Urmatoarele victime

Joia trecuta a spus „mi s-a facut frica”. Poate li s-a mai facut si altora, dar el a fost singurul care a iesit in public la brat cu teama. Sambata a spus am invins frica. Asa o fi fost, pentru moment. Ieri la antrenamentul oficial din Chamonix Mario Scheiber a cazut rau. S-a lovit la fata, la umar, si-a pierdut cunostinta, pentru ca un pic mai tarziu sa si-o recapete. Frica pentru un schior e un indicator important. Nu are voie sa fie paralizanta, dar nu are voie sa lipseasca cu desavarsire. Poate ca a fost altceva la mijloc, cu siguranta se petrec multe accidente din cauza ghinionului sau a unei neatentii de o clipa.

In cazul lui Mario Scheiber insa, impresia mea este ca si-a pierdut busola in momentul accidentarii lui Grugger. Cea care ii spune cat de mult poate risca. Greu de zis ce a fost acum. Avea viteza foarte mare si s-a ridicat usor in picioare relaxat. Poate pentru ca testase ce dorise, poate pentru ca dorise sa incetineasca. Cert este ca n-ar fi trebuit s-o faca. Exact atunci, in clipa in care n-a mai pus presiune, un schi i s-a impotmolit usor. N-a avut nici o sansa de redresare la viteza avuta si cazatura a fost din acelasi motiv violenta.

Acum e in spital cu tripla fractura: umar, nas, pomete. Vestea buna e ca picioarele i-s intregi si n-are hemoragii nici la cap, nici in alte parti interne. Dar nu pot sa uit ca e schiorul care acum nici o saptamana spunea: „Exista viata si dincolo de schi.” Presa anunta acum ca si-a declarat deja intentia de revenire. Are 13 sau 14 podiumuri de Cupa Mondiala, fara nici o victorie. Totusi nu m-ar mira sa se retraga, desi e tanar, iar Austria isi pusese sperantele in el. Indiferent de ce decide insa: insanatosire grabnica Mario!

Vestile rele insa nu ne dau ragaz. La antrenamentul de astazi a fost randul unui tanar, canadianul Ryan Semple. Abia ce fusese anuntat ca a primit o bursa ce-i va permite sa se ocupe extensiv de schiul profesionist, ca la antrenamentul de astazi, a cazut si el tot cu o viteza uriasa. La spital investigatiile au descoperit minunea. Urmarile sunt minime. Are ligamentele lezate, dar se pot reface doar cu rabdare si nu e necesara nici o interventie chirurgicala. Sezonul e insa terminat si pentru el. Vindecare rapida, Ryan!

Si daca tot suntem la capitolul accidentari, ultimele vesti despre Hans Grugger suna asa: trezirea e mai departe in curs de desfasurare si se petrece fara complicatii. A inceput sa clipeasca din ochi, dar inca nu e in stare (din cauza medicamentelor) sa inteleaga unde este si ce s-a intamplat cu el. Nu se stie cat va mai dura pana cand se va trezi definitiv, caci medicii adapteaza procesul raspunsurilor la stimuli pe care le arata schiorul austriac.