Cand vezi cati schiori buni au trebuit sa-si ia adio de la startul de astazi (Raich, Hirscher, Reichelt) si cati merg handicapati, incepi sa te intrebi pentru cine pregatesc astrele covorul rosu. Primul gand ar fi la Ted Ligety. A avut un start fantastic de sezon, dar ultima etapa de Cupa Mondiala l-au aratat destul de stors. Insa e american, americanii se nasc cu puterea de a da totul atunci cand conteaza, iar astazi conteaza mai mult decat oricand. Mai sunt francezii. Cyprien Richard si Thomas Fanara, aflati deja o data impreuna pe podium in acest an. Mai sunt norvegienii. Aksel Lund Svindal si Kjetil Jansrud. La fel de capabili sa castige un concurs pe medalii, ca orice american. Desi pare greu de crezut, mai sunt si austriecii. Cu trei eliminati de accidentari, au ramas cu doua sperante la medalii. Philipp Schörghofer si Romed Baumann. Ar mai fi si ceva italieni. Dar nu ar mai fi elvetieni. Si Carlo Janka, cu o afectiune ce-i restrange capacitatea de efort, si Didier Cuche, cu mana in ghips dupa ce si-a fracturat degetul mare, pornesc cu handicap. Daca insa ajung la medalii in ciuda pronosticurilor ce-i scot din calcule, le voi inalta o oda.
Ne vedem la 11:00, atunci cand incepe, de data aceasta fara amanari.
1. Ted Ligety (USA) e jos, mi-a parut ca nu a transferat viteza de pe abrupt in partea finala. A avut si cateva viraje in care a scos multa zapada de pe partie. Ori a schiar prea brutal, ori partia sufera deja.
2. Aksel-Lund Svindal (NOR) sus categoric mai rapid. Jos are un viraj in care trebuie sa contreze puternic ca sa nu fie tras in afara si mai pierde din avansul mare, dar ramane cu un sfert de secunda mai bun decat Ligety.
3. Cyprien Richard (FRA) nu se poate tine de cei doi. Locul 3.
4. Carlo Janka (SUI) in ultimii doi ani, cand s-a dat aurul s-a bagat in fata si l-a luat. E mai bun doar pe mijloc, acolo unde a gresit Svindal. Acolo straluceste, mai ales ca e o portiune unde se merge orbeste, fara sa vezi unde vin portile. Pe final nu-l tin fortele ca sa-l atace pe Svindal. Locul 3.
5. Philipp Schörghofer (AUT) frumos. Inceputul e la fel de bun ca al lui Svindal. Mijlocul e ca al lui Janka. Ideal. Pe final insa nu conserva la fel de multa viteza cu reusise norvegianul si pierde avantajul, incheind pe 2, la 5 sutimi in spatele lui Aksel. Ne asteapta o mansa secunda palpitanta.
6. Kjetil Jansrud (NOR) intrarea in „caderea libera” e riscanta si ca si Svindal pierde acolo, fara sa aiba restul parcursului la fel de bun. Ultimul loc.
7. Massimiliano Blardone (ITA) derapeaza rau de tot in „caderea libera”, pasaj pe care-l rateaza complet si e la peste o secunda in urma lui Jansrud.
8. Gauthier de Tessieres (FRA) are probleme uriase pe abrupt, nu face decat sa reduca dezastrul cu restul cursei si prinde locul 6.
9. Ivica Kostelic (CRO) incepe foarte prost, prinde tarziu ritmul, nici pe mijloc nu se impaca prea bine cu partia, dar se incapataneaza s-o supuna si pana la urma reuseste. Locul 3, doua sutimi mai rapid decat Ligety. Inainte de cursa a declarat ca da, o medalie e posibila, chiar daca nu poate castiga.
10. Manfred Mölgg (ITA) foarte cuminte. Sus nu-l costa prea mult, dar apoi intarzierea se umfla vazand cu ochii. Locul 9.
11. Didier Cuche (SUI) e incredibil. Cu mana stanga in ghips, schiaza fara greseala, pe o linie perfecta. Nu-i ajunge pentru primele patru locuri, dar il prinde pe al 5-lea.
12. Davide Simoncelli (ITA) derapeaza prea mult la intrarea pe abrupt pentru o clasare buna. Locul 11.
13. Romed Baumann (AUT) sus prea cuminte, pe mijloc si pe final cate o greseala scumpa si gata cursa. Locul 11.
14. Thomas Fanara (FRA) cascador. E aruncat cat colo la un viraj peste un damb, schimba directia din aer si continua de parca nu s-ar fi intamplat nimic. Timpul insa s-a dus. Locul 10.
