Toata lumea care a urmarit proba pe echipe l-a vazut pe Benni Raich sucindu-si genunchiul in incercarea de a ramane pe traseu si apoi schiopatand abatut spre parcare. Investigatiile din Innsbruck, efectuate imediat dupa sosirea la spital, n-au lasat loc pentru indoiala. Ligamentele incrucisate rupte, meniscul ciobit. A fost operat in decursul dupa amiezii, urmand o perioada lunga in carje, neavand voie sa se lase pe picior timp de cateva saptamani.
El s-a alaturat unei multimi prea mari de schiori foarte buni accidentati, plaga ce anul acesta i-a afectat in mod nedrept de des pe austrieci. Si de parca n-ar fi fost destul, dupa ce si-au pierdut in decurs de o luna pretendentii la medalii Hans Grugger, Mario Scheiber, Georg Streitberger, Marcel Hirscher si acum Benjamin Raich, lor li s-a mai adaugat si medaliatul cu argint din super-urias. Hannes Reichelt s-a accidentat la un antrenament pentru proba de slalom urias. Singura lui consolare dupa ratarea celei de-a treia prezente la startul mondialelor, este ca nu va avea nevoie de operatie pentru vindecarea genunchiului.
Nici adversarii nu sunt scutiti de ghinioane. Didier Cuche a patit, tot la un antrenament pentru urias, acelasi lucru ca si anul trecut inainte de JO. Si-a rupt degetul mare de la mana. Si tot ca anul trecut, va fi prezent la start, dar cu mana in ghips. Mare handicap.
Colegul sau Carlo Janka, a primit avizul medicilor si va incerca sa-si apere titlul mondial in slalom urias. Janka nu s-a accidentat, puteti fi linistit. A fost diagnosticat insa cu o aritmie severa, posibil o sechela a virusului enigmatic ce-l napastuieste vara de vara, si va trebui sa incapa pe mainile medicilor de indata ce se va incheia sezonul pentru o mica interventie chirurgicala, menita sa-i largeasca ceva intrare sau iesire din inima. Pentru ca altfel o poate incurca. Pulsul ii ramane dupa o cursa cocotat undeva pe la 180 de batai pe minut, timp de trei sferturi de ora. Nu ma pricep la ale medicinei, va povestesc si eu ce am inteles din explicatiile date reporterilor de catre specialisti. Inteventia e atat de mica, incat poate fi efectuata ambulatoriu. Are o rata de succes de 95%, asa ca nu avem motive de ingrijorare.
Si daca tot am ajuns la operatii, sa mai zic de ultima prin care a trecut Hans Grugger. La prima, cea de multe ore, in care medicii au oprit hemoragia cerebrala, au trebuit sa-i decupeze o bucatica din craniu pentru a ajunge la materia cenusie protejata de acesta. Bucatica aceea a ramas pe dinafara, iar acum, pentru ca recuperarea merge miraculos de bine, au hotarat sa i-o lipeasca inapoi. Ceea ce au si facut, cu succes.