Revenirea la schi!

Gata cu asteptarea. Chiar daca astazi si maine in Sölden e doar un mic prolog al sezonului ce va incepe serios abia la sfarsitul lui noiembrie, Cupa Mondiala a pornit iar la drum. Vreme superba, partie inghetata, fete nerabdatoare sa-si afle pozitia in comparatie cu celelalte, spectatori entuziasti. Cam aceasta a fost atmosfera pe ghetarul austriac Rettenbach la prima mansa a sezonului, cea a slalomului urias deschizator.

In urma cu o saptamana, pentru ca pista se prezenta deja excelent, fetele au primit acordul organizatorilor sa se antreneze pe ea. Patru manse, cu fete din mai toate natiile, cronometraj egal pentru toate. Detasat cea mai rapida a fost Viktoria Rebensburg. Nemtoaica iubeste partiile abrupte, periculoase, pe care sa fie printre putinele neinfricate ce lasa schiurile la vale. Pe doi, dar la distanta mare a venit Tina Maze, crescand sperantele la o lupta in trei pentru globul mare. Lindsey Vonn, care a anuntat cu surle si trambite un mare progres in aceasta proba, a abandonat de patru ori, o data cu cazatura. Insa ochiul ager al antrenorului austriac a remarcat pe loc: „e mai puternica decat anul trecut”.

Marile absente au fost Federica Brignone si Tessa Worley, echipele Italiei si Frantei neparticipand la aceste antrenamente. Cu prognoza meteo in fata specialistii au prezis: Pe zapada cu priza, asa ca la antrenament, Rebensburg e probabil imbatabila. Cum insa inainte de cursa e anuntata ninsoare, partia va fi injectata cu apa, ca sa se curete mai usor zapada cea noua si la ora startului vom avea probabil o alta suprafata. Cu multa gheata. Pe care cea mai de temut adversara pentru detinatoarea trofeului va fi Federica Brignone. Si nici Tessa Worley nu trebuie scoasa din calcule.

De ar mai exista, analistii acestia ar putea sa se angajeze fara probleme la Delhi, pe postul Pythiei, atat de acurat au pronosticat ce s-a intamplat in prima mansa. Deschiderea a facut-o Elisabeth Görgl, la fel de inimoasa ca sezonul trecut. A riscat, a mers avantat, n-a gresit deloc si apoi a asteptat. La coechipiera ei Kathrin Zettel, se simte lipsa pregatirii complete din vara, n-a pus-o in pericol. A urmat apoi campioana olimpica.

Viktoria a atacat atat de mult si a prins viteza atat de mare incat a fost nevoita sa franeze din cand in cand ca sa nu piarda controlul. Nu a exagerat, insa poate acesta e motivul pentru care a pierdut 12 sutimi fata de Liz. Si a urmat Federica Brignone. S-a napustit ca o leoaica la vale, a abordat absolut toate virajele deasupra portilor, lasand mai mult spatiu de alunecare intre curbe, n-a cedat initiativa nici un moment si triumful i-a fost total: 44 de sutimi avans pentru mansa secunda!

Dupa ce fata care nu abandoneaza niciodata, Tanja Poutiainen, a abandonat, Tessa Worley a trecut la un fir de par de ratare. A schiat salbatic in partea superioara, foarte aproape de porti, a agatat una dintre ele, batul stang i-a ramas prins acolo si a venit totusi ca o vijelie, perfect balansata pana jos, terminand in final pe locul 6. In afara tertetului fruntas, Brignone, Görgl, Rebensburg, au mai depasit-o doar Lindsey Vonn si Maria Pietilä-Holmner.

Rezultatul americancei e surprinzator, caci Lindsey n-a avut pana acum probleme atat cu tehnica cat cu gasirea dozei adecvate de risc. Astazi n-a fost exagerat de indrazneata, dar nici retinuta, a dozat cat a trebuit pe abrupt, a atacat pe final si intra in mansa secunda de pe a patra pozitie. Maria Pietilä-Holmner a stralucit prin acuratete ca nici o alta fata si asta a fost suficient pentru un loc 5.

Dintre celelalte concurente, Maria Höfl-Riesch a fost nesigura si are de recuperat peste doua secunde, Tina Maze a mers ca o debutanta si a prins doar locul 20. A atras in schimb atentia Anna Fenninger, cu o cursa curajoasa in care a facut o singura greseala, ce i-a adus pozitia a 8-a, desi a fost doar a 31-a la start. Cum e campioana mondiala la super-combi si specialista in probele de viteza, nu-i exclus s-o vedem luptand in acest sezon pentru un loc pe podiumul clasamentului final.

Mansa a doua incepe la 13:45, adica peste 5 minute.

Clasamentul mansei