Ce-a zis Maria Riesch dupa castigarea Cupei Mondiale

Maria Riesch (GER) – castigatoarea globului mare de cristal al Cupei Mondiale: „Este cea mai mare realizare a mea. Pentru cei din afara, medaliile de aur la Mondiale si JO sunt ma pretioase, dar pentru mine, ca sportiva, castigarea Cupei Mondiale este cea mai mare realizare pe care o poate atinge cineva, si de aceea este si pe plan sportiv cea mai valoroasa. Cel mai mai mare vis si tocmai s-a implinit, pana acum au mai reusit asta doar doua schioare alpine germane. Sunt incredibil de mandra.”

„Cand am auzit ca s-a anulat cursa, n-am putut sa cred ca am castigat fara lupta. Insa pe ansamblul sezonului nu poate spune nimeni ca a fost fara lupta sau fara impliniri din partea mea. Abia acum am realizat ce insemnatate a avut cursa de ieri. Si desigur a adus totodata si o eliberare uriasa. Astazi ar fi fost nevoie sa dau totul si desi as fi avut poate un avantaj cu numarul de start, nu poti sti niciodata cum se termina. De aceea a fost usurarea asa mare. Am luptat multi ani pentru acest trofeu si am fost adesea cat de cat aproape de el. Acum, ca in sfarsit am reusit, simt o bucurie uriasa, usurare si un sentiment de fericire. Nu se poate descrie.”

„Greu de zis daca as fi vrut sa schiez astazi uriasul. Depinde de cum ar fi iesit la final. Cu siguranta ar fi fost palpitant pentru toata lumea. In ultima cursa Lindsey a terminat a treia, dar per total eu am fost mai puternica. Asa ca nu se poate spune ca Lindsey ar fi castigat sigur. Daca totusi as fi ratat de putin, as fi zis dupa aceea ca ar fi fost mai bine sa nu se fi tinut. Daca ne uitam la conditiile de astazi, n-ar fi fost posibil sa avem un slalom urias cu sanse egale. Pana la urma sunt bucuroasa ca am fost scutita de cursa de azi. Lindsey va fi cu siguranta foarte suparata de anulare, dar poate se va consola ca in ultimii trei ani a castigat ea. Sezonul acesta au fost anulate curse si in alte discipline. Este pur si simplu un sport in aer liber. Trebuie sa luam totul asa cum este.”

„Ca sa nu mai avem probleme cu vremea la finale, o idee buna ar fi sa incheiem sezonul in februarie. La finale e in fiecare an aceeasi poveste, sunt programate prea tarziu. Ar trebui sa avem mai multe curse in noiembrie si decembrie, poate mai multe etape in SUA si Canada si sa terminam la sfarsitul lui februarie. In martie avem de multe ori astfel de conditii. Insa asa e schiul, se mai si anuleaza curse uneori. Sigur ca e dificil cand este tocmai ultima cursa, dar punctele se fac pe parcursul intregului sezon. Si chiar daca de aceasta data sunt doar trei puncte intre noi, eu sunt invingatoarea.”

„Mai ca nu se poate mai strans de trei puncte. Avem peste 1700 de puncte amandoua, ceea ce e un punctaj care in ultimii ani ar fi ajuns pentru castigarea Cupei Mondiale. Atat de multe puncte in asa multe curse, si la final sa castig eu atat de strans, normal ca am avut si noroc. Dar in acelasi timp si performante bune in intregul sezon. Insa sigur ca exact la fel de mult ar fi meritat si Lindsey sa castige.”

„Inca n-am ramas fara obiective. In primul rand imi face placere sa schiez, asta e clar, mai ales daca totul merge asa bine. Am avut un super sezon. Chiar daca n-as fi castigat Cupa Mondiala, tocmai asta m-ar fi stimulat pentru anul viitor. Insa daca esti rasplatit pentru toate eforturile la care te-ai supus in timpul verii, cu antrenamente dure, atunci rasplata in sine este o motivatie noua, ca sa retraiesti succesul din nou. Am 26 de ani si am ajuns de fapt la punctul culminant al carierei. Nu vad nici un motiv pentru care ar trebui sa renunt.”

„Lindsey nu m-a felicitat personal. Eu am imbratisat-o, insa ea ea n-a zis nimic. Sunt dezamagita. In ultimii trei ani am fost adeseori in urma ei si totusi am felicitat-o de fiecare data cu sportivitate, i-am respectat performantele si le-am acceptat. Am simtit de-a lungul intregului sezon o incordare atunci cand am fost mai buna sau cand Lindsey a observat ca ar putea ajunge la stramtoare. Cumva a plutit o umbra peste sezon. Acum, ca s-a terminat totul, s-a adeverit ce am simtit. Nu se impaca cu infrangerile. Pentru ea conteaza numai victoria si nimic altceva. Gasesc ca e un pic pacat. Nici pentru mine n-a fost intotdeauna usor, dar prietenia a rezistat. Fiindca ca am ramas intotdeauna fair pe plan sportiv. Sigur ca e suparator sa pierzi, mai ales la asa diferenta mica. Asta inteleg. Insa nu are nimic de a face cu nivelul personal al relatiei. Toata lumea vrea sa castige. Trebuie insa sa poti respecta si performantele celorlalti. Ma doare ca Lindsey nu o face.”

„Acum nu imi mai pot imagina ca Lindsey va veni la nunta, in aprilie. Si gasesc ca e pacat. De contactat, eu nu o voi contacta. Astept ca ea sa faca urmatorul pas.”

Publicitate