15. Marc Berthod (SUI) greseste intr-un loc nefericit, in platul dinaintea „caderii libere”, pierde viteza si odata cu ea si timpul. Locul 14.
16. Bode Miller (USA) cursa aproape la fel de nebuna ca cea din super-urias. Incepe fantastic, dar apoi greseste unde gresise si Berthod si desi fusese mai rapid ca Svindal imediat e trimis la peste o secunda in spate. Lupta mai departe, insa mai sus de locul 14 nu poate urca.
17. Ondrej Bank (CZE) probleme in abrupt si locul 12.
18. Sandro Viletta (SUI) locul 13.
19. Truls Uve Carlsen (NOR) locul 16.
20. Matts Olsson (SWE) intra sarind pe abrupt, unde se descurca surprinzator de bine pentru salbaticia cu care a ajuns acolo. Locul 16.
21. Felix Neureuther (GER) doar ultimul loc, dupa ce la finalul abruptului e cat pe ce sa rateze o poarta. O prinde, dar nu mai are pic de viteza pentru ultimul pasaj. Noroc ca se califica 60 de schiori, altfel nu ar mai prinde mansa a doua.
22. Leif Kristian Haugen (NOR) merge binisor si termina undeva la mijloc. Mai precis pe locul 13.
23. Stephan Görgl (AUT) optic mai bun decat locul 19 pe care incheie. A avut o dezechilibrare in plat, probabil ea l-a costat atat de mult.
24. Thomas Frey (FRA) pe abrupt sunt de acum foarte multe valuri si francezul le prinde pe toate sub picioare. Nu se lasa impresionat si coboara frumos, il costa insa putere pentru final, unde pierde mult. Locul 17.
25. Markus Sandell (FIN) greseste pe abrupt, dar restrange pierderea de timp. Locul 15.
26. Kalle Palander (FIN) greseste inca din platul de dinainte de „caderea libera”. Locul 26.
27. Fritz Dopfer (GER) face cursa vietii lui si termina pe un neasteptat loc 13.
28. Giovanni Borsotti (ITA) locul 27.
29. Tommy Ford (USA) foarte salbatic, americanii au asa stil, locul 25.
30. Björn Sieber (AUT) e inlocuitorul lui Reichelt. Sus merge binisor, jos pierde prea mult timp, fara sa greseasca evident. Locul 22.
31. Warner Nickerson (USA) locul 30.
32. Justin Murisier (SUI) locul 23, dar nu i-am vazut decat finalul, intervalele de start sunt acum ata de scurte incat pe traseu sunt cate doi schiori.
33. Mirko Deflorian (MDA) locul 31.
34. Krystof Kryzl (CZE) locul 28.
35. Samu Torsti (FIN) locul 27.
36. Andreas Romar (FIN) locul 26.
37. Stefan Luitz (GER) schiaza fara compromisuri, de parca i-ar depinde viata de asta. Si locul 17! Senzational. Asa i-as vrea si pe romanii nostri. Dar atunci am trai in Germania. 🙂
38. Matic Skube (SLO) locul 26.
39. Stepan Zuev (RUS) la intrarea pe abrupt se sperie de cum derapeaza. Si renunta, desi nu mi s-a parut ca ar fi ratat vreo poarta.
40. Benjamin Griffin (NZE) acum incep abandonurile. Ieri s-a schiat pe alta partie. Asta e prea dificila pentru cei neobisnuiti cu aerul Cupei Mondiale.
Asteptam acum cursa lui Nan. Nu stiu daca il voi prinde live. Are nevoie de o clasare intre primii 60 ca sa fie prezent si in mansa a doua. Daca el nu poate asta, atunci nici un roman nu poate. In general vorbind, astazi e singurul roman.
Hmm. Orfii s-au oprit dupa concurentul cu numarul 63. 😦
70. Ioan-Gabriel Nan (ROU) e la start. Haide Neala! Cei doi australieni porniti inainte au abandonat. El pare sa intarzie la start. Poate trebuie aranjata o poarta. A pornit. La primul timp intermediar e pe 47. Apoi insa rateaza. Probabil pe abrupt. Asta e.
Aksel Lund Svindal e pentru a treia oara in fruntea clasamentului in Garmisch, dupa cele doua manse ale super-combinatei. Il urmeaza Philipp Schörghofer, castigatorul ultimului urias de Cupa Mondiala si Ivica Kostelic, medaliatul cu bronz din super-urias. Distantele insa sunt foarte mici si acest clasament intermediar poate fi dat cu usurinta peste cap in mansa secunda.
