Ce-au zis baietii dupa coborare

Klaus Kröll (AUT) – castigatorul coborarii din Wengen: „Mi-a fost atat de usor incat n-am fost sigur daca sunt intr-adevar rapid. Pana la S-ul final a fost o super-cursa. Am avut o linie foarte buna, viteza a fost uluitoare, schiurile mi-au mers ca unse. Pe final mi-a batut un schi, am pierdut linia si sigur m-a costat cel putin 4 zecimi. Dupa coborarea din super-combi, cand am tactat ca sa nu intru in clasament, fiul meu Tim (n.t. – de patru ani) mi-a zis ca asa n-o sa castig niciodata. Si la sosire am fost convins ca a avut dreptate si ca unul dintre cei doi elvetieni ma va depasi din cauza greselii. Din fericire au gresit si ei si timpul meu a fost suficient pentru victorie. Dupa ce a coborat si Cuche, am fost foarte usurat si fericit. Le multumesc tuturor celor din echipa pentru treaba grozava pe care au facut-o.”

„De acum as spune ca relatia mea cu Wengen s-a imbunatatit. M-am simtit bine inca din cursele de dinainte, dar n-am adus viteza din cursa pana la linia de sosire. In America nu mi-a mers prea bine, dar mi-am spus sa imi imaginez ca o iau de la inceput si sa-i dau bataie in Europa, cu speranta ca vor veni si rezultatele bune si victoriile. In Bormio am vrut sa inving si eram pe drumul cel bun pana la cazatura. De multe ori hotaratoare sunt doar unele mici detalii. Astazi insa nu m-am vazut in stare sa schiez pentru victorie.”

„Stiu ca pot fi rapid in orice conditii si nu ma inspaimanta nici o descurajare inainte de curse. Promit ca si de acum inainte voi face tot ce pot. Sezonul trecut am avut probleme cu materialul, dar acum le tinem sub control. Situatia a devenit mai buna inca de la finalul sezonului trecut de fapt, insa numai pentru ca am revenit la materialul vechi. In primavara am muncit mult la setari si am avut si noroc la pregatirile de vara cu vremea buna din Chile.”

„Nu ma uit la ce se asteapta sau se pretinde de la mine. Am propriile astepari si stiu cum vreau sa schiez. Nu ma las scos din ale mele si nici nu stau obsedat ca ce or sa spuna ceilalti daca nu iese totul asa cum vor ei. Nu ma ajuta nici daca ceilalti merg bine si eu ii observ. Trebuie sa-mi observ propriile evolutii.”

„Astazi nu stiu cum am reusit sa prind linia ideala, mai ales in S-ul Brüggli. Nici nu mai stiu de cate ori am coborat pe acolo pana acum si niciodata nu mi-a iesit. Am stiut ca Janka, Innerhofer si inca alti cativa, trec prin el pur si simplu. La mine nu merge asa. MI-am ramas credincios mie si am incercat sa-mi gasesc propriul drum. Am pus in practica ce am vrut mai bine decat ieri, si am avut grija sa schiez curat, in plus am avut si noroc cu priza, care a fost suficienta. Am fost putin suprins la iesire de cat de bine mi-a iesit.”

„Poate ca am fost astazi un pic distras si nu am pus presiune pe mine. N-am stiut ce pot obtine. Am fost relativ relaxat. Nu ca in Bormio unde am mers pe totul sau nimic. Lejeritatea este pe undeva cheia. Sa pornesti la treaba lejer, dar totusi concentrat, sa schiezi lejer si sa te uiti dinainte la ce te asteapta, iar in anumite pasaje sa fii foarte atent.”

„Acesta este cel mai mare succes sportiv al meu. Pentru un coborator, cel mai mare vis este sa castige cel putin o clasica asa ca Wengen sau Kitzbühel. Ce simt acum e incredibil, de nedescris. Acum abia astept cursa din Kitzbühel si cred ca avem o echipa austriaca foarte puternica.”

Didier Cuche (SUI) – locul 2 pentru a treia oara in cariera, victoria aici lipsindu-i: „Cand am vazut la sosire pe tabela ca nu sunt primul, am fost usor dezamagit. Dar apoi am simtit o mare multumire pentru evolutia mea. In afara de o agatare a cantului in portiunea plata de dupa statia de apa, mi-a iesit totul asa cum am dorit. N-a fost cel mai fericit loc in care sa gresesc si probabil m-a costat victorie. Wengen e un traseu dificil si consuma foarte multa energie, dar e o cursa frumoasa si mi-a facut placere sa schiez astazi aici. Cred ca publicul a fost fericit cu doi elvetieni pe podium. A fost o atmosfera grozava.”

„As fi putut sa ma inscriu dinainte de cursa la locul 2. Fata de precedentele dati, acum au fost mai multi favoriti la victorie, iar intarzierea mea mai mica. Daca as fi castigat astazi, atunci la anul as fi venit sigur, dar in jeansi. Asa, trebuie sa vin, dar in combinezon de schi. Acum serios vorbind, nu stiu. Voi hotari la primavara daca ma retrag sau nu. Deocamdata vine revansa din Kitzbühel. Pe Hahnenkamm ma simt intotdeauna bine.”

Carlo Janka (SUI) – locul 3: „A fost o cursa dura, in care chiar am dat totul si sunt mai mult decat fericit de rezultat. S-ul Brüggli n-a fost perfect, n-am conservat toata viteza cu care am intrat acolo si nici n-am mai avut putere pana la capat. Conditia mea fizica nu este in momentul de fata cea mai buna. Am neaparata nevoie de o vara in care sa fiu sanatos si sa pot construi o baza solida. Dar privit in ansamblu, este un nou weekend perfect pentru mine in Wengen. Wengen si cu mine functionam pur si simplu. As putea spune ca este partia mea favorita. Si statiunea de deosebita. Mi se pare ca timpul s-a oprit aici in anii 1950. Trenul cu care trebuie sa vii aici si atmosfera sunt foarte speciale. Cred ca e cel mai special loc din Cupa Mondiala.”

Andrej Jerman (SLO) – locul 4: „Am crezut ca am facut o cursa foarte buna, dar din nefericire, altii baieti au mers si mai bine, iar eu am ramas doar cu locul patru. Anul trecut am ratat podiumul pentru 4 sutimi, dar asa se intampla, asta e sportul, asta e schiul.”

Romed Baumann (AUT) – locul 6: „E senzational astazi aici! Pista n-are cum sa fie mai buna, relativ linistit, in alte locuri am avut-o mult mai accidentata. In S-ul final n-am mai avut putere, dar am facut ce am putut si am limitat paguba, caci altii au pierdut mai mult acolo.”

Michael Walchhofer (AUT) – locul 11, liderul disciplinei: „Se reface totul pe Lauberhorn, numai S-ul asta Brüggli nu (n.t. – este a treia oara in cariera cand greseste acolo). Iar mi-a venit de hac. Am intrat in portiunea de dinainte cu un tempo ridicat si n-am mai avut ce face. Aproape m-am oprit. Daca n-as fi avut tricoul rosu pe mine, as fi putut renunta la cursa. Am avut probleme cu acelasi pasaj inca de la antrenament. Si atunci m-am gandit: nu face pe tine, ci risca totul. Insa dupa cum s-a vazut astazi, n-a fost decizia corecta. Portiunea de sus mi-a iesit foarte bine. In virajul de start am schiat pe o alta linie si am observat imediat ca am mai mult elan. Ma racaie foarte tare, atat de tare incat mai ca ar trebui sa mai incerc o data la anul.”