Finala coborarii masculine din Lenzerheide – LIVE

Michael, Didier sau outsider-ul Klaus? Cine va fi campionul coborarii in acest sezon? As zice ca ultima varianta e exclusa. Pentru ca Kröll sa castige, are nevoie nu numai de un rezultat foarte bun astazi, ci si de ratari din partea ambilor adversari. Pentru Walchhofer astazi va fi ultima coborare a carierei, austriacul cocheteaza de cel putin 3 ani cu retragerea si nu se va razgandi. Pentru Didier stim sigur ca va fi urmata de cele ale sezonului viitor. Elvetianul a convocat o conferinta de presa aseara in care dupa ce a povestit cateva minute ce mult iubeste schiul, perpelind ziaristii prezenti, a declarat: „Nu, nu ma voi retrage inca.”

Oricare dintre ei va castiga, acesta va fi al patrulea glob pentru coborare castigat de campion.

Doar 23 de concurenti sunt la startul finalei. Campionul mondial al juniorilor, Bostjan Kline, Ted Ligety, ajuns aici prin punctajul din clasamentul general si 21 de coboratori din primii 25 ai acestui sezon. De ce nu toti 25? Unii sunt accidentati (Scheiber, Streitberger), altii in vacanta (Miller)  sau au preferat sa se mai odihneasca pentru maine (Kostelic).

Coborarea de aici nu este lunga, dar foarte solicitanta. Terenul are curbe naturale lungi si abrupte. Partia e perfect preparata, se poate prinde rapid viteza atat de mare, incat nu putini au fost schiorii care la antrenament nu au prins toate portile. Didier Cuche printre ei. Cel mai rapid a fost Michael Walchhofer, al doilea Klaus Kröll. Al treilea: Christof Innerhofer si imi pare rau ca nu pot vedea rezumatul antrenamentelor direct, caci am impresia ca italianul a avut cel putin un podium in antrenament la fiecare coborare din acest sezon. Inclusiv la cea anulata din Beaver Creek.

Partia poarta numele lui Silvano Beltrametti, marele talent elvetian, care accidentat la o varsta frageda, in urma cu 10 ani, a ramas paralizat. Totusi el nu numai ca da numele pistei pe care se vor tine toate cele 8 finale, ci este si organizatorul lor!

1. Yannick Bertrand (FRA) ajunge jos regulamentar, dar s-a luptat permanent cu linia, care i-a fost mult si de multe ori in afara fasiei marcate, din cauza vitezei mari inca de la primele viraje.

2. Werner Heel (ITA) si el iese in afara si abia prinde o poarta in partea superioara. Arata ca si francezeul, defensiv, parca incearca permanent sa franeze. Timpul spune ca a mers chiar mai prost. Locul 2.

3. Joachim Puchner (AUT) lupta cu toate puterile. Schiurile nu le lasa tocmai libere, poate ar merge mai mult de atat, dar cu mainile si restul corpului incearca sa creeze viteza si sa atace. Primul, cu 6 zecimi avans.

4. Guillermo Fayed (FRA) e nevoit sa se dea batut dupa primele 20 de secunde. Incepe in forta, primul timp intermediar e cel mai bun, dar viteza il costa, traversa o traverseaza prin compresie, eroarea se propaga in linia ulterioara si unde primii doi au prins poarta cu greu, el o rateaza.

5. Dominik Paris (ITA) sus merge pe linia lui Puchner, asta e bine, dar nu ataca asa cum a facut austriacul. Sta in picioare de sus pana jos, in pozitie defensiva. Locul 3.

6. Bostjan Kline (SLO) locul 4 si e epuizat dupa ce a luptat cu linia.

Vedem o familie pe panta de langa partie, coborand-o cu caruciorul cu copil in el, sarcina cel putin la fel de dificila ca cea a baietilor pe partie. 🙂

7. Peter Fill (ITA) ataca. Pe alocuri se mai dezechilibreaza insa si de aceea nu ridica pretentii la conducere. Locul 2.

8. Adrien Theaux (FRA) e agresiv in ciuda tuturor derapajelor, dar nu se da batut si trece in frunte cu o sutime de secunda.