Rezultatele de la Campionatele Mondiale conteaza in clasamentul Cupei Mondiale?
Nu.Sunt intreceri diferite. De aceea a si renuntat Kostelic sa mai ia startul in combinata de luni.
Well, să ţinem cu Austria! Go Philipp, go!
Deprimant!
Banuiesc ca Florin Pelin este seful delegatiei oficiale la Garmisch Partenkirchen. Si pentru asta nu poate comenta pe Eurosport evenimentul.
Si atunci ne-a fost livrat acest rookie, pre numele sau Alex Poponeci. De cand a inceput acest sezon de Cupa Mondiala am renuntat sa abordez unul din termenii binomului audio-vizual, si anume suportul audio. Si asta din cauza comentariilor inepte, lipsite de imaginatie, totalei incrancenari de a stalci orice nume propriu indiferent de origina sa, fluentei in platitidini, stilului emfatic de a fece comentarii personale in ciuda evidentelor de cronometru si chiar de imagine.
Daca Eurosport, nu neparat echipa International, ci echipa utilizatoare a franchizei cu acelasi nume din Romania, ii tolereaza pe cei doi, e treaba lor. Exista n-spe sute de oameni cu mult mai dotati decat celebrul cuplu poponeci/pelin, oameni cara chiar iubesc schiul si au suficient de mult bun simt incat sa evita caderile in ridicol ale celor amntionati. Chiar ca uneori il regret pe Radu Savin.
Problema comentariilor avizate este, se pare, una perena in audio/vizualul romanesc. Sunt si amator/mare consumator de rugby, am si un blog dedicat, si, evident, urmaresc cam tot ce misca prin Europa si prin Sud in acest sport. Comentatorii romani de rugby se impart in doua categorii: cei dotati si inspirati, gen Bogdan Cosmescu (care nu a jucat semnificativ la viata lui, dar care comenteaza in egala masura si football si , chiar, schi) sau Radu Constantin (fiul marelui antrenor Mao, care a si jucat o vreeme)si, in rest, numai neaveniti de tipul pelin/poppeneci: Dragos Bocanaciu sau Cristian Spanu. Carora le aplic acelasi tratament, inchid sunetul, atunci cand „presteaza live” sau recorded.
Oare nu mai avem oameni care, fara sa se prevaleze de calitatea de „jurnalisti” de sport, pot sa ne asigure un minim de confort mental atunci cand ne rupem din timpul profesional ca sa urmarim evenimente sportive de calibru?
Cazul pelin/poponeci este oare unul didactic pentru ceea ce se intampla pe la noi prin MioritzaLand in privinta cometariilor la marile evenimente sportive? Ma uit cu mare admiratie la snooker, unde cuplul Ancuta-Bontea resesc sa reziste de atatita ani fara se enerveze atat de multi spectatori. Ma mai gandesc la cuplul Banciu- Naum in spumoasele lor relatari ale tururilor Fratei sau Spaniei. Deci se poate. Si tine de calitatea oamenilor cu pricina si nu neaparat de baza din care selectezi comentatorii.
Personal ma declar inapetent de a mai urmari schi Eurosport (am incercat si varianta live cu TVR si mi-au cazut plombele) atata vreme cat alexpoponegi si floripesin vor mai glasui in timpanul nostru.
– nu stiu, asta nu consider ca e atat de dureros la nivel national! (faptul ca va deranjeaza pe dvs. cum comenteaza..) mai dureros este insa faptul ca la noi nu exista ORF, daca vreti sunet in original…! cate televiziuni din romania cuprind in gama lor de programe si ORF-ul? ca poate nu stiu eu…! deci daca nu e ORF in romania, pot spune ca nu e nimik. As fi dorit sa urmariti de ex. etapa de nightrace de la Flachau, sau coborarea de la Kitzbuhel pe ORF…daca o veti face vreodata, v-as ruga sa-mi lasati un mesaj…
Atunci nu mai urmari.
