Kostelic, super-combinata si elvetienii

Trei subiecte innodate in funda super-combinatei de duminica din Chamonix, in ciuda lipsei legaturilor dintre ele. Primul e Kostelic si ca sa ajungem la el, sa incepem cu Svindal acum doi ani. In ultimul slalom al sezonului norvegianul castiga globul mare de cristal, invingandu-l pe un Benjamin Raich doborat de ratarea din cursa pe care nu trebuia decat sa o termine, cu doua puncte. Svindal avea 1009 in total. Adunate muncit intr-un sezon intreg. Pe 1 ianuarie 2011, Ivica Kostelic era pe locul 11 in clasamentul general, pe 31 ianuarie primul la distanta atat de mare de restul incat numai daca esti chiar Ivica sau nu te pricepi deloc la schi mai poti crede ca e posibil ca altcineva sa-l intreaca. Chiar daca maine decide sa-si ia vacanta, nota bene. Numarul de puncte stranse intre cele doua capete ale primei luni a anului? 999! Cu 10 mai putine decat adunase Svindal intr-un sezon intreg castigat!

Si inca un lucru despre Kostelic. Este un patriot cum greu mai gasesti intr-un sport in care dragostea de tara nu-i vorba goala. Fiecare victorie a sa devine victoria Croatiei si a poporului croat. Dintr-o larghete sufleteasca boema. Baiatul despre a carui rezistenta se minuneaza toata lumea – nu numai ca participa la toate etapele de Cupa Mondiala, dar pentru el un antrenament cuprinde 13-14 manse, motiv pentru care de la aparitia sa in circul alb, antrenorii ii prevad sfarsitul stors de puteri in urmatorii doi ani – si-a pus tara pe harta schiului si acum trage dupa el visatorii ce spera sa-i calce pe urme. In afara de combinata, rareori mai vedem Croatia inscrisa in lista de start langa alt nume decat Kostelic. Dar duminica in Chamonix, primele doua trepte ale podiumului au fost ocupate de el si „prietenul lui cel mai bun”, Natko Zrncic-Dim, cel alaturi de care se mai aflase de doua ori pe alte podiumuri, dar niciodata pe cele mai de sus trepte. Iar daca desfasuram tot clasamentul celor ce au primit puncte mai gasim Croatia mentionata de doua ori. Si acesta, chiar daca indirect, e tot meritul unui Kostelic. Ca-i Ivica, Janica sau Ante.

Nu-i lucru intamplator ca au fortat intrarea in elita in aceasta proba usor vitregita. Prea multi schiori cu nume mari nu s-au obosit sa se mai inscrie la ea. Prea multi slalomisti ce se incumetau pe vremuri sa ia startul intr-o coborare au renuntat de data aceasta. Desi chiar si in noul format si chiar si cu o coborare la fel de serioasa ca cea speciala, ba chiar identica, asa cum a fost acum in Franta, slalomistii tot au o sansa mai mult decat coboratorii. Dovada, daca era nevoie de ea, ne-au livrat-o Kostelic si Svindal.

Doua secunde si jumatate l-a lasat norvegianul in urma pe croat in specialitatea sa, cu trei secunde avans a replicat acesta din urma la expozeul de tehnica. Acum ce-i drept, coborarea a fost „usoara”, pe cand slalomul a avut combinatii de porti „capcana” ultima venindu-i de hac uriasului Svindal. Un ac de par parcurs snur, urmat de cateva porti mult la stanga si la dreapta si foarte stranse in plat. Prea multi dintre coboratori s-au impiedicat acolo.

Caci au fost multi. Coboratorii. Tineri si avizi de rezultate bune, au incercat care mai de care sa se afirme. Italienii, una dintre putinele natii de combinatoristi traditionali (Norvegia e o alta), i-a scos pe tinerii Paris si Pangrazzi in fata veteranilor Innerhofer si Fill, cu un al cincilea nume nou regasit in primii 15. Nu sunt multi baietii acestia, in stare sa exceleze in cele doua probe de la extremele schiului alpin. Austria de exemplu, nu-l are decat pe Romed Baumann (Benjamin Raich e tehnician, afirmarea lui in combinate, desi constanta, e conjuncturala), care de data aceasta a ratat. Si asta desi baietii acestia care sunt acum cei mai buni in clasamentul general sunt cu exceptia lui Cuche schiori completi.