9. Andrej Sporn (SLO) intr-un viraj cu multe denivelari supraroteste bustul, prinde urmatorul viraj, dar acolo ajunge pe claparul piciorului interior si nu mai poate evita derapajul. Se duce mult la vale, fara sa pateasca nimic.

10. Andrej Jerman (SLO) rateaza o poarta in zona in care a ratat Didier ieri. Cred ca una mai devreme decat elvetianul, dar nu sunt sigura.

11. Aksel-Lund Svindal (NOR) sus merge bine, apoi are in zona plata un singur viraj mai larg, il costa 15 sutimi si intarzierea aceea ramane agatata ca scaiul de el pana jos.

12. Erik Guay (CAN) locul 6, dupa o cursa retinuta.

13. Patrick Küng (SUI) ataca foarte curajos, publicul il sustine galagios, dar linia ii este prea putin controlata si ocolurile largi costa timp. Locul 5.

Ca si in Kvitfjell, primii schiori au avut soare, care acum s-a ascuns in nori si suprafata nu mai este la fel de vizibila.

14. Christof Innerhofer (ITA) ataca agresiv fata succes. Posibil sa fie din cauza intunecimii. Locul 4.

15. Johan Clarey (FRA) nu are nici o sansa. Locul 8.

Mare pacat ca nu vom vedea ce pot cei mai buni.

16. Beat Feuz (SUI) schiaza ca nebunul. 🙂 Linia e si ea buna. Intarzierea e totusi mare. Locul 7.

17. Carlo Janka (SUI) sus se dezechilibreaza putin pe niste valuri invizibile in lumina chioara. Nu-i pasa. Pregateste virajele timpuriu, pana la mijloc pierde minimal. Pe abruptul cel mai mare franeaza prea mult ca sa tina o linie buna si aluneca in josul clasamentului. Locul 9.

18. Romed Baumann (AUT) intarzie mult inca de sus. Locul 15. E foarte suparat.

19. Klaus Kröll (AUT) ii trebuie cel putin loclu 2. Sus e deja la 3 zecimi in urma. Enorm. Mai departe merge retinut, nu vrea sa riste mai mult decat poate vedea si incheie doar pe locul 13.

20. Silvan Zurbriggen (SUI) nu ia startul.

21. Michael Walchhofer (AUT) ataca de la primele porti si hopurile il iau in primire. Ataca, terenul accidentat i se opune si nu-l lasa sa impinga pana la limita. Isi da drumul atat cat ii mai permite partia. Locul 10.

Exista probabil si linii mai linistite, dar o va gasi Cuche pe una dintre ele?

22. Didier Cuche (SUI) are nevoie de locul 5. La victorie nu are cum sa ajunga. Incepe usor mai lent decat Walchhofer. Al doilea timp intermediar e si mai in urma. Publicul nu e redus la tacere, ci il incurajeaza tot mai sustinut. Pe mijloc partia il scutura brutal, dar pare mai stapan pe propriul balans decat austriacul. Jos accelereaza inca o data si e mai rapid decat liderul pe ultimul pasaj! Timpul recuperat il ajuta sa prinda a patra pozitie si Didier Cuche e castigatorul Cupei Mondiale la coborare!

23. Ted Ligety (USA) ii vad cursa printre picaturi de prim planuri. Incheie pe ultimul loc.

Dupa ce a vizitat fiecare pozitie joasa de pe podium, Adrien Theaux a indraznit astazi sa o incerce si pe prima. Joachim Puchner, la trei zile dupa primul podium, il ocupa pe al doilea, la o singura sutime de victorie. Pe 3 invinsul weekendului norvegian, norvegianul Aksel Lund Svindal.

Didier Cuche pe 4 il depaseste pe Walchhofer de pe 11 in clasamentul general si castiga al patrulea titlu de coborare. Din 2006 incoace elvetianul a castigat in fiecare an cel putin un glob.

Din cei 19 schiori ce au incheiat coborarea, doar 2 raman fara puncte, caci pe locul 15 (ultimul recompensat la finale) stau nu mai putin de 3 schiori.

Publicitate