Lupta surda

Poate fetele ar fi vrut sa paraseasca altfel scena slalomului. Nu chinuindu-se printre taluzuri si impiedicandu-se la tot pasul prin gropi. E drept ca la final parerile au diferit. Cine n-a avut miza, s-a bucurat ca a mai schiat o data in acest sezon. Acolo unde cursa a contat inca pentru ceva, rezultatul a facut diferenta. Nu toata lumea a pierdut, intr-o cursa cu un clasament ca rezultat final exista intotdeauna cateva castigatoare si ele au zis ce bine. Perdantele insa s-au simtit inselate de modul in care regulamentul s-a flexat in directia dorita de oamenii federatiei.

Bazandu-se pe o oarecare ambiguitate. In scripte scrie ca pentru slalom, traseul este marcat de antrenorul ales de grupa de antrenori cu schioare participante. Doua manse fiind, conform intelegerii interne, au fost alesi antrenorul german si cel austriac. Dar cand s-a pus problema desfasurarii mansei secunde pe acelasi traseu, s-a trecut peste consultat grupa de antrenori. A fost luat de-o parte cel austriac, intrebat daca se supara daca nu mai monteaza, nu, nu se supara, ca doar ce altceva era sa raspunda, si asta fost. Profitand de lipsa mentionarii in clar in regulament a montarii a doua manse distincte.

In graba mare, la doar jumatate de ora dupa incheierea primei manse, fara inspectie, s-a trecut la startul celei de-a doua. Perdanta considerata cea mai mare a fost Lindsey Vonn. A incheiat pe 13, pozitie ce ar fi bucurat-o in atatea din slalomurile ratate ale acestui sezon. Nu si in cel final. Ar fi trebuit sa manance jaratec. A incercat, dar temperatura a parut calaie si n-a lansat-o in cursa de recuperare asteptata. Preocupata sa ramana pe traseul cu hartoape, si-a irosit energia de care ar fi avut nevoie pentru atac.

In realitate insa, perdanta cea mare a fost Nastasia Noens. Frantuzoaica ce a erupt pana pe podium in acest sezon s-a accidentat la un antrenament dupa mondiale. Niste dureri la genunchi, nu foarte mari, a parut ceva usor. A facut o pauza, dar de la finale n-a vrut sa lipseasca. Doua manse in zapada grea au fost suficiente sa-i nenoroceasca ligamentul fisurat. Si totusi, asa cu un ligament rupt cum a schiat, a fost a noua. Dar incapatanarea de a schia in ultima cursa o costa sase luni. Perioada de recuperare dupa operatie.

Castigatoare au fost mai multe si de mai multe feluri. Susanne Riesch e doar una dintre ele. Singura schioara cu mai multe abandonuri decat Lindsey in slalom, sase (americanca a avut cinci), a fost obligata sa incheie cursa ca sa-si pastreze pozitia buna in clasamentul FIS, importanta pentru numarul de start. N-a putut risca dupa placul inimii si de pe locul 7 la jumatate, a ajuns pe 10 la final. Suficient cat sa o mentina intre primele 15 din lume.

Sora ei, Maria Riesch a recuperat cele 27 de puncte pierdute la coborare fata de Lindsey si a depasit-o cu trei. Zgarcenia avansului tradeaza cat de greu i-a fost. Parca si aerul a fost vascos, nu numai zapada grea. Dar Maria a tras cu fiecare particica din ea spre linia de sosire, sa nu piarda nici o sutime. Si chiar doua sutimi au salvat-o de dezastrul sezonului. De nu le-ar fi avut, ar fi ramas inca in urma lui Lindsey, la doua puncte.

Dupa un sezon distrus de accidentari, Veronika Zuzulova a luat-o din nou de jos la inceputul acestuia. Zbaterea ei de pe partia destelenita a fost rezumatul fidel al sezonului. A urcat prin munca asidua si fara rabat de pe 13 la finalul primei manse, inapoi pe podium, cu cel mai bun timp al jumatatii secunde a cursei. Si a rasuflat usurata. E intr-adevar inapoi in elita.

Dar toata bucuria Zuzulovei a fost ca un suras pal pe langa cea a Tinei Maze. Marlies Schild, cu globul asigurat inca din etapa anterioara, e vazuta ca imbatabila de restul concurentei. Castigase toate slalomurile terminate in acest sezon, avea un avans de 7 zecimi asupra Tinei, a dominat o proba ca nici o alta schioara in acest sezon. Dar niciodata n-a schiat cu numarul 56 la start. Caci asta a fost situatia pana la urma, cu 28 de concurente strabatand acelasi traseu de doua ori la rand. Pe partia intr-atat de stricata nu a mai stralucit ca o zeita, impiedicandu-se intr-o adancitura si pierzand victoria la 5 sutimi.

Tina Maze in schimb, pare sa fie in largul ei pe orice fel de zapada. Considerata schioara tehnica, sportiva slovena a cucerit totusi mai intai laurii intr-o proba de coborare inainte sa se incununeze cu ei in slalom. Abia in Lenzerheide, la finalul celui de-al noualea sezon de Cupa Mondiala, a urcat si in proba cea mai tehnica pe prima treapta. Cu o cursa in care, desi mai lenta decat cele avantajate de un start devreme, n-a fost incomodata aproape deloc de devalmasia de urme. A fost o mansa ca o ultima promisiune: la anul nu uitati de mine, voi fi la varf.

Clasamentul etapei:

1. Tina Maze (SLO) 1:29,33
2. Marlies Schild (AUT) 1:29,38
3. Veronika Zuzulova (SVK) 1:29,97
4. Maria Riesch (GER) 1:29,99
5. Maria Pietilä-Holmner (SWE) 1:30,00
6. Kathrin Zettel (AUT) 1:30,07
7. Christina Geiger (GER) 1:30,09
8. Michaela Kirchgasser (AUT) 1:30,30
9. Nastasia Noens (FRA) 1:30,40
10. Susanne Riesch (GER) 1:30,64
11. Frida Hansdotter (SWE) 1:30,72
12. Tanja Poutiainen (FIN) 1:30,87
13. Lindsey Vonn (USA) 1:30,98
14. Marie-Michele Gagnon (CAN) 1:30,99
15. Fanny Chmelar (GER) 1:31,06
16. Denise Feierabend (SUI) 1:31,10
17. Sarka Zahrobska (CZE) 1:31,27
18. Therese Borssen (SWE) 1:31,30
19. Anna Fenninger (AUT) 1:31,36
20. Nicole Hosp (AUT) 1:31,38
21. Sandrine Aubert (FRA) 1:31,42
22. Bernadette Schild (AUT) 1:31,46
23. Jessica Depauli (AUT) 1:31,62
24. Nicole Gius (ITA) 1:31,66
25. Ana Jelusic (CRO) 1:31,77
26. Julia Mancuso (USA) 1:31,91
27. Katharina Dürr (GER) 1:32,53
28. Anja Pärson (SWE) 1:34,58