Dezinteresul pentru combinata are insa si o latura buna: promovarea tineretului. Iar o comparatie rapida intre combinata in format vechi din Kitz si cea in forma nou din Chamonix da rapid verdictul. Intrecerea din Kitzbühel e un dinozaur pe moarte. Cei 14 concurenti care au incheiat-o, doar 12 cu timpi suficient de buni ca sa primeasca puncte, nu pledeaza suficient de viguros fata de cei 37 din Chamonix.

Si exact combinata din Kitzbühel ne conduce la ultimul subiect. Elvetienii au niste reguli foarte stricte de calificare la Mondiale si JO. O clasare intre primii 7 in sezonul actual, sau doua intre primii 15. Si desi acum s-ar putea sa permita in mod exceptional catorva tineri sa ia startul in Garmisch in ciuda neindeplinirii criteriilor de calificare, caci cheltuiala nu-i mare si Germania nu-i departe, de obicei se tin de reguli. In Vancouver n-au avut nici o slalomista, pentru ca cea mai buna fata a lor nu reusise decat un loc 16.

Beat Feauz a terminat pe locul 10 la combinata din Kitzbühel. Mai avea un loc 13 in Wengen, un loc 12 in super-uriasul din Kitz si atat, caci accidentat usor in Lake Louise mai statuse si o luna jumate’ pe tusa. Cele doua rezultate bune anterioare nu i-au fost de prea mult folos, fiind ele in probe diferite. Dar locul 10 din Kitz a declansat discutiile. Caci in regulament mai apare un cuvintel: speciala. Etapa al carei rezultat se ia in considerare trebuie sa fie speciala. Iar combinata din Kitzbühel e combinata. Aduna timpii din coborarea speciala cu cei din slalomul special si face clasamentul. Nu-i de sine statatoare, ceea ce nu-i adusese lui Feuz calificarea. Fapt ce ne arata o alta fateta a desconsiderarii dinozaurului.

Dar elvetianul atat de talentat si atat de napastuit de multele accidentari ce l-au impiedicat pana acum sa straluceasca, a lamurit briliant situatia in Chamonix. Locul 7 in coborare (in care nici nu intra in discutie) si locul 10 in super-combi si acum are doua starturi asigurate in Garmisch.

Unde mare favorit e desigur Kostelic. Aici nu incape nici o discutie.

Clasamentul etapei:

1. Ivica Kostelic (CRO) 2:57,12
2. Natko Zrncic-Dim (CRO) 2:57,63
3. Aksel-Lund Svindal (NOR) 2:57,65
4. Kjetil Jansrud (NOR) 2:57,74
5. Silvan Zurbriggen (SUI) 2:57,75
6. Ondrej Bank (CZE) 2:57,78
7. Dominik Paris (ITA) 2:58,26
8. Paolo Pangrazzi (ITA) 2:58,52
9. Christof Innerhofer (ITA) 2:58,69
10. Beat Feuz (SUI) 2:58,79
11. Peter Fill (ITA) 2:59,08
12. Hans Olsson (SWE) 2:59,25
13. Marc Gisin (SUI) 2:59,47
14. Matteo Marsaglia (ITA) 2:59,49
15. Andreas Romar (FIN) 2:59,92
16. Philipp Schörghofer (AUT) 3:00,04
17. Thomas Mermillod-Blondin (FRA) 3:00,11
18. Lars Elton Myhre (NOR) 3:00,32
19. Joachim Puchner (AUT) 3:00,36
20. Björn Sieber (AUT) 3:00,65
21. Max Franz (AUT) 3:01,10
22. Will Brandenburg (USA) 3:01,43
23. Krystof Kryzl (CZE) 3:01,87
24. Dalibor Samsal (CRO) 3:02,07
25. Vitus Lüönd (SUI) 3:02,11
26. Ed Drake (GBR) 3:02,73
27. Guillermo Fayed (FRA) 3:03,51
28. Tin Siroki (CRO) 3:04,23
29. Benjamin Thomsen (CAN) 3:04,50
30. Hannes Reichelt (AUT) 3:05,01
Publicitate