Coborarea masculina din Kvitfjell – LIVE

La primul antrenament a nins. Asa ca nu s-a tinut. Pe al doilea l-a castigat Didier Cuche, proaspat operat la mana, acum e cursa si elvetianul spera sa castige globul pe care si-l doreste cel mai mult. Cel al probei regina, coborarea. E favorit clar si cum Walchhofer si Zurbrigger n-au aratat prea mult in antrenament, iar Klaus Kröll, care a avut al doilea timp ieri, este la 100 de puncte in urma, pentru Didier e suficient astazi sa mearga mai bine decat austriacul.

1. Guillermo Fayed (FRA) ajunge jos, greu de estimat cat de buna i-a fost cursa.

2. Tobias Grünenfelder (SUI) pierde peste o secunda.

3. Marc Gisin (SUI) isi depaseste compatriotul, dar fata de Fayed i-ar fi trebuit un timp cu aproape o secunda mai bun. Locul 2.

4. Patrick Küng (SUI) primul care-l ataca pe francez, desi fara succes. Nu pierde mult, doar 17 sutimi, pentru locul 2.

5. Beat Feuz (SUI) incepe foarte puternic, avansul e mare, isi permite sa piarda destule zecimi pe mijlocul tehnic, caruia nu-i parcurge optim decat finalul, unde mareste din nou avantajul. Incheie cu 4 zecimi mai repede decat Fayed.

6. Jan Hudec (CAN) locul 4.

7. Yannick Bertrand (FRA) locul 5, dupa o greseala la mijlocul pasajului tehnic.

8. Erik Guay (CAN) merge foarte bine, la inceput chiar mai bine decat Feuz, dar pe final pierde un pic si cele 4 sutimi lipsa il priveaza de primul loc.

9. Christof Innerhofer (ITA) locul 9, desi a mers asa cum si-a dorit si nu stie unde a pierdut timpul.

10. Johan Clarey (FRA) derapeaza periculos la aterizarea dupa o saritura scurta de la mijloc, salveaza punand presiune mare pe piciorul stang. Locul 6.

11. Andrej Sporn (SLO) are sarituri cu corpul intins, si timpul pierdut acolo nu-l mai recupereaza. Locul 6.

12. Adrien Theaux (FRA) locul 9.

13. Andrej Jerman (SLO) merge bine, dar nu destul. Locul 5. Intre timp s-a si intunecat pe partie. Posibil ca vizibilitatea scazuta sa nu mai permita la fel de mult risc.

14. Werner Heel (ITA) intarzie enorm fara sa faca vreo greseala si in ciuda atacului de sus pana jos. Ultimul loc, nici el nu stie mai bine de ce.

Sus e complet intunecat, norii au acoperit soarele de tot.

15. Peter Fill (ITA) la fel. Il intrece doar pe Heel. Nu stiu de ce, din cauza vizibilitatii mai proaste sau a materialului care i-a lasat balta pe toti italienii.

Pic de umbra nu se mai vede, pe nici o portiune a traseului. Desi cu 5 minute in urma stralucea soarele de sus pana jos.

16. Klaus Kröll (AUT) pe primul pasaj e doar un pic mai lent, dar aluncarea ulterioara il costa mult. In pasajul tehnic la inceput chiar recupereaza putin, pe mijloc nu mai pierde, dar iesirea dintre viraje nu e la fel de reusita. Jos are cea mai mare viteza de pana acum, se apropie de 140km/h. Degeaba insa, doar locul 4. Nu cred ca a avut o sansa reala la un loc mai bun.

Pauza din cauza vantului si din cauza conditiilor complet diferite fata de inceputul cursei. Orfii vorbesc despre cearta de astazi(?) dintre Cuche si Hujara (directorul masculin de curse). N-am fost atenta care e motivul, ceva legat de siguranta cursei. Oricum, Hujara n-a vrut sa cedeze si atunci Didier l-a amenintat ca il da privat in judecata. Hm. Tre’ sa fie ceva foarte serios.

Kröll la interviu spune ca mai ales jos nu se mai vede deloc suprafata, dar ca nu e periculos si ca e convins ca se va relua cursa.

Si intr-adevar nici un minut mai tarziu, se da liber la schiat.

17. Carlo Janka (SUI) in antrenament a fost al saselea. In conditiile de astazi nu poate repeta performanta. Locul 8.

18. Aksel-Lund Svindal (NOR) lupta din toata inima, dar cronometrul e nemilos. Locul 16. Si de n-ar fi incercat, a avut cea mai stransa linie in partea superioara.

