Slalomul masculin din Kranska Gora – prima mansa LIVE

Penultimul slalom din acest sezon. Incet, incet, toate disciplinele se apropie de alegerea campionului. Greu de crezut ca la slalom aceasta se va intampla inainte de finalele de peste doua saptamani. Caci Ivica Kostelic, miracolul lunii ianuarie, fie a obosit dupa solicitarea uriasa din prima luna a anului, fie s-a speriat de posibilitatea implinirii unui vis major atat de mult, incat nu mai indrazneste sa riste. Totusi daca vrea globul mic de cristal va trebui sa riste, caci Jean-Baptiste Grange atat asteapta. Sa scada croatul ritmul.

Teoretic astazi e avantajat Ivica. In prima mansa traseul a fost montat de Ante Kostelic, tatal lui. Dificultatea principala e vizibilitatea. E senin, lumina deasupra padurii este orbitoare, contrastul cu umbra insa ascunde toate detaliile la nivelul zapezii. Si toata partea inferioara a partiei se afla in umbra.

1. Andre Myhrer (SWE) ajunge jos fara probleme. E un ac de par la schimbarea de soare-umbra, unde schiorul cu camera s-a incurcat in porti, Myhrer n-a avut probleme.

Traseul e complet neritmic, avand portile asezate la toate distantele posibile intre cea mai mica si cea mai mare permise de regulament.

2. Jean-Baptiste Grange (FRA) se dezechilibreaza dupa un viraj lung urmat de cateva foarte, foarte scurte. E posibil sa fi calcat o poarta. La reluare n-a fost clar, imaginea fiind mascata de un nor de zapada scurmata de schiuri. In portiunea de jos are din nou probleme. Intarzie jumatate de secunda.

3. Reinfried Herbst (AUT) nici el nu scapa de probleme si locul 3.

Orfii spun ca cei din studio au analizat imaginile de la Grange si a calcat intr-adevar o poarta.

4. Mario Matt (AUT) schiaza foarte frumos, controlat, dar rapid. La acul de par e un pic debusolat, dar il trece din directia mai rapida. Ultimul timp intermediar e pe verde, pe panta finala pierde timp si se claseaza pe 2.

5. Mattias Hargin (SWE) nici el nu se plictiseste pe traseul variat. Pierde o secunda si deocamdata e ultimul.

6. Manfred Mölgg (ITA) cate putin mai iute decat Myhrer pe fiecare din primele doua treimi, desi pare si el surprins de cat de mult difera lungimea virajelor succesive. Pe abruptul final din umbra pastreaza o sutime din cele 17 avute in fata la ultimul timp intermediar.

7. Ivica Kostelic (CRO) nici el nu se simte confortabil pe traseului tatalui sau. Schiaza tactic. Locul 6 (Grange e inca inclus in clasamentul oficial, nu stiu cand va fi eliminat, s-ar putea sa nu observ).

8. Giuliano Razzoli (ITA) nici el nu stie cum sa treaca acul de par, il traverseaza invers, dar cu siguranta subminata derapeaza imediat dupa si iese de pe traseu.

9. Felix Neureuther (GER) incepe cu ratarile inca de sus, cand e aruncat mult in lateralul curbelor. Continua, insa nu mult dupa aceea calca o poarta.

10. Manfred Pranger (AUT) un inceput de vis, singurul care schimba ritmul cu usurinta de parca asa i-ar bate inima. Exact in platul de trecere spre panta finala insa, face o greseala ce-i taie toata viteza si pierde o intreaga secunda. Ultimul loc.

11. Cristian Deville (ITA) merge bine pana dupa ultimul timp intermediar, care e verde, dupa care are din pacate un derapaj mic intr-un viraj si nu preia conducerea. Locul 4.

12. Michael Janyk (CAN) calca o poarta.

13. Julien Cousineau (CAN) o cursa muncita, ce nu-i aduce satisfactie. Ultimul loc, e primul schior care a ramas in urma aproape o secunda si jumatate.

14. Steve Missillier (FRA) arata impiedicat din cauza felului ciudat in care taie virajele la final, dar e de fapt foarte rapid. Locul 3, cu 2 zecimi intarziere.

15. Jens Byggmark (SWE) prinde cam tarziu spilul traseului, finalul e sigur, intarzierea nu exagerata, dar clasarea joasa. Locul 9.

Jean-Baptiste Grange la interviu spune ca a simtit ceva, dar n-a fost sigur daca a calcat intr-adevar si de aceea a continuat.

16. Ted Ligety (USA) pierde aproape doua secunde si preia lanterna rosie.

17. Axel Bäck (SWE) incepe binisor, fara sa tradeze totusi ce va urma. Nu pierde vremea pe mijloc, iar pe finalul din umbra, cu portile stranse, dar cu un ritm constant, da drumul schiurilor si stabileste cel mai bun timp. Cu o sutime mai iute decat cel al italianului tirolez.

Aici raman din pacate fara imagine, transmisia mutandu-se la Oslo pe toate canalele prinse de satelitul meu. De acum voi afisa doar locurile pe care incheie urmatorii schiori, inclusiv cel al ultimului la start, romanul Alexandru Barbu.

18. Marc Gini (SUI) locul 8.

19. Mitja Valencic (SLO) locul 12.

20. Naoki Yuasa (JPN) locul 7. M-as bucura daca prin el schiul japonez ar primi un nou impuls. Nu mi-ar parea rau nici daca s-ar extinde si in restul Asiei.

21. Markus Larsson (SWE) locul 17.

22. Nolan Kasper (USA) are timpi intermediari excelenti, pe final dubleaza intarzierea. Locul 7, la 36 de sutimi de lider.

23. Urs Imboden (MDA) abandon in prima portiune.

24. Brad Spence (CAN) abandon pe pasajul final.

25. Ondrej Bank (CZE) abandon sus.

Sper sa nu continue in acelasi ritm.

26. Markus Vogel (SUI) nu a continuat asa, elvetianul a reusit sa termine. Locul 14.

27. Lars Elton Myhre (NOR) abandon sus.

28. Trevor White (CAN) locul 21.

29. Fritz Dopfer (GER) locul 19.

30. Justin Murisier (SUI) locul 22.

31. Maxime Tissot (FRA) locul 19.

32. David Chodounsky (USA) abandon la mijloc.

33. Anton Lahdenperä (SWE) locul 25.

34. Rainer Schönfelder (AUT) abandon jos.

35. Christoph Dreier (AUT) locul 18.

36. Reto Schmidiger (SUI) locul 26.

37. Will Brandenburg (USA) primul timp intermediar e verde! Dar ca de atatea ori in acest sezon, nu mai ajunge sa treaca linia de sosire.

38. Matic Skube (SLO) locul 27.

39. Patrick Thaler (ITA) locul 29.

40. Marc Berthod (SUI) abandon jos.

79. Alexandru Barbu (ROU) locul 48. 20 de secunde intarziere si asta spune totul.

Intr-un fel e nedrept sa spun ca ar conduce cineva. Axel Bäck, Manfred Mölgg si Andre Myhrer sunt insirati in ordinea aceasta in fruntea clasamentului la distanta de o sutime unul de altul. Vor ramane ei in fata? Nu se stie, cred ca oricare dintre primii 15 are sanse la podium, atat de stranse sunt rezultatele. Mansa a doua incepe la 13:30.

Anunțuri