Romanii in prima zi la Mondiale

O mica analiza neserioasa. Nu pentru ca n-as face-o cu cea mai mare seriozitate, ci pentru ca nu i-am vazut si am ca date de intrare timpii sportivilor nostri, rezultatele lor din acest sezon, eventual cele ale concurentei directe in sezon si azi, iar la fete cate o poza din cursa. Nu-i mult, dar nici putin.

Pe vremuri calificarile la mondiale se obtineau din curse prietenesti intre vecini la fel de slabuti ca ai nostri, ce-si imbunatateau reciproc coeficientul in concursuri obscure, dar sub egida FIS. Concursurile serioase erau cele din vest, dar acolo coeficientul crestea vartos la fiecare cursa (coeficientul cel mai bun e 0) si numai cei interesati de performanta si cu ceva bani de prisos, riscau un start acolo. Intre timp situatia s-a schimbat un pic, datorita progresului masiv al Bulgariei, care colateral ii ajuta si pe ai nostri. Vecinii de la sud sunt aproape si sunt tovarasi vechi de concurs, oferind cea mai la indemana destinatie atunci cand banii ies cu taraita din punga. Ceea ce e cazul la noi.

In plus, bulgarii au dezvoltat in anii din urma nu numai statiunea Bansko, ci si sistemul de performanta, avand acum o baza de selectie atat de larga, ca ne bufneste plansul cand o comparam cu a noastra. Multi fiind, s-a ridicat usor si nivelul, chiar daca e inca departe de cel al schiorilor din tarile cu traditie. Dar au oameni care merg regulat in Cupa Europei si punctele facute acolo nu sunt trisate, asezand stacheta pentru ai nostri la nivelul corect.

Si la fete si la baieti, unul a ales Bulgaria pentru stagiul din ianuarie, al doilea vestul. Pentru toti patru, slalomul urias, la care au concurat astazi, e proba mai slaba.

Sandra Narea, campioana nationala la slalom, a ales sa concureze in Germania, Italia si Austria. In cursele de nivel Citizen, mai slabe, a scos punctaje mai bune. Dar nu la fel de relevante. In cele FIS, nivelul ei a fost undeva in jurul a 80 de puncte. Slab fata de ce a reusit acum cativa ani si fata de cel cu care figureaza in scriptele federatiei. Dar reflectand corect valoarea actuala. Cum nici una din adversare nu a fost prezenta astazi pe partie, e greu de estimat cum a schiat intr-o competitie de anvergura fata de una de rutina. Ce stim sigur e ca a fost mai buna cu doar 13 sutimi decat Iulia Craciun. Pe vremuri o depasea net. Iar ultima calificata in mansa a doua a uriasului de astazi, cu un timp superior cam cu doua secunde, a acumulat 86 de puncte. Sandra ar fi batut astazi spre 100. Prea mult.

Daca ne uitam in poza, vedem si de ce. Pozitia dreapta, cu genunchii doar usor indoiti, mainile aflate in lateral spate, indica defensiva. Aparandu-te de partie, nu poti scoate cel mai bun rezultat al tau. Mi-ar fi placut ca Sandra sa fie suficient de ambitioasa ca sa-l forteze. Poate in slalom.

Iulia Craciun a concurat in Bulgaria, unde a reusit doua rezultate acceptabile. Nu ma refer la pozitii, alea au fost foarte bune. Ci la timpi si la punctaj. O data a castigat, in ziua urmatoarea a fost a doua. Adversara principala: Maria Kirkova, mult mai bine clasata la FIS. Astazi bulgaroaica s-a calificat in mansa secunda si a incheiat pe 51. O diferenta de 20 de locuri si 3 secunde. Tradand si la Iulia, o evolutie sub posibilitati. Dar daca ne uitam in poza, vedem ca a fost prinsa in flagrant de derapaj. Poate de aceea si pare mai activa, reactia la eroare e de redresare si cere actiune. Nu stim cum a schiat in rest, poate a gresit si Sandra, poate a mers pasiv si Iulia, dar daca e sa le aleg dupa poze, o aleg pe cea de-a doua, chiar asa cu un timp mai slab cu 13 sutimi.

In prima mansa, fetele noastre au terminat pe 69, respectiv 70. Cum sase concurente n-au mai terminat mansa secunda si regulamentul FIS e suficient de ciudat ca sa permita asa ceva, la final ele au mai avansat sase pozitii, in documentele oficiale figurand ca clasate pe 63 si 64 in proba de astazi.

Ioan-Gabriel Nan a facut in acest an toate punctele FIS la bulgari. Doua clasari pe locul 3, in urma castigatorului calificarilor de astazi si a altui adversar direct. In Bulgaria intarzierea a fost intre jumatate de secunda si una si jumatate. Astazi a ramas cam la o secunda si jumatate in spatele lui Nicola Chongarov in fiecare dintre manse. Punctajul FIS e acelasi, in jurul de 45 si e exact la mijloc intre punctajul avut in penultima lista si cel al listei curente. Ce ne spun toate aceste lucruri? Ca a schiat la nivelul lui, dar ca poate un pic mai mult, chiar si fara sa se antreneze suplimentar.

Alexandru Barbu, campionul national la slalom urias daca tin bine minte, a fost unul dintre putinii, daca nu chiar singurul cu timp mai bun in a doua mansa decat in prima, cand aparent traseul a fost mai lent. Concursurile alese au fost toate in Italia sau imprejurimi, se pare ca are un contact acolo, curse dure, care nu-l ajuta la moral, clasarile fiind in fiecare cursa FIS joase. Remontarea increderii a venit din curse de categorie Citizen, care ca si in cazul Sandrei Narea, i-au scazut frumusel si coeficientul.

Dupa ce a incheiat prima mansa pe 38, a avut un inceput foarte bun in cea de-a doua (al patrulea timp intermediar!!!!!), urmat de o cadere in normalitate. Per total rezultatul l-a saltat sase pozitii. In ambele manse a avut timpi considerabil mai slabi decat cei ai lui Nan si desi coeficientul scos astazi a fost fata de celalalte din acest sezon mai slab numai decat cele din cursele Citizen, e mult peste cel cu care figureaza la FIS (adica mult mai slab). Jumatatea aceea de mansa excelenta probabil ca ii arata potentialul actual. Nu stiu din ce cauza insa, nu si-l atinge.

Spusesem in comentariul direct ca 50 de locuri pentru cursa de maine sunt acordate in urma calificarilor. Nu insa asa cum ma asteptam eu. In urma rezultatelor de azi au primit drept de participare doar primii 25. Restul de 25 de locuri au fost acordate unor tari fara schiori calificati, dar aflate undeva suficient de sus in clasamentul pe natiuni de la federatie. Asa ca din pacate, Alexandru Barbu nu ne va reprezenta maine. Doar Ioan-Gabriel Nan o va face. Astazi  a terminat pe locul 23 (si-a imbunatatit si el pozitia primei manse), maine va avea numarul 70 la start. Bafta!