Planuri de campioana

Cu doua saptamani si jumatate inainte de debutul sezonului, in cadrul unei conferinte de presa organizata cu proprii schiori de federatia germana de schi, iata ce a mai povestit Maria Höfl-Riesch, campioana en-titre a Cupei Mondiale.

Cum se simte: „In general bine. Trec printr-o perioada buna pe plan personal. In timpul verii am tinut o dieta restrictiva cu grasimile si zaharurile si ca urmare am mentinut greutatea avuta la finalul sezonului, cu care ma simt foarte bine. Antrenamentele de conditie fizica s-au desfasurat bine, doar pregatirea pe zapada a fost putin inegala. Vremea n-a tinut tot timpul cu noi, pe deasupra m-am accidentat usor la incheietura piciorului in Noua Zeelanda. Inca mai simt ceva, dar nu ma doare. Am si racit de curand. Nu este rau, dar inca nu sunt la varf. Si din pacate peste doua saptamani si jumatate este deja prima cursa. Imi lipsesc cateva zile bune pe zapada.”

Debutul sezonului: „Sper sa mai prind cateva zile bune de antrenament pana atunci. Ar fi frumos sa reusesc un start bun in Sölden. O clasare in primele cinci ar fi excelenta. Dar indiferent de ce se intampla in Sölden, rezultatul nu e hotarator.”

Punctul forte: „Cel mai bine ma simt la slalomul urias, asta este bine pentru Sölden. E singura disciplina in care nu am castigat pana acum. Daca as reusi, as face parte dintr-un cerc select de schioare. Ar fi o mare onoare si un succes fantastic. Este in orice caz printre telurile sezonului. Stiu ca pot. Trebuie doar sa ma ajute si circumstantele. Pana acum am fost de doua ori a doua.”

Sezonul fara medalii: „Chiar daca nu avem competitii pe medalii in acest sezon, cu siguranta nu va fi unul de relaxare, programul este foarte incarcat. Desi e ceva mai liber fara intreceri majore. E placut sa nu trebuiasca sa te gandesti la o competitie mare cu luni inainte.”

Telurile sezonului: „Sigur ca ar fi frumos sa castig inca o data Cupa Mondiala. Insa nu este imperativ. In adanc mi-am dorit dintotdeauna globul mare de cristal. Acum il am si nu mai trebuie sa ma cramponez de acest subiect. Voi incerca si sezonul acesta sa fiu printre primele in toate disciplinele. Si apoi vom vedea cu ce ma aleg la final. Rezultatele sunt uneori foarte stranse. Cert este ca nu voi mai aborda cursele la fel de incrancenata. Incerc sa ma detasez de ceea ce se intampla. Sa vad lucrurile mai relaxata, fara sa imi pierd totusi ambitia. Telul principal al sezonului este sa gasesc combinatia potrivita intre ambitie, relaxare si detasare atunci cand nu imi iese totul cum as vrea.”

Uzura acumulata: „Schiez de 10 ani la nivel inalt si asta lasa urme. Stresul cotidian macina energia. Atunci cand la inceputul carierei Martina Ertl imi repeta tot timpul ca incetul cu incetul ii este tot mai greu sa continue, nu mi-am putut nici macar imagina ce vrea sa spuna. Acum insa stiu.”

Ruperea prieteniei cu Lindsey Vonn: „Voi spune un singur lucru referitor la aceasta tema. Am analizat totul in liniste si am concluzionat ca pur si simplu a fost vorba de doua lumi si mentalitati diferite care s-au ciocnit. Nu mai sunt suparata si nu nutresc resentimente. Voi vedea ce se va intampla mai departe.”

Familie sau cariera: „Sigur ca imi doresc copii, dar nu in viitorul apropiat. In planurile de viitor, JO 2014 joaca un rol important. Poate voi continua chiar inca un an dupa aceea, poate nu, cine stie ce se intampla pana atunci. In orice caz voi asculta de ceea ce imi transmite corpul. Deocamdata imi face placere sa schiez, sunt sanatoasa iar viata de dupa incheierea carierei e suficient de lunga.”