Cum se castiga globul mare de cristal

L-au asteptat in numar mare si cu steagurile caroiate fluturand. Venisera cata frunza si iarba special pentru el. Primul croat ce ar (va) castiga globul mare de cristal. Desi in familie ar fi deja al patrulea. Iar Ivica Kostelic nu i-a dezamagit. Poate ca ar fi mers o dubla victorie daca ar fi fortat putin finalul din slalom, dar si asa, un triumf si un loc secund inalta spiritele intr-o oda a bucuriei in care inima joaca pe ritmuri altfel necunoscute.

Traseul pe care a urcat Kostelic atat de sus in sufletele suporterilor e intins de-a lungul multor ani. Cel pe care a urcat in clasamentul general insa e direct si foarte abrupt. Nu stiu statistici, dar e posibil sa fie cel mai fulgerator progres inregistrat vreodata. La finalul lui decembrie, Ivica Kostelic avea 179 puncte si lancezea pe locul 11. De acolo a inceput ascensiunea incredibila a unui ianuarie de vis, ce nu s-a incheiat, totusi croatul e deja primul, distantat probabil irecuperabil de principalul sau urmaritor Silvan Zurbriggen. La finalul weekendului din Kitzbühel, in dreptul numelui sau scria 1030 puncte. 851 dintre ele adunate parca dintr-un gest, in trei saptamani. Lucru ce nu-i de mirare, daca socotim ca numai in Kitz a recoltat 304. Cu doua victorii – super-urias si combinata, un loc secund – slalom si un loc 11 in coborare. Cele doua victorii adaugate altor 4 din aceasta luna.

A fost poate pentru ultima data cand in statiunea austriaca s-a mai desfasurat o combinata clasica. In formatul celor 80 de ani de concursuri. Caci acest dinozaur e taiat de acum din calendarul FIS, inlocuit de varianta moderna, supla si populara a super-combinatei.

Dinozaur nu e deloc un cuvant prea tare intr-o epoca in care specializarea e necesitate la nivelul echipelor. O dovedeste si clasamentul final. 14 concurenti au supravietuit unei trieri la sange, facuta mai intai de selectiva coborare a partiei Streif, apoi de slalomul obisnuit, in doua manse dificile din ziua a doua. Din cei 14, doar 12 au indeplinit criteriul acordarii de puncte. Ceilalti doi au avut intarzieri prea mari – aprox 20 de secunde, pentru a se incadra in filtrul fixat de regulament.

Ba mai mult, Silvan Zurbriggen, al doilea clasat, a lasat doua secunde intre ele si Kostelic. Romed Baumann, norocosul ce a profitat de riscul exagerat cu care a parcurs Ondrej Bank mansa a doua a slalomului (da, pe el il cred daca spune ca n-a avut combinata in minte, ci a schiat pentru slalom) si care a condus dupa o urcare inapoi in traseu la descalificare, Roomed Baumann deci, a incheiat cele trei manse cu un timp mai slab cu aproape 7 secunde mai slab decat al lui Kostelic.

E tot mai greu sa gasesti schiori completi in ziua de azi si de teama sa nu ramana fara participanti, FIS a preferat calea ruperii de o traditie de o varsta cu bunicii nostri. Anul acesta au fost chiar mai putini decat de obicei, cativa slalomisti renuntand sa mai strabata Streiful dupa accidentul lui Hans Grugger. (Decizia lui Benjamin Raich de a renunta la punctele din combinata reprezinta renuntarea anuntata la lupta pentru un loc fruntas in clasamentul general.)

Despartirea de legende e intotdeauna trista. Cea din Kitzbühel mahneste de doua ori mai tare. Caci inlocuirea combinatei cu o super-combinata, nu mai loc in calendarul din care coborarea si slalomul nu pot fi eliminate pentru super-urias. Cursa castigata repetat, ani la rand, de catre Hermann Maier, care daca s-ar fi ivit in schiul mondial 15 ani mai tarziu, ar fi avut prin aceasta decizie legenda ciuntita la retragere.

Amanand bocetele dupa curse moarte pentru anul in care ele vor fi disparut, sa ne bucuram mai bine alaturi de Ivica Kostelic, ultimul reprezentant activ al familiei care a inventat schiul croat, pentru triumful unei natii cu aproape un singur reprezentant in fata marilor mamuti ai sportului iubit pe acest blog.

Clasamentul etapei:

1. Ivica Kostelic (CRO) 3:40,84
2. Silvan Zurbriggen (SUI) 3:42,77
3. Romed Baumann (AUT) 3:47,51
4. Kjetil Jansrud (NOR) 3:47,59
5. Peter Fill (ITA) 3:47,92
6. Christof Innerhofer (ITA) 3:48,20
7. Adrien Theaux (FRA) 3:49,76
8. Carlo Janka (SUI) 3:49,94
9. Matteo Marsaglia (ITA) 3:51,45
10. Beat Feuz (SUI) 3:51,75
11. Ryan Semple (CAN) 3:52,04
12. Hans Olsson (SWE) 3:55,31
13. Tin Siroki (CRO) 3:59,96
14. Marc Gisin (SUI) 4:02,05