Inaripata Liz Görgl

Aspen 2011, a doua escala a fetelor dupa ce slalomul din Levi s-a anulat ca urmare a lipsei acute de zapada de care sufera Europa. In State situatia este cu totul alta, zapada multa, proaspata, tare, cu priza, intr-un cuvant: perfecta. Ca si vremea senina si rece pe o partie foarte solicitanta pentru fete, cu un traseu strans ce n-a lasat timp pentru corectat greseli si ce a pedepsit cea mai mica neglijenta.

Doar asa putem explica iesirile a doua dintre concurentele din cercul restrans al favoritelor. Nici Federica Brignone, nici Tessa Worley n-au apucat sa se dezmeticeasca bine si au iesit de pe traseu fara sa stie de ce. Federica Brignone a deschis mansa si n-a prins ritmul din prima. Fiecare viraj intarziat a adaugat o clipa suplimentara la intrarea in cel ce i-a iesit deja in fata, pana cand erorile s-au pravalit din una in alta si a ajuns prea tarziu la o poarta. Aflata deja in pozitie gresita, cu picioarele departate, a apucat doar sa mai treaca poarta exact printre picioare si sa se fereasca de o cazatura urata. La Tessa Worley abandonul a fost neanuntat. Cu un timp bun, ce ar fi adus-o pe locul 2, s-a relaxat un moment. Fara apasarea piciorului de la vale, cel din deal a derapat imediat si asta a fost pentru castigatoarea de anul trecut.

Ea i-a lasat spatiu de manevra austriecei Elisabeth Görgl, care a pus astfel 6 zecimi intre ea si prima urmaritoare. Liz a facut o cursa tactica, foarte atenta la cat de libere poate lasa schiurile pe canalul ingust ce curge abrupt prin padure. Le-a controlat perfect, fara sa riste nesabuit (semn al maturizarii ei oare?) si nu a fost egalata in maiestrie de nici o adversara. Reteta simpla, ce n-a putut fi aplicata totusi de restul fetelor.

Surprinzator, in spatele ei se afla probabil cea mai dezlantuita fata, care nu pune nici o valoare pe tactica. Lara Gut a infirmat opinia ca nu ar fi in forma, a atacat curajos si a trecut peste greseli cu dezinvoltura, tinand virajele mai stranse decat oricine altcineva. Denise Karbon a surprins si ea cu locul 3 obtinut in ciuda gripei ce-i seaca fortele de vreo doua zile.

Dintre celelalte, Julia Mancuso a mers suficient de bine ca sa aiba o sansa la podium, Viktoria Rebensburg a terminat pe 5 desi dupa primele viraje a fost cat pe ce sa iasa si a fost fortata sa se opreasca pentru a putea continua, Tina Maze a prins locul 6 in ciuda unei manse exagerat de prudente. Anna Fenninger si Dominique Gisin au aratat aceleasi performante solide ca si in deschiderea din Sölden, iar Maria Höfl-Riesch(12) a recuperat putin teren fata de Lindsey Vonn (21) .

Dificultatea partiei asigura spectacolul si in mansa a doua, ce va incepe peste 5 minute.

Clasamentul mansei