nu e chiar asa rau cometariul,e decent
– ce tot vorbesti acolo de romanult nostru Nan? pai o iresponsabilitate mai mare din partea antrenorului roman nu am mai intalnit! sunt instructor de ski la scoala Herman Maier Flachau si stiu ce vorbesc! ce cauta romanul cu acel echipament pe partie? de ce nu schiaza pe atomic in primul rand? de aici incepe problema! antrenorul romaniei a declarat anul trecut la Vancouver ca partia pregatita de acolo este usoara..! e tampit? o partie olimpica e usoara? atentie, pana nu schimbati acest antrenor care viseaza, nu vom avea rezultate la mondialele de schi alpin! e iresponsabil fata de ce vorbeste! la fel a spus si de Garmisch intr-un interviu..! pacat de baietii romani ca nu beneficiaza de o pregatire bazata pe un antrenor care sa aiba o conditie psihica completa si perfecta, care sa transmita sportivului ceea ce trebuie si nu invers..! asta e rezultatul: romanii nu ajung pana jos…sau abandon, rusine sa le fie antrenorilor, care nu stiu sa echipeze in primul rand cum trebuie, apoi sunt lipsiti de responsabilitate si exercitiu fizic si psihic! aduceti-l pe NAN aici in austria sa il pregatesc eu pe partia Herminatorului, pe durata sezonului sa vedeti cum se schimba lucrurile….! pacat de roamania….!!!!
pt danx
cum pot lua legatura cu dvs?
am un baiat de 14 ani care face schi de performanta si vreau sa-l antrenez la dvs
andrei popescu
Voi incerca sa intru in legatura cu comentatorul, s-ai semnalez greselile si poate invata. A fost schior de performanta, schi cunoaste. Si e foarte tanar.
mike
E decent, dar usor ignorant.
danx
Nu am inteles ce te-a deranjat la cele scrise despre Nan.
Sunt de acord ca nu avem antrenori in Romania. Cred ca toata lumea, inclusiv majoritatea schiorilor antrenati in scripte de Florin Cristea, il considera pe acesta antrenor slab.
Pe langa lipse de antrenori insa, mai avem si o lipsa de fonduri. Federatia nu considera de datoria ei sa faca rost de sponsorizari, nici macar pentru lotul national. Pentru sportivi e dificil sa le faca pe toate. Dar poate ca oferta ta e avantajoasa. Cat l-ar costa pe Nan sa-l antrenezi in Flachau?
– in primul rand Nan trebuie adus aici la Flachau-Altenmarkt la fabrica ATOMIC, ca sa vada si el cat de mult inseamna echipamentul, si imbracat din cap pana in picioare in atomic , incepand de la schiuri: ATOMIC RACE SL (FIS), pt ca observ ca asta e specialitatea la care participa.. si clapari atomic (FIS) model TI flex 130. Sunt foarte multe de povestit cand e vorba de o pregatire FIS, insa ma gandesc cum sa facem si va spun ce se poate face pt el, asta din interesul pe care il am personal fata de schiul alpin romanesc; tin la schiorii romani si imi doresc clasare de luat in seama in welt cup! o sa vorbesc cu omul care face cea mai buna preparare de clapar la interior, sa vedem poate il rezolva (ca si pe Benni Raich). De aici se pleaca, de la lucruri considerate marunte de unii, insa de fapt e parte din esential. Daca vine sa faca pregatire aici pe cand da prima zapada e foarte bine, si va putea veni, ma voi interesa sa vad cum rezolv cu partea de cazare, undeva la 450 euro/luna cu mic dejun inclus; restul nu o sa coste mult daca da o mana de ajutor scolii, portile si uneltele le am eu, iar avizele pentru pregatire proprie le pot obtine fara probleme.. deasemenea skipass-ul all season il poate primi cadou din partea mea daca se poarta frumos si observ ca vrea sa faca ceva pt el si pt schiul romanesc…
Mie mi se pare jenant comentariul anterior, precum si majoritatea comentariilor venite de la acest danx. Mi se pare ca individul asta si-a gasit sa puna de-o afacere personala incepand de la bloggul asta . Numai pt faptul ca unii au plecat capsunari , si locuiesc in anumite locuri nu inseamna ca trebuie bagati in seama daca vorbesc aberatii. Cine-i personajul asta? Mi-a stricat buna dispozitie
mike
Nu pune la suflet. La urma urmei comentariul e cartea de vizita a autorului. Nu cred ca urmareste nici o afacere. Doar gura de el. Pana acum a comentat doar de la ip-uri romanesti.
pt pinguilde
va rog daca puteti sa-mi faceti legatura cu danx
Daniela
Trimit mail pe adresa comentariului.
Buna ziua, pinguilde!
V-am trimis cu reply, un mail, ca raspuns la ceea ce mi-ati scris, nu stiu insa daca a ajuns la dvs…
Daniela
cele mai proaste schiuri pe care m-am dat pana acum au fost ATOMIC RACE GS model 2010. foarte bune in curbe insa pe drum drept la viteza nu mai mare de 70 km/h nu reuseam sa le tin drepte. le-am schimbat imediat cu niste Stockli tot de GS care mi s-au parut incredibilie. asta apropo de skiurile atomic.
Daniela
A ajuns, dar dureaza un pic raspunsul. Sorry.