A doua coborare masculina din Kvitfjell – LIVE

A doua zi in Norvegia, a doua coborare. Ieri a castigat Beat Feuz, urmat de Erik Guay si Michael Walchhofer. Astazi cred ca podiumul va arata altfel.

Soarele straluceste din nou si poate ca de data asta isi va lasa fata nazuroasa la vedere pana cand ajunge jos si ultimul concurent. Ar fi fair. Hans Knaus coboara acum cu camera si chiuie de bucurie la saritura de sus.

1. Ivica Kostelic (CRO) e deja castigator oficial al globului mare de cristal, pentru ca Svindal si Cuche nu vor lua startul in slalomul din finale, iar Zurbriggen nu va schia in cel urias. Ajunge jos, dar e greu de estimat cat de buna i-a fost cursa.

2. Joachim Puchner (AUT) sus e un pic mic mai rapid decat Kostelic, dar pe mijloc prinde o linie peste denivelari, ce-l dezechilibreaza usor, e fortat sa reduca viteza si nu mai recupereaza. Locul 2.

3. Marc Gisin (SUI) mareste avantajul treptat pana la un relativ clar avans de un sfert de secunda.

4. Patrik Järbyn (SWE) impresioneaza din nou prin nivelul la care poate schia. Batranetea e o stare de spirit, iar suedezul n-o cunoaste. Locul 3.

5. Stephan Keppler (GER) teribil. O saritura scurta, in care vrea sa schimbe directia in aer, ramane pe spate, da cu fundul de zapada la aterizare, schiurile o iau in dreapta desi el vrea la stanga, nu le mai poate opri si strapung amandoua gardurile. Pare sa se fi oprit intr-un copac. Dar din fericire sta in picioare, pare nevatamat. Aici in Kvitfjell este revenirea schiorului german dupa o accidentare care l-a scos din circuit timp de doua luni.

6. Dominik Paris (ITA) foarte nesigur pe el, cea mai grava dezechilibrare fiind inainte de ultima saritura. Locul 5.

7. Adrien Theaux (FRA) schimbare de lider, dupa o cursa in care a incercat sa nu piarda deloc timpul.

8. Patrick Küng (SUI) superb. Isi cladeste avantajul inca din partea superioara a traseului, lasa schiurile frumos la vale, nu reduce deloc viteza si doar finisul e un pic lent. Il va regreta cu siguranta, i-a taiat cam trei zecimi din timpul pe care l-ar fi putut scoate. Locul 1 cu 4 zecimi avantaj.

Keppler la interviu. Simte ceva urmari? Da, cateva vanatai, dar astea nu sunt o problema. A atins copacul? Da, asa crede, ca s-a oprit in el, dar nu mai avea viteza prea mare.

Orfii spun ca daca a atins copacul, este o incalcare a sigurantei cursei si vor urma discutii aprinse din nou.

9. Andrej Sporn (SLO) o-ho-ho. E si mai rapid decat elvetianul si pastreaza micul avantaj pana la final.

10. Christof Innerhofer (ITA) schiaza prea orientat spre tinerea liniei si nu lasa schiurile sa lunece destul. Locul 4.

11. Andrej Jerman (SLO) o prima jumatate fara greseala e urmata de o a doua in care pierde linia repetat, ajungand pe denivelari care-l dezechilibreaza. Locul 3.

12. Werner Heel (ITA) lupta in gol, schiurile nu zboara. Locul 10.

13. Beat Feuz (SUI) in partea de sus merge foarte direct. E tras in lateral din cauza asta, dar nu incearca sa corecteze linia, ci merge lin mai departe si timpii intermediari sunt pe verde. Inainte de ultimul viraj o ia peste cateva valuri, dar ramane in picioare si nu scade tempoul, terminand primul. Frumos.

14. Carlo Janka (SUI) merge bine, dar nu chiar la fel de bine ca Feuz sau Küng. Dar cu locul 4, avem trei elvetieni intre primii patru din clasament.

15. Peter Fill (ITA) locul 10, toti italienii au aici, ca si ieri, o problema.

Ivica Kostelic la interviu. Permite sa fie felicitat sau inca nu e sigur? Ba, acum e sigur de victorie. Mai are obiective? Sigur, obiective se gasesc intotdeauna. Permanent vrei mai mult si mai mult. Cam ce obiective? Sa urce pe podium in toate disciplinele. Apoi sa castige in toate disciplinele. Si sa ia aurul olimpic.

