Imperiul contraataca

Bulgarii nu au numai investitori cu cap, oameni de schi in stare sa mute muntii, ci si meteorologi la fel de competenti ca cel mai sigur oracol. Au zis ca duminica va fi vreme perfecta si intr-adevar. N-a mai ramas petec de ceata pe partie, nici macar la ora matinala la care a inceput slalomul. Soare pe cer nu e insa sinonim cu vizibilitate perfecta, dimpotriva. Stralucind atat de tare, la umbra totul a fost mai intunericos si nu s-a vazut mai nimic pe partia umbrita de padure si poate si de vreun pisc rebel, aflat in calea razelor.

Deoarece cine s-a inscris azi la start, s-a anuntat ca slalomist de clasa, traseul a fost mult mai rapid decat ieri, schiorii trebuind sa tina ritmul intr-un tempo mai ridicat, ce a scazut timpul final cu 5 secunde. Apropo de start, m-as fi asteptat sa vad romani pe lista de concurs. N-a fost nici macar unul, desi aceasta ar fi fost cursa cea mai buna de tras aer elitist in piept. Pacat.

Ieri Grange a fost cel mai rapid, desi n-a mers curat. Nu stiu ce-i impleticeste alunecarea, azi in prima mansa a ramas o data putin pe spate. Ieri Grange n-a avut adversar in ciuda erorii. Astazi insa, cu toata floarea tehnicimii in concurs, n-a fost iertat, desi n-a gresit la fel de grav. Nu numai Felix Neureuther e eliberat. Ci si austriecii, ce au avut la inceput de sezon prea multi baieti buni, pentru prea putine locuri la campionatele mondiale. Posibil ca stresul locului neasigurat sa ii fi timorat. De acum au mai bine de un an in fata, fara calificari, fara presiunea locurilor pe podium ce lipsesc din palmaresul curent. Asa ca au schiat in joaca, aproape fluierand, distantandu-se nepasatori de concurenta.

Grange a fost coborat pana la urma de adversari pana pe  locul 7, situatie inacceptabila pentru un campion mondial. Mai ales in conditiile din Bansko. Andre Myhrer, suedezul ce a mers constant bine in acest sezon, Cristian Deville, italianul intr-o crestere de forma atat de evidenta incat a patruns in grupa de elita sau Michael Janyk, canadianul sprintar ce isi gaseste forma pe final de sezon, sunt adversari recunoscuti de buni, nu-i o rusine sa ti-o ia un pic inainte.

Dar cine e Stefano Gross? Nimeni nu stie. Trebuie cautat in arhive pentru a descoperi ca a scos un rezultat de top 15 in Zagreb, dar in rest a adunat mai mult firimituri de puncte ocazionale, lasate de altii dupa cate o boacana intr-una din manse. Si totusi astazi dimineata, pornit cu numarul 42, italianul a mers atat de bine, incat si-a depasit toti coechipierii, si pe Grange pe deasupra. Performanta extraordinara, cu care Gross se poate lauda linistit, Grange insa nu.

Gross n-a fost singurul outsider ce s-a impus pe zapada iernatica. In Bansko de dimineata a plouat cu surprize si a presarat o puzderie de schiori necunoscuti intre cei experimentati in lista calificatilor pentru mansa a doua, a carei cronica o gasiti sub clasament.

Clasamentul primei manse:

1. Mario Matt (AUT) 54,21
2. Reinfried Herbst (AUT) 54,33
3. Andre Myhrer (SWE) 54,60
4. Michael Janyk (CAN) 54,64
5. Stefano Gross (ITA) 54,77
6. Cristian Deville (ITA) 54,84
7. Jean-Baptiste Grange (FRA) 54,89
8. Markus Vogel (SUI) 54,95
9. Manfred Pranger (AUT) 55,00
10. Axel Bäck (SWE) 55,10
10. Felix Neureuther (GER) 55,10
12. Julien Cousineau (CAN) 55,12
13. Jens Byggmark (SWE) 55,23
14. Giuliano Razzoli (ITA) 55,24
15. Fritz Dopfer (GER) 55,39
16. Nolan Kasper (USA) 55,42
17. Mattias Hargin (SWE) 55,48
18. Steve Missillier (FRA) 55,80
19. Ted Ligety (USA) 55,90
20. Marc Gini (SUI) 55,92
21. Naoki Yuasa (JPN) 55,96
22. Manfred Mölgg (ITA) 55,97
23. Maxime Tissot (FRA) 56,00
24. Matic Skube (SLO) 56,11
25. Thomas Mermillod-Blondin (FRA) 56,24
26. Lars Elton Myhre (NOR) 56,27
27. Patrick Biggs (CAN) 56,31
28. Marc Digruber (AUT) 56,43
29. David Chodounsky (USA) 56,50
29. Justin Murisier (SUI) 56,50

Mansa a doua a avut acelasi public entuziast ca si prima, desi bulgarii nu s-au calificat. Public care in prima mansa a creat o atmosfera frumoasa pana hat, la numere de start incepand cu 7. De obicei, dupa primii 30 de schiori, spectatorii se imprastie si restul lumii trece linia de sosire sub privirile dezolante ale tribunelor goale. Cu bulgarii la start printre ultimii, in Bansko toata lumea a ramas de fata pana la sfarsit, asteptandu-si favoritii si incurajand si aplaudand pe toata lumea.

Si au venit mai apoi si la mansa a doua, desi pauza dintre ele a fost mai mare decat este de obicei la Cupa Mondiala. Au sunat din trompete, au cantat, s-au simtit bine si i-au facut si pe concurenti sa se simta la fel.

Cel mai rapid in a doua mansa, tot pe un traseu rapid a fost Steve Missillier. I-as inalta o osana, dar nu l-am vazut. Francezul fusese al 18-lea dupa prima mansa si a cazut victima mondialelor de schi nordic. Transmisia directa a inceput doar odata cu al 15-lea concurent. Am prins batalia pentru podium. Pe care am comentat-o in soapta pentru tovarasul de schi.

Felix Neureuther i-a atras atentia indreptata pana atunci spre cafeaua din fata. Neamtul s-a agitat ca nimeni inainte de el si l-a trimis pe Missillier pe locul 2. Uite ce frumos si cu bustul neclintit schiaza asta, mi-a atras companionul atentia la Manfred Pranger. Asta da, a zis el. Da, numai ca baietii astia nu primesc puncte pe estetica, ci pe viteza, i-am raspuns eu. Iar Neureuther, asa agitat, a fost mai rapid.

Abia l-am asteptat pe Grange, sa i-l arat, convinsa ca-l va impresiona. Francezul e chic in stil, nu se poate sa nu-i gadile ochiul. Dar Jean-Baptiste a tinut sa ma contrazica. A mers dezordonat, cu multe dezechilibrari, ce nu l-au franat totusi. Schiurile s-au dus inainte, trupul a venit si el cumva dupa aia. Al doilea timp al mansei, cat ar fi fost fara greseli?

Deville si Gross n-au mai impresionat, Janyk ne-a placut amandurora, cum a sarit el printre porti, ca un caprior primavara. Chiar daca nu i-a intrecut nici pe Grange, nici pe Neureuther. Myhrer a calcat o poarta si apoi au venit austriecii. Lingurile si furculitele au ramas in aer, ochii din cabana s-au atintit toti asupra ecranului si hai Reini! Le fel de bun si de sigur ca in sezonul ce i-a adus globul de cristal al slalomului, Herbst a smuls un oftat satisfacut audientei.

Sus nu mai ramasese decat Mario Matt. Cel care a avut in sezonul asta si un numar de start peste 40, daca imi aduc bine aminte. Care nu mai castigase din martie 2009, de la cursele din Aare. Dar chiar daca are vai adanci in cariera, piscurile inalte nu lipsesc si astazi tocmai a ajuns pe unul dintre ele. N-a schimbat nimic la stil. Tot usor lasat pe spate merge, pozitie care ii accelereaza fantastic schiurile, dar ii si lasa mai putin control asupra lor. Pe care nu-l pierde totusi decat fie dintr-o neatentie, fie cand isi pierde increderea in el. Acum increderea e la cote maxime si a schiat fara greseala. S-ar fi putut mai repede, e drept, dar la ce bun? Victoria e victorie si daca e obtinuta cu un avans de patru zecimi si cu patru sutimi.

Daca e cineva intrigat de cum a pierdut sapte zecimi in pasajul final fara sa fi gresit si fara sa fi slabit vizibil ritmul, explicatia ar putea fi balcanica. Orfii au insinuat cu superioritatea involuntara, dar totusi aroganta, a celor veniti dintr-o tara unde toate merg aproape fara pana, ca timpii intermediari nu au fost masurati automat, ci ca la fiecare punct a stat un nene cu ceasul in mana, care cand a trecut schiorul prin fata lui a facut clic pe buton. Ipoteza nu neaparat fantezista. Si care ar explica pertinent exuberanta variatiilor timpilor intermediari.

Clasamentul etapei:

1. Mario Matt (AUT) 1:50,35
2. Reinfried Herbst (AUT) 1:50,39
3. Jean-Baptiste Grange (FRA) 1:50,18
4. Felix Neureuther (GER) 1:51,35
5. Michael Janyk (CAN) 1:51,42
6. Steve Missillier (FRA) 1:51,50
7. Manfred Pranger (AUT) 1:51,58
8. Jens Byggmark (SWE) 1:51,62
9. Cristian Deville (ITA) 1:51,73
10. Nolan Kasper (USA) 1:51,99
11. Markus Vogel (SUI) 1:51,03
12. Stefano Gross (ITA) 1:52,07
13. Manfred Mölgg (ITA) 1:52,09
14. Marc Gini (SUI) 1:52,11
15. Giuliano Razzoli (ITA) 1:52,33
16. Fritz Dopfer (GER) 1:52,37
17. Ted Ligety (USA) 1:52,59
18. Mattias Hargin (SWE) 1:52,60
19. Matic Skube (SLO) 1:52,63
20. Thomas Mermillod-Blondin (FRA) 1:52,63
20. Maxime Tissot (FRA) 1:52,63
22. Patrick Biggs (CAN) 1:52,73
23. Marc Digruber (AUT) 1:53,08
24. Naoki Yuasa (JPN) 2:03,46
Publicitate

2 păreri la “Imperiul contraataca

  1. Draga Pin, da-mi voie sa te corectez. Meteograma miraculoasa nu este
    bulgareasca. Am urcat-o pe Facebook. Revin cu amanunte dupa ce ne
    intoarcem din Bansko. Asta nu stirbeste cu nimic din meritele
    gazdelor. Dl. Gunther Hujara spunea ca Bansko a devenit un standard
    pentru alti organizatori.
    Si inca ceva …
    Numele lui Gross nu iti suna cunoscut? In mansa I a mers pur si simplu
    bine. Nu a fost zapada diferita sau vizibilitate mai buna.

  2. Radu, cu cea mai mare placere. Faina meteograma pozata. Parca niciodata nu s-a potrivit prognoza asa perfect pe ce s-a intamplat dupa aceea. 🙂

    Sunt sigura ca bulgarii s-au straduit sa fie la inaltime si sunt sigura ca Hujara ar fi avut cuvinte frumoase chiar daca ar fi fost un esec total. 😉 E un diplomat pana la urma, altfel n-ar fi ajuns in pozitia respectiva.

    De Gross nici n-am zis altceva. Am fost si eu impresionata.

Comentariile nu sunt permise.