19. Romed Baumann (AUT) aaaa, am auzit si eu cum fluiera combinezonul. La prima saritura a tiuit ascutit. Ciudat rau. O cursa extraordinara a lui Baumann. Sus e cel mai rapid. Pe pista e bezna, dar austriacul merge de parca ar avea ochelari cu infrarosii. Pierde un pic pe finalul pasajului tehnic, recupereaza o parte la sfarsit si urca pe podiumul provizoriu. Locul 3, cu 18 sutimi intarziere.

20. Silvan Zurbriggen (SUI) schiaza in pozitie de coborare cat se poate de mult, dar termina doar pe 12.

21. Michael Walchhofer (AUT) sus greseste linia, dar nu conteaza, e rapid. Pe pasajul de mijloc ajunge la doar o zecime in spatele lui Feuz, se supraroteste, cursa nu e curata, dar asta e semn ca e rapid. Pasajul dinainte sariturii finale i-a reusit tanarului elvetian excelent, acolo toata lumea pierde mult, inclusiv Walchhofer. Finalul e ca de racheta. Cele 5 zecimi de la ultimul timp intermediar se transforma in 11 sutimi la trecerea liniei de sosire. Locul 3.

22. Didier Cuche (SUI) cursa copiata aproape la indigo dupa a lui Walchhofer ca timpi. Ca tinuta e cu totul diferita. O pozitie adunata, raspandind siguranta. La ultimul punct de control are 54 de sutimi, din care recupereaza doar 3 zecimi. Locul 5.

Cum toti favoritii sunt jos, norii par sa fi venit ca sa stea, azi vom asista la prima victorie a lui Beat Feuz.

Bode Miller si-a incheiat sezonul timpuriu, la fel ca in ultimii doi ani si din acelasi motiv. Ca sa petreaca mai mult timp cu fiica lui. Nu se stie daca se retrage sau nu.

23. Dominik Paris (ITA) cade, dar nu pateste nimic.

24. Steven Nyman (USA) locul 19.

25. Ambrosi Hoffmann (SUI) locul 22.

26. Patrik Järbyn (SWE) locul 25.

27. David Poisson (FRA) locul 24.

28. Ivica Kostelic (CRO) locul 19 si e multumit, caci mai face cateva puncte si astazi.

29. Hans Olsson (SWE) locul 27.

30. Joachim Puchner (AUT) e rapid, dar greseste. Macar va sti de ce a terminat pe 15 si nu mai sus. Linia ii este mult prea ocolita pentru un timp mai bun.

Ma opresc aici, caci imediat incepe cursa fetelor.

Beat Feuz, favorizat de zeul soare castiga pentru prima oara o etapa de Cupa Mondiala. La fel de norocos e si Erik Guay, pe locul 2, favoritii veniti din umbra sau mai exact prin umbra, reusind doar sa se apropie la sutimi de cei doi, fara sa-i intreaca. Cei mai buni: Michael Walchhofer, Romed Baumann, Didier Cuche, clasati exact in aceasta ordine pe locurile 3-5.

6 păreri la “Coborarea masculina din Kvitfjell – LIVE

  1. am si eu o intrebare referitor la Bode Miller: „Contractul” cu federatia americana il obliga sa ia startul in fiecare cursa? Sau daca nu ia startul (renunta sa faca anumite deplasari) trebuie sa se declare accidentat? de ex in baza de data de pe fis-ski.com Bode Miller apare ca „Active (injured)”…..?

  2. diana
    N-am citit niciodata despre clauzele existente in aceste contracte. Ele exista, dar sunt probabil confidentiale. Insa nu cred ca exista vreun schior care sa se lege cu lanturi printr-o clauza de genul obligativitatii. Sezonul acesta mai mult decat oricare altul ne-a aratat ca sportivii dispun de o foarte mare libertate cand vine vorba de alegerea curselor la care participa.

    Declararea accidentarilor trebuie sustinuta cu dovezi medicale. Ea poate fi facuta doar de federatii. Avantajul este ca ingheata punctajul din clasamentul FIS, care se deterioreaza nu numai prin rezultate slabe, ci si prin neparticiparea la concursuri. Bode are probabil o problema, poate chiar cronica, ce ii permite sa schieze cu statutul asta. Marc Berthod, Daniel Albrecht, sunt alti schiori care au beneficiat de statutul de accidentat si in perioada in care au concurat. Dar trebuie aprobat de o comisie de la FIS.

    La fel de bine se poate totusi sa nu fie actualizatata situatia curenta.

    Mai multe nu stiu. 🙂

Comentariile nu sunt permise.