16. Romed Baumann (AUT) pe soare nu-i place la fel ca pe umbra. Pierde mult inca din partea superioara, unde face o greseala inainte de saritura la care a cazut Keppler. Mai adauga cateva zecimi si pe mijloc, doar finalul fiind puternic. Locul 8.

17. Aksel-Lund Svindal (NOR) nu face greseli, dar pierde aproape o secunda inca de sus. In traversa intra pe o linie cam joasa, dar altfel e perfect optic. Numai ca asa cum am mai vazut azi, nu-i aluneca schiurile. Locul 15. E foarte dezamagit.

18. Erik Guay (CAN) intarzierea creste permanent, caci linia ii este foarte, foarte ocolita, intersectand de prea multe ori marcajul albastru. Locul 7.

19. Silvan Zurbriggen (SUI) o cursa dezamagitoare si pentru elvetianul care la inceputul sezonului ne-a pacalit cu cateva rezultate excelente ca va castiga globul mare de cristal. Locul 15.

20. Klaus Kröll (AUT) pierde enorm in partea superioara. In curbe intra perfect si recupereaza aproape tot, inainte de saritura finala are inca peste doua zecimi intarziere, dar pasajul final e unul in care experienta conteaza si ii rapeste 4 zecimi lui Feuz. 2 pentru eliminat intarzierea, 2 pentru conducere.

21. Didier Cuche (SUI) nu greseste, dar in partea tehnica nu are aceeasi linie perfecta ca a austriacului. Intarzierea creste din ce in ce mai mult, pana il trimite pe locul 6.

22. Michael Walchhofer (AUT) in partea superioara e cel mai rapid dintre schiorii din ultima vreme. In pasajul tehnic incepe sa piarda din cele 4 zecimi, face cursa palpitanta. Ii raman 12 sau 13 sutimi si trece in frunte! E inaintea lui Cuche si in clasamentul coborarii. Kvitfjell e una din putinele coborari din circuit pe care nu le castigase pana astazi. Chamonix e alta, s-ar putea ca pe celelalte sa le fi castigat. Bravo Walchi! Ce retragere poate fi mai frumoasa decat una cu victorie?

Am aflat si care a fost treaba cu cearta dintre Cuche si Hujara. Didier e cunoscut pentru nervii nestapaniti din prima parte a carierei, care i-au impiedicat multi ani afirmarea deplina. Straluceste acum, cand e mult mai relaxat si cand are un psiholog ce are grija de linistea lui sufleteasca. Din cand in cand insa mai rabufneste si din cate spun orfii, de fiecare data iesirea nervoasa il trage in jos si in clasament.

Ceea ce nu inseamna ca n-a avut motiv serios de suparare. Dupa antrenament s-a dus la Hujara plangandu-se ca una din sarituri e prea periculoasa, mergand prea departe. Hujara n-a vrut sa schimbe nimic, spiritele s-au incins, s-a ajuns la amenintarea cu datul in judecata. Totul s-a petrecut privat. Nu stiu daca cineva a tras cu urechea si a zis mai departe sau chiar Hujara s-a plans de impertinenta, incidentul a ajuns la urechile presei. Asta l-a suparat pe Didier atat de tare incat a zis ca el nu va mai spune nimic de acum inainte. Isi va vedea de schi si atat. Apropo de tirania lui Hujara, l-a amendat pe Cuche. N-am fost atenta la suma cand au zis-o orfii.

23. Ambrosi Hoffmann (SUI) locul 9.

24. Steven Nyman (USA) locul 15.

25. Hans Olsson (SWE) locul 15.

26. Yannick Bertrand (FRA) locul 24.

Ma limitez acum la pus locurile, caci in curand incep fetele si am treaba la povestit prima mansa. 🙂

27. Tobias Grünenfelder (SUI) locul 24.

28. Guillermo Fayed (FRA) locul 27.

29. Johan Clarey (FRA) locul 14.

30. Jan Hudec (CAN) locul 14.

Aici se incheie transmisia tv.

Michael Walchhofer castiga penultima coborare a carierei, predandu-i simbolic stafeta lui Klaus Kröll, printr-o dubla victorie austriaca. Pe locul 3 castigatorul de ieri, Beat Feuz, care ne spune ca n-a fost soarele de vina. De acum ar fi cazul sa invete toti comentatorii sa-i pronunte numele corect. Am impresia ca vor trebui sa o faca foarte des in viitor.