caci e la aproape 3 secunde in spatele lui Ligety. Desi cine stie cum rezista pista.

19. Sandro Viletta (SUI) locul 13.

20. Ondrej Bank (CZE) penultimul, cu doua secunde intarziere.

21. Steve Missillier (FRA) sus intarzie mult, dar recupereaza ceva pe final. Locul 15.

22. Truls Uve Carlsen (NOR) derapeaza pana aproape iese de pe traseu, ramane fara viteza in plat si intarzierea e uriasa. Ultimul loc.

23. Gauthier de Tessieres (FRA) continua forma ascendenta aratata in acest sezon. O cursa buna, in care pastreaza intarzierea sub o secunda. Locul 9.

24. Marc Berthod (SUI) o evolutie solida, cu un finis excelent. Locul 12. Sa nu uitam ca schiaza permanent cu dureri de spate, ceea ce se si vede din inflexibilitatea trunchiului, incercand sa schieze doar din picioare.

25. Hannes Reichelt (AUT) un nou schior ce recupereaza pe final. Locul 15.

Si aici ma opresc si eu si orfii. Ligety e pe acelasi val ce l-a facut de neinvins in acest sezon. Carlo Janka e din nou unul dintre cei mai buni, in timp ce Benjamin Raich salveaza ca de atatea ori in ultimii ani onoarea echipei Austriei. Intervalele dintre schiori insa sunt mici, o secunda nefiind imposibil de recuperat pe zapada moale. In mansa a doua, ce va incepe la